Rosé
Dankzij hun lichtheid en frisheid zijn Duitse rosés niet alleen populair in de zomer; roséwijnen zijn het hele jaar door geschikt als maaltijdbegeleider.
Feiten
-
12 %
het aandeel roséwijn dat in Duitsland wordt verkocht
-
9 - 13 °
Ideale drinktemperatuur
-
2020
het DWI presenteerde onderscheiden roséwijnen op ProWein
Vervaardiging
Voor het maken van rosé worden de rode druiven eerst licht gekneusd. Deze zogenaamde Maische laat men vervolgens een tijdje rusten om de kleurpigmenten de tijd te geven om van de schil van de druif over te gaan in het sap. Zodra het druivensap de gewenste kleurintensiteit heeft bereikt, wordt de Maische geperst en wordt de rosékleurige most gefermenteerd tot wijn.
Niet elke roségekleurde wijn wordt ook „Rosé“ genoemd. Je kunt ook de term „Weißherbst“ op het etiket vinden. Omdat Weißherbst, in tegenstelling tot Rosé, altijd als één druivenras wordt gevinifieerd, moet het druivenras altijd op het etiket worden vermeld.
Variëteiten
De „Schillerwein“ is een traditionele Rotling uit de wijnstreek Württemberg. Er zijn geen speciale druivenrassen gespecificeerd voor de productie ervan.„Badisch Rotgold“ is een speciale Rotling uit Baden, die uitsluitend wordt gemaakt van Grauburgunder en Spätburgunder.
De „Schieler“ is een typische regionale Rotling uit Sachsen.
Rosé is het hele jaar door een begeleider. Hoewel hij meestal wordt gedronken op 9-13 graden, kan hij nog verder worden afgekoeld voor de warme zomermaanden, omdat hij toch al sneller opwarmt door de hoge buitentemperaturen.
Genieten
Rosé en Weißherbst kunnen heel goed worden geserveerd – ook in hun mousserende varianten – als aperitief of als voorgerecht, bijvoorbeeld bij tapas of antipasti. Ze worden ook aanbevolen bij verschillende vis- en gegrilde gerechten. Typisch voor hun aard is het lage fruitzuur en lage tanninegehalte, waardoor veel wijnliefhebbers ze ook graag drinken bij oosterse gerechten zoals curry's of Thaise gerechten. Milde, halfzachte gesneden kazen zoals Edam of jonge Gouda harmoniëren ook goed met delicate, frisse en droge rosékleurige wijnen.
Rosé en Weißherbst zijn ook uitstekende partners voor een frisse en fruitige zomerse punch. Een Spätburgunder Rosé harmonieert bijvoorbeeld bijzonder goed met aardbeien, zowel qua smaak als kleur.
Uit welke druivenrasen bestaat "Badisch Rotgold" - een soort Rotling?
Een "Badisch Rotgold" is per definitie samengesteld uit Spätburgunder en Grauburgunder en komt, zoals de naam al doet vermoeden, uit de regio Baden.
Rassen
met kruidenkorst Geroosterde kalkoen
met kruidenkorst
- 600 gr kalkoenborst (in 1 stuk)
- 0,25 l witte wijn
- 0,25 l groentebouillon
- 4 hele tomaten
- 4 schijven toastbrood
- 2 eieren
- 2 uien
- 75 gr gemalen Emmentaler
- 1 stengel prei
- 1 bussel bieslook
- 1 el olijfolie
- Naar smaak peper & zout
Was het vlees, dep het droog en snijd in de lengte een diepe holte. Verkruimel de toast. Was en hak de kruiden, pel de uien en snijd ze in blokjes.
Verwarm de oven voor op 200°C (boven- en onderwarmte). Doe het brood, de kruiden, uien, kaas en eieren in een kom, meng goed en breng op smaak. Stop 2/3 van dit mengsel in de kalkoenborst. Prik de opening vast met houten satéprikkers en bind kruislings vast met keukentouw. Leg het gebraad in een braadslede en bestrijk het met olie.
Rooster ongeveer 1 uur in de voorverwarmde oven. Schenk geleidelijk de witte wijn en de groentebouillon erbij.
Maak de groenten schoon en was ze. Snijd de prei in stukjes en voeg na 30 minuten toe aan de braadslede, samen met de hele tomaten.
Bijna 20 minuten voor het einde van de kooktijd verdeel je het resterende derde deel van het kruidenmengsel over het gebraad en laat je het verder garen.
Schik op borden met de groenten en serveer. Serveer met rijst.
- Grauburgunder (trocken)
- Chardonnay (trocken)
van mild tot pittig Rode Thaise curry
van mild tot pittig
- 1 el rode currypasta
- 1 teentje knoflook
- 100 gr sluimererwten
- 100 gr prinsessenbonen
- 2 bosui
- 2 rode paprika
- 1 wortel
- 1 stengel citroengras
- 30 gr cashewnoten
- 100 ml kippenbouillon
- 4 el sesamolie
- 2 el sojasaus
- 1 el vissaus
- 240 gr basmati- of jasmijnrijst
- 300 gr kipfilet (optioneel)
Snijd de knoflook fijn. Snijd de uiteinden van de bonen en de sluimererwten af. Snijd de andere groenten in dunne reepjes. Als je niet vegetarisch wilt koken, snijd dan de kipfilets in dunne reepjes.
Bak de kip ongeveer 3 minuten in de sesamolie en haal dan uit de wok. Bak nu de currypasta, fijngehakte citroengras en knoflook ca. 3 minuten in de sesamolie. Kook de rijst in gezouten water.
Giet de kokosmelk en kippenbouillon erbij en voeg dan de groenten toe aan de wok. Breng het geheel aan de kook, voeg dan 2 el sojasaus en 1 el vissaus toe en laat het geheel op een laag vuur ongeveer 5 minuten sudderen. Voeg dan de kipreepjes toe en laat nog eens 5 minuten sudderen. Serveer met rijst en garneer met cashewnoten om het af te maken.
- Trollinger (halbtrocken & feinherb)
met verse cantharellen Herfst bruschetta
met verse cantharellen
- 4 kleine ciabatta's
- 200 gr kleine cantharellen
- 4 el gehakte peterselie
- 4 teentjes knolflook
- 80 gr Pecorino
- 8 el goede olijfolie
- Een snuifje zout & peper
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Maak de cantharellen schoon. Fruit de peterselie in een pan met de helft van de olie, voeg dan de paddenstoelen toe en bak op een laag vuur in ongeveer 5 minuten gaar.
Snijd de broodjes in plakjes en bak ze in ca. 5 minuten knapperig in de oven.
Snijd de knoflook fijn, verdeel over de warme broodjes en besprenkel met de andere helft van de olie. Rasp de pecorino grof.
Meng het cantharellen- en peterseliemengsel met de pecorino en verdeel over de broodjeshelften.
- Grauburgunder (trocken)
- Federweißer (brut nature)
met bospaddenstoelen Aardappelsoep
met bospaddenstoelen
- 300 gr geschilde aardappelen
- 100 gr wortelgroenten
- 100 gr bospaddenstoelen
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 30 gr spekblokjes
- 40 gr margarine
- 750 ml bouillon
- 200 ml room
- 1 tak tijm
- Naar smaak peterselie, boter, zout, peper, nootmuskaat
Maak de wortelgroenten schoon, was ze en snijd ze in kleine blokjes. Snijd de ui en het knoflookteentje in fijne blokjes en hak de tijm fijn. Bak de spekblokjes met de margarine in een pan lichtbruin, voeg de blokjes ui, knoflook, wortelgroenten en tijm toe. Stoof, voeg de bouillon toe en laat 2 minuten koken.
Rasp de aardappelen fijn, voeg ze toe aan de soep en kook nog 5 minuten. Maak de paddenstoelen schoon, was ze, snijd ze in stukjes en bak ze in een pan met boter. Breng op smaak met zout en peper, bestrooi met gehakte peterselie en garneer ze bij het serveren over de soep.
- Riesling (trocken)
- Riesling (halbtrocken & feinherb)