Rosé
Dankzij hun lichtheid en frisheid zijn Duitse rosés niet alleen populair in de zomer; roséwijnen zijn het hele jaar door geschikt als maaltijdbegeleider.
Feiten
-
12 %
het aandeel roséwijn dat in Duitsland wordt verkocht
-
9 - 13 °
Ideale drinktemperatuur
-
2020
het DWI presenteerde onderscheiden roséwijnen op ProWein
Vervaardiging
Voor het maken van rosé worden de rode druiven eerst licht gekneusd. Deze zogenaamde Maische laat men vervolgens een tijdje rusten om de kleurpigmenten de tijd te geven om van de schil van de druif over te gaan in het sap. Zodra het druivensap de gewenste kleurintensiteit heeft bereikt, wordt de Maische geperst en wordt de rosékleurige most gefermenteerd tot wijn.
Niet elke roségekleurde wijn wordt ook „Rosé“ genoemd. Je kunt ook de term „Weißherbst“ op het etiket vinden. Omdat Weißherbst, in tegenstelling tot Rosé, altijd als één druivenras wordt gevinifieerd, moet het druivenras altijd op het etiket worden vermeld.
Variëteiten
De „Schillerwein“ is een traditionele Rotling uit de wijnstreek Württemberg. Er zijn geen speciale druivenrassen gespecificeerd voor de productie ervan.„Badisch Rotgold“ is een speciale Rotling uit Baden, die uitsluitend wordt gemaakt van Grauburgunder en Spätburgunder.
De „Schieler“ is een typische regionale Rotling uit Sachsen.
Rosé is het hele jaar door een begeleider. Hoewel hij meestal wordt gedronken op 9-13 graden, kan hij nog verder worden afgekoeld voor de warme zomermaanden, omdat hij toch al sneller opwarmt door de hoge buitentemperaturen.
Genieten
Rosé en Weißherbst kunnen heel goed worden geserveerd – ook in hun mousserende varianten – als aperitief of als voorgerecht, bijvoorbeeld bij tapas of antipasti. Ze worden ook aanbevolen bij verschillende vis- en gegrilde gerechten. Typisch voor hun aard is het lage fruitzuur en lage tanninegehalte, waardoor veel wijnliefhebbers ze ook graag drinken bij oosterse gerechten zoals curry's of Thaise gerechten. Milde, halfzachte gesneden kazen zoals Edam of jonge Gouda harmoniëren ook goed met delicate, frisse en droge rosékleurige wijnen.
Rosé en Weißherbst zijn ook uitstekende partners voor een frisse en fruitige zomerse punch. Een Spätburgunder Rosé harmonieert bijvoorbeeld bijzonder goed met aardbeien, zowel qua smaak als kleur.
Uit welke druivenrasen bestaat "Badisch Rotgold" - een soort Rotling?
Een "Badisch Rotgold" is per definitie samengesteld uit Spätburgunder en Grauburgunder en komt, zoals de naam al doet vermoeden, uit de regio Baden.
Rassen
met pompoen en witte wijnsaus Pasta met pompoen en witte wijnsaus
met pompoen en witte wijnsaus
- 750 gr pompoen (butternut)
- 3 kleine uien
- 2 teentjes knoflook
- 1 beker crème fraîche
- 250 ml droge witte wijn
- 500 ml groentebouillon
- 25 gr parmezaan of een andere harde kaas
- 400 gr spaghetti of andere pasta
- Naar smaak zout, peper, suiker
- 4 er pompoenpitten, evt. gehakt
- Naar smaak muskaatnoot, tijm
Fruit de knoflook en uien tot ze glazig zijn. Snijd de pompoen in blokjes en voeg toe, breng op smaak met peper en suiker. Als de blokjes nog stevig zijn, giet je de witte wijn en groentebouillon erbij. Laat verder sudderen tot de pompoen beetgaar is.
Kook intussen de pasta en laat uitlekken.
Voeg de tijm, nootmuskaat, zout en crème fraîche toe aan pompoen, breng aan de kook en laat indikken. Roer de parmezaan erdoor en breng op smaak. Je kunt ook wat pompoenblokjes fijnstampen om de saus romiger te maken.
Dresseer de pasta op borden en giet de pompoensaus erover.
Bestrooi met pompoenpitten.
- Scheurebe (trocken)
met bulgur Koolstoofpot
met bulgur
- 200 gr ui
- 1 teen knoflook
- 800 gr spitskool
- 200 gr wortelen
- 400 gr vastkokende aardappelen
- 1 er karwijzaad
- 1,5 l groentebouillon
- 5 er olijfolie
- 2 el tomatenpuree
- 2 er zacht paprikapoeder
- 3 tl honing
- Naar smaak zout & peper
- 120 gr grove bulgur
- 1 bussel peterselie
- 4 takjes munt
- 1 citroen
- 2 appelen
- 3 el (appel)azijn
Snijd de uien en knoflook fijn. Maak de kool schoon en was hem, snijd hem in vieren, verwijder de stronk en snijd de koolkwarten grof. Schil de wortelen, halveer ze in de lengte en snijd ze in stukken van ca. 2 cm breed. Schil de aardappelen en snijd ze in stukken van ongeveer 2,5 cm. Rooster het karwijzaad in een pan zonder vetstof en zet apart.
Verwarm de groentebouillon in een kleine pan. Verhit 3 eetlepels olie in een grote pan, sauteer hierin de kool in 10-15 minuten op hoog vuur donkerbruin en haal uit de pan.
Voeg de resterende olie toe aan de pan. Fruit de uien en knoflook tot ze doorschijnend zijn. Voeg de aardappelen en wortelen toe en bak 3-4 minuten onder voortdurend roeren. Voeg de tomatenpuree en paprikapoeder toe en bak al roerend mee. Voeg de kool, honing en karwij toe en giet de hete groentebouillon erbij. Breng op smaak met zout en peper. Breng aan de kook, dek af en laat 45 minuten sudderen. Voeg 20 minuten voor het einde van de kooktijd de bulgur toe.
Snijd de appelen in 4, verwijder de pitten, snijd in blokjes van ongeveer 1 cm en voeg 10 minuten voor het einde van de kooktijd toe. Pluk de kruiden en hak ze medium fijn. Was en droog de citroen, rasp de schil fijn en meng met de kruiden. Breng de stoofschotel op smaak met azijn, zout en peper en serveer bestrooid met de kruiden.
Tip: De spitskool moet heel sterk en donker geroosterd worden zodat de aroma's goed naar voren komen.
- Spätburgunder (trocken)
- Trollinger (trocken)
Ideaal bij een mooie Spätburgunder Donkere chocolademousse met bessen
- 1 eigeel
- 70 g suiker
- 1 reep donkere chocolade (min. 70% cacao)
- 1/2 reep melkchocolade
- 200 g room
- 0,1 l rode wijn
- 300 gr bessen (eventueel bevroren)
- 4 takjes munt
- 4 tl poedersuiker
Bereiding:
1. Klop het ei en de eidooier samen met de suiker ongeveer 5 minuten met een handmixer tot schuim.
2 Breek de chocolade in kleine stukjes en smelt boven een bain-marie. Klop de slagroom halfvast. Spatel eerst de chocolade door het ei- en suikerschuim en spatel dan voorzichtig de room erdoor. Laat de mousse minstens 4 uur opstijven in de koelkast.
3. Laat ondertussen de bessen ontdooien, daarvan ¾ door een zeef duwen en koud zetten. Zet de overgebleven bessen aan de kant voor decoratie.
4. Zodra de mousse stevig is, bestrooi je de randen van 4 borden met poedersuiker. Leg een laagje bessenpuree in het midden van elk bord. Snijd met een eetlepel bolletjes uit de mousse en leg ze erop. Garneer met verse munt en de overgebleven bessen.
Wijnadvies:
Een fruitige Spätburgunder Spätlese trocken
- Spätburgunder (trocken)
met garnalen Pompoensoep
met garnalen
- 1 kleine Hokkaido-pompoen
- 1 ui
- 5 cm gember
- 2 el boter
- 750 ml groentebouillon
- 300 ml kokosmelk
- 12 middelgrote garnalen
- 2 el olijfolie
- Een snuifje peper & zout
Schild en snijd de pompoen, ui en gember in blokjes en fruit aan in de boter.
Deglaceer met de groentebouillon en stoof ongeveer 15 tot 20 minuten tot ze zacht zijn.
Sauteer de garnalen in een beetje olijfolie en laat een paar minuten op laag vuur bakken. Leg ze op houten spiesjes en houd ze warm in aluminiumfolie.
Wanneer de groenten gegaard zijn tot ze zacht zijn, mix ze dan fijn met een staafmixer. Roer de kokosmelk erdoor en breng op smaak met zout en peper.
Serveer de soep in grote koppen en garneer met de garnalenspiesjes.
Vers gebakken wit brood past hier goed bij.
- Muskateller (halbtrocken & feinherb)
- Federweißer (brut nature)
Teaser
Evenementen
-
Toon
winetasting in our winery - cheese & wine
Mainz-Hechtsheim