Blanc de Noir
"Wit uit zwart" - dit is de letterlijke vertaling van "Blanc de Noir".
Feiten
-
100 %
rode druiven
-
2021
Nieuwe definitie van wijnrecht
De term staat voor een witte wijn gemaakt van donkerblauwe tot zwarte druiven. Dit is mogelijk omdat rode druiven meestal wit tot lichtgekleurd vruchtvlees hebben. De rode kleurstoffen, bekend als anthocyanen, zijn voornamelijk aanwezig in de schillen van de bessen. Als het sap van rode druiven wit moet blijven, mogen er geen kleurstoffen uit de schillen in de most terechtkomen. Het is daarom belangrijk dat de rode druiven, die zo gezond mogelijk moeten zijn, alleen voorzichtig worden geperst. De resulterende lichtgekleurde most wordt vervolgens vergist tot een witte wijn. Een typische Blanc de Noir heeft een lichte kleur en kan soms geel-gouden reflecties hebben.
Als de keldermeester de gekneusde rode druiven iets langer in het geperste sap laat zitten, noemen de experts dit een langere maceratietijd, en wordt er iets meer kleur overgedragen van de schillen naar de most, wat resulteert in een rosékleur. Blanc de Noirs zijn uitstekende maaltijdbegeleiders die harmoniëren met een breed scala aan gerechten.
Kader wijnwetgeving
Nadat de 10e wet tot wijziging van de wijnwet in januari 2021 van kracht wordt, mogen de aanduidingen „Blanc de Noirs“ en „Blanc de Noir“ alleen worden gebruikt voor binnenlandse producten als het gaat om wijnen met een beschermde oorsprongsbenaming (BOB), beschermde geografische aanduiding (BGA), likeurwijn met een beschermde geografische aanduiding, mousserende wijn, Qualitats-mousserende wijn of Perlwein (parelwijn) die op dezelfde wijze als witte wijn uit verse rode wijndruiven is bereid en de kleur heeft die typisch is voor witte wijn.
Waarom Blanc de Noir?
De witte wijnen gemaakt van rode druiven worden gekenmerkt door hun uitgesproken fruitaroma's, aangename frisheid en gematigde fruitgehalte. Ze combineren de smaak van een rode wijn met de fruitigheid van een witte wijn en verenigen zo de kenmerken van beide wijnsoorten. Blanc de Noirs zijn uitstekende maaltijdbegeleiders die harmoniëren met een brede waaier aan gerechten.
Flexibiliteit en een positief neveneffect
Voor wijnboeren die voornamelijk rode druivenrassen verbouwen, is de productie van Blanc de Noirs ook een kans om flexibel in te spelen op de toenemende vraag naar witte wijn. Aan de andere kant is er een positief neveneffect voor de productie van rode wijn: als de bleke most voor een Blanc de Noir wordt afgevloeid vóór de gisting, verandert de verhouding tussen de schillen die kleur en tannine bevatten en het sap in de most. Als gevolg daarvan kunnen wijnmakers en wijnliefhebbers zich verheugen op complexere en kleurintensieve rode wijnen.
Hoe wordt Blanc de Noir volgens de wijnwetgeving in Duitsland gedefinieerd?
Volgens de Wijnwet mag de benaming "Blanc de Noir" of "Blanc de Noirs" alleen worden gebruikt als het gaat om een wijn met een beschermde oorsprongsbenaming (BOB) dat voor 100 procent is geperst uit verse rode wijndruiven zoals een witte wijn en de kleur heeft die typisch is voor witte wijn.
Rassen
de klassieker met Federweißer Uientaart
de klassieker met Federweißer
- 500 gr meel
- 100 gr boter
- 1/8 l melk
- 30 gr gist
- 8 el olijfolie
- Een beetje zout, kummel
- 8 grote uien
- 100 gr spekblokjes
- 250 ml zure room
- 4 eieren
Roer de ingrediënten voor het gistdeeg door elkaar en laat ongeveer 30 minuten rusten op een warme plek.
Voor het beslag, pel de uien en snijd ze in grove blokjes, bak ze in de boter tot ze doorschijnend zijn en laat ze afkoelen. Bak de spekblokjes kort uit en meng ze met de zure room, eieren, kruiden en uien in een kom.
Verwarm de oven voor op 220°C.
Rol het deeg uit en leg het op een beboterde bakplaat (laat een randje deeg over). Verdeel de topping er gelijkmatig over en bak op het onderste niveau in ca. 25 minuten goudgeel.
- Federweißer (brut nature)
- Riesling (süß & edelsüß)
Ideaal met een milde Dornfelder Panna cotta met bramen
- 200 g braambessen
- 0,25 l melk
- 0,25 l room
- 100 g donkere chocolade (70-80%)
- 60 g suiker
- 4 blaadjes gelatine
- 1/2 vanillestok
- 1 snuifje zout
- 1 el poedersuiker
- 2-3 blaadjes munt
Bereiding:
1. Week de gelatine in koud water volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snijd het vanillestokje in de lengte open en schraap het merg eruit met de achterzijde van een mes. Rasp de chocolade. Breng de room aan de kook met de melk, een snufje zout en het vanillemerg. Voeg de suiker en de geraspte chocolade toe, knijp de gelatine uit en los op in de melk en de room.
2 Was de bramen, zet er een paar apart voor decoratie en pureer de rest fijn
3 Kleine vormpjes of glaasjes afwisselend met de panna cotta en de gepureerde bessen vullen. Bestrooi met een beetje poedersuiker, dek af met huishoudfolie en zet ongeveer 2 uur in de koelkast.
4 Garneer de panna cotta met de overgebleven braambessen en de muntblaadjes.
Wijnadvies:
Een milde Dornfelder
- Dornfelder (trocken)
- Dornfelder (halbtrocken & feinherb)
- Dornfelder (lieblich)
met geitenkaas Courgette-cantharelsalade
met geitenkaas
- 2 courgette
- 3 el koolzaadolie
- 1 kleine sjalot
- 300 gr cantharellen
- 1 mespunt gemalen piment
- 2 bosjes rucola
- Telkens een half bosje kervel en platte peterselie
- Telkens 3 el walnoot- en koolzaadolie
- 4 stuk geitenkaas
- 1 snuifje suiker
- Naar smaak zout & peper
Salade:
Was de courgettes en snijd ze in dunne plakjes. Doe in een kom en meng met de olie.
Verwarm een grillpan en bak de courgettes in porties goudbruin. Breng op smaak met zout en peper en leg in een schaal.
Sjalot pellen en in fijne blokjes snijden. Maak de cantharellen schoon, was ze indien nodig en dep ze droog. Snijd afhankelijk van de grootte eventueel doormidden.
Sauteer de sjalot in een pan tot hij doorschijnend is. Voeg de cantharellen toe en bak krachtig al roerend 3 minuteng. Breng op smaak met zout, peper en piment. Voeg toe aan de courgettes. Was de rucola en droog.
Dressing:
Was de kruiden, droog ze. Pluk de blaadjes, mix fijn met beide soorten olie en azijn in een blender of met een staafmixer. Breng op smaak met zout, peper en suiker. Giet over het courgette- en cantharellenmengsel en meng losjes met de rucola. Schik op borden en bestrooi met geitenkaas.
- Weißburgunder (trocken)
met peren, bonen, peterseliewortel en zwarte walnoten Hertenmedaillons
met peren, bonen, peterseliewortel en zwarte walnoten
- 12 hertenmedaillons (elk 80 gr)
- 30 gr gebraden spekreepjes
- 200 ml bechamelsaus
- 3 el zonnebloemolie
- 8 kleine peterseliewortelen met groen (Alternatief: knolselder))
- 6 - 8 brede snijbonen
- 1 grote peer
- 4 - 6 zwarte walnoten
- 100 ml wildfond
- 2 el boter
- 2 stengels platte peterselie
- Naar eigen smaak zout
Verwarm de oven voor op 180 °C boven- en onderwarmte. Maak de peterseliewortelen schoon, schil ze en snijd ze bij. Maak de bonen schoon en snijd ze in schuine stukken. Blancheer de peterseliewortels en bonen apart in kokend gezouten water en spoel direct af in ijswater.
Snijd de walnoten in achtsten en warm ze op in de wildfond. Was de ongeschilde peer, snijd in achtsten, verwijder het klokhuis en snijd in dunne plakjes. Bak de hertenmedaillons aan beide kanten in olie en laat ze in de oven in ca. 3 - 5 minuten gaar worden.
Wentel intussen de bonen en peterseliewortels door de gesmolten boter en breng op smaak met zout. Schik de groenten met de zwarte walnoten en plakjes peer op grote borden. Leg de medaillons erop en garneer met wildfond, bechamelsaus en spekreepjes.
Tip: Je kunt je eigen zwarte walnoten maken. Prik hiervoor de walnoten helemaal in met een vork of satéprikker en leg ze 10 dagen in water. Ververs het water elke dag zodat het looizuur eruit kan lopen. Kook de noten 3 keer in gezouten water tot ze diepzwart zijn. Kook met laurierblaadjes en peperkorrels ongeveer 20 minuten tot ze zacht zijn. Doe ze in inmaakpotten en dek af met siroop. De noten zijn ongeveer 1 jaar houdbaar.
- Spätburgunder (trocken)
- Grauburgunder (trocken)