Schorle
Gemaakt van ongeveer de helft witte wijn en de helft bruisend mineraalwater is de goed gekoelde Schorle een echte traktatie op warme dagen.
Feiten
-
1 : 1
is de klassieke verhouding wijn-water
-
30 %
Wijn in een zomerse Schorle
Gemaakt van ongeveer de helft witte wijn en de helft bruisend mineraalwater is de goed gekoelde Schorle een echte traktatie op warme dagen. De klassieker is een RSchorle met Riesling. Dit druivenras heeft frisse fruitige zuren en smaken die doen denken aan appels, perziken en grapefruit. Andere druivenrassen zijn echter ook ideaal:
Voor degenen die liever een iets mildere smaak hebben, kan bijvoorbeeld een Müller-Thurgau of Silvaner als wijnpartner worden gebruikt.
Rosé-Schorle wordt momenteel steeds populairder. Het is iets expressiever van smaak dan zijn witte tegenhanger en maakt indruk met zijn zomerse kleur. Er zijn ook fans van Schorle met rode wijn. In dit geval moet je kiezen voor druiven met weinig tannine, zoals Portugieser, Spätburgunder of Schwarzriesling. Dat komt omdat tannines en koolzuur niet goed samengaan. Samen met het mineraalwater vormt de gekozen wijn een frisse en fruitige zomerdrank.
Als regel wordt voor een Schorle een droge wijn gebruikt, maar dit is net zo goed een kwestie van smaak als van persoonlijke voorkeur als het om wijn gaat. Halfdroge of zoete wijnen maken navenant mildere Schorlen.
Het water moet zo min mogelijk smaak hebben om de aroma's van de wijn niet te overstemmen. Wat betreft het koolzuurgehalte wordt gemiddeld tot sterk bruisend mineraalwater aanbevolen. En als je van echt zoet houdt, kun je de Schorle ook bereiden met sprankelend citroenwater in plaats van mineraalwater.
Wat bedoelt een Pfälzer (inwoner van de Pfalz) met "Trollschobbe"?
De Pfälzer Trollschobbe is een Schorle gemaakt van wijn en mousserende wijn, die veel rijker is dan de traditionele Schorle gemaakt van wijn en water.
Rassen
met bospaddenstoelen Aardappelsoep
met bospaddenstoelen
- 300 gr geschilde aardappelen
- 100 gr wortelgroenten
- 100 gr bospaddenstoelen
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 30 gr spekblokjes
- 40 gr margarine
- 750 ml bouillon
- 200 ml room
- 1 tak tijm
- Naar smaak peterselie, boter, zout, peper, nootmuskaat
Maak de wortelgroenten schoon, was ze en snijd ze in kleine blokjes. Snijd de ui en het knoflookteentje in fijne blokjes en hak de tijm fijn. Bak de spekblokjes met de margarine in een pan lichtbruin, voeg de blokjes ui, knoflook, wortelgroenten en tijm toe. Stoof, voeg de bouillon toe en laat 2 minuten koken.
Rasp de aardappelen fijn, voeg ze toe aan de soep en kook nog 5 minuten. Maak de paddenstoelen schoon, was ze, snijd ze in stukjes en bak ze in een pan met boter. Breng op smaak met zout en peper, bestrooi met gehakte peterselie en garneer ze bij het serveren over de soep.
- Riesling (trocken)
- Riesling (halbtrocken & feinherb)
Ideaal bij een mooie Spätburgunder Donkere chocolademousse met bessen
- 1 eigeel
- 70 g suiker
- 1 reep donkere chocolade (min. 70% cacao)
- 1/2 reep melkchocolade
- 200 g room
- 0,1 l rode wijn
- 300 gr bessen (eventueel bevroren)
- 4 takjes munt
- 4 tl poedersuiker
Bereiding:
1. Klop het ei en de eidooier samen met de suiker ongeveer 5 minuten met een handmixer tot schuim.
2 Breek de chocolade in kleine stukjes en smelt boven een bain-marie. Klop de slagroom halfvast. Spatel eerst de chocolade door het ei- en suikerschuim en spatel dan voorzichtig de room erdoor. Laat de mousse minstens 4 uur opstijven in de koelkast.
3. Laat ondertussen de bessen ontdooien, daarvan ¾ door een zeef duwen en koud zetten. Zet de overgebleven bessen aan de kant voor decoratie.
4. Zodra de mousse stevig is, bestrooi je de randen van 4 borden met poedersuiker. Leg een laagje bessenpuree in het midden van elk bord. Snijd met een eetlepel bolletjes uit de mousse en leg ze erop. Garneer met verse munt en de overgebleven bessen.
Wijnadvies:
Een fruitige Spätburgunder Spätlese trocken
- Spätburgunder (trocken)
met garnalen Pompoensoep
met garnalen
- 1 kleine Hokkaido-pompoen
- 1 ui
- 5 cm gember
- 2 el boter
- 750 ml groentebouillon
- 300 ml kokosmelk
- 12 middelgrote garnalen
- 2 el olijfolie
- Een snuifje peper & zout
Schild en snijd de pompoen, ui en gember in blokjes en fruit aan in de boter.
Deglaceer met de groentebouillon en stoof ongeveer 15 tot 20 minuten tot ze zacht zijn.
Sauteer de garnalen in een beetje olijfolie en laat een paar minuten op laag vuur bakken. Leg ze op houten spiesjes en houd ze warm in aluminiumfolie.
Wanneer de groenten gegaard zijn tot ze zacht zijn, mix ze dan fijn met een staafmixer. Roer de kokosmelk erdoor en breng op smaak met zout en peper.
Serveer de soep in grote koppen en garneer met de garnalenspiesjes.
Vers gebakken wit brood past hier goed bij.
- Muskateller (halbtrocken & feinherb)
- Federweißer (brut nature)
met appels en noten Flammkuchen
met appels en noten
- 250 gr tarwe- of speltmeel
- 150 gr crème fraîche
- 150 gr stevige verse kaas
- 2 zure appelen
- 1 - 2 uien
- 30 gr walnoten of hazelnoten
- 15 gr gist
- 1 el suiker
- 2 el olijfolie
- 2 takjes verse tijm
- Naar smaak zout & peper
- 200 ml warm water
Zeef voor het gistdeeg de bloem in een kom en maak er een kuiltje in. Los de gist op in een beetje warm water en giet het in het kuiltje. Dek de kom af met een doek en laat 10 minuten rijzen. Kneed vervolgens het voordeeg met de deeghaak van een handmixer en werk er geleidelijk het warme water, de olie en een theelepel zout door. Laat het gekneedde deeg rijzen tot het in volume verdubbeld is (ongeveer een half uur, op een warme plaats).
Snijd de uien in partjes. Hak de noten grof. Ontpit de appelen, snijd ze in plakjes (hoe dikker de appelschijfjes, hoe sappiger de tarte flambée) en bestrooi ze met de suiker.
Verdeel na het rusten het deeg en rol elke helft uit op een met bakpapier beklede bakplaat. Verwarm de oven voor op 220 °C (boven- en onderwarmte)
Verdeel de crème fraîche gelijkmatig over het deeg en leg er de appelschijfjes en de partjes ui op. Verdeel de verse kaas erover en bestrooi met de noten. Kruid met een beetje zout en peper.
Bak 12-15 minuten op het laagste rooster en bestrooi voor het serveren met de verse tijm.
- Riesling (halbtrocken & feinherb)
- Riesling (lieblich)
Teaser
Evenementen
-
Toon
winetasting in our winery - cheese & wine
Mainz-Hechtsheim