Smaakrichtingen
De smaakinformatie is een belangrijke leidraad bij het kopen van wijn.
Feiten
-
9 g /l
Een wijn mag maximaal negen gram restsuiker bevatten als hij als "trocken" (droog) op de markt wordt gebracht.
-
50%
50 procent van alle Duitse kwaliteitswijnen en predicaatwijnen worden aangeboden als droge wijn.
Er zijn vier verschillende smaken wijn:
Trocken (droog) is de aanduiding voor wijnen die bijna of helemaal zijn uitgegist, dat wil zeggen wijnen met een restsuikergehalte tot maximaal 4g/liter. De wetgeving staat ook de aanduiding „trocken“ toe tot een restsuikergehalte van 9g als het totale zuurgehalte maximaal 2g/l lager is dan het restsuiker. De helft van alle Duitse kwaliteits- en predicaatwijnenn werd in 2022 in de categorie droog verkocht.
Halbtrockene (halfdroge) wijnen mogen maximaal 12 gram restsuiker per liter hebben, of maximaal 18g/l als het restsuikergehalte niet meer dan 10g hoger is dan het zuurgehalte. De aanduiding feinherb komt vaak voor op wijnetiketten. Deze smaakbenaming is niet wettelijk gedefinieerd. Qua smaak is het meestal halfdroog tot lichtzoet.
Lieblicht (lichtzoete) wijnen hebben een restsuikergehalte dat hoger is dan de waarden voor halfdroge wijnen, maar niet hoger dan 45 g/l.
De term süß (zoet) kan worden gebruikt voor wijnen met een restsuikergehalte van meer dan 45 g/l.
Hoe komt de zoetheid in de wijn?
Als de gisting van de wijn voor het einde wordt onderbroken, bijvoorbeeld door afkoeling, blijft de natuurlijke, ongegiste suiker van de druif achter in de wijn.