Alcoholvrije wijnen en Sekte

Hoewel het een van de kleinste segmenten in de wijnindustrie is, groeit de vraag naar alcoholvrije wijnen.

Feiten

  • < 1 %

    Marktaandeel

  • 15 %

    Bekendheid

  • < 0,5% vol.

    Alcohol

Het aanbod van gedealcoholiseerde wijnen en Sekte van wijndomeinen, coöperaties en grote handelshuizen is de afgelopen jaren aanzienlijk toegenomen. De smaak van alcoholvrije wijnen heeft zich ook positief ontwikkeld.

Aantal producenten neemt toe
Een zoekopdracht naar wijnproducenten die alcoholvrije wijnen, Sekt of secco aanbieden, levert inmiddels meer dan 60 resultaten op (2022).

Weinig bekend
Naar aanleiding van de trend naar gedealcoholiseerde wijnen en Sekt voerde het marktonderzoeksinstituut Nielsen in het voorjaar van 2020 een consumentenonderzoek uit naar de consumptie van gedealcoholiseerde wijnen en Sekt.  Van de 16.883 respondenten uit het Nielsen huishoudpanel waren er in verhouding weinigen op de hoogte van het feit dat er ook wijn zonder alcohol bestaat. Slechts 15 procent van de respondenten kenden alcoholvrije witte wijn, twaalf procent van rode en negen procent waren op de hoogte van een alcoholvrij rosé alternatief. Van deze groepen mensen had ongeveer een kwart de aangegeven alcoholvrije wijnsoort al gedronken. Het niveau van bekendheid met alcoholvrije Sekte was met 53 procent aanzienlijk hoger. Bijna twee derde van de mensen die bekend waren met alcoholvrije Sekte hadden deze al gedronken.

Productie van alcoholvrije wijnen
Om alcoholvrije wijnen te maken, moet eerst een wijn worden gemaakt waaruit de alcohol wordt verwijderd. Dit gebeurt door middel van vacuümdestillatie.

Bij een lagere druk wordt de kooktemperatuur van de te scheiden vloeistof verlaagd tot wel 30 graden, zodat de alcohol voorzichtig kan worden verwijderd.

Alcoholvrije wijn doorloopt dus dezelfde ontwikkelingsstadia als normale wijn en bevat na de alcoholreductie nog steeds veel van de oorspronkelijke aroma's, maar heeft slechts een alcoholpercentage van 0,5% of minder.

Hoe smaken alcoholvrije wijnen?
Volgens het Nielsen-onderzoek gaven sommige respondenten aan zeer terughoudend te zijn als het gaat om alcoholvrije wijnen, ook al hadden ze deze producten nog nooit gedronken. Dit zou wel eens gerechtvaardigd kunnen zijn gezien de vroege productie van alcoholvrije producten. Alcoholvrije wijnen werden geproduceerd door de alcohol bij hoge temperaturen uit de wijn te halen, waardoor de wijn een groot deel van zijn aromatische diversiteit verloor. In de afgelopen jaren hebben alcoholvrije wijnen zich dankzij het nieuwe productieproces aanzienlijk ontwikkeld op het gebied van smaak. Vaak worden aromatische variëteiten zoals Sauvignon Blanc of Gewürztraminer gebruikt als basiswijn. Dit geeft het eindproduct een intense fruitige smaak, die het gebrek aan alcohol enigszins compenseert. Voor Sekt wordt koolzuur gebruikt om de smaak te compenseren.

Waarom steeds meer consumenten stoppen met alcohol
Bewust genieten en een evenwichtige levensstijl zijn tegenwoordig veel belangrijker dan vroeger. Het feit dat alcoholvrije wijnen vaak aanzienlijk minder calorieën bevatten, speelt ook een belangrijke rol in de populariteit van alcoholvrije producten. Dus als je alcohol bewust wilt vermijden, zijn alcoholvrije wijnen en Sekt een goed alternatief.

Goed om te weten
Volgens de Europese levensmiddelenwetgeving mag Sekt, wijn of bier met maximaal 0,5 volumeprocent alcohol (% vol.) worden gedeclareerd als "alcoholvrij". De hoeveelheid van dit percentage zogenaamde restalcohol verschilt van drank tot drank.

Podcast: Alcoholvrije mousserende wijn

Hoe mousserende dranken worden gemaakt van alcoholvrije wijn en waarom ze strikt genomen niet moeten worden geëtiketteerd als "alcoholvrije mousserende wijn", legt Manuel Bretschi uit in de podcast "Alcohol Celebration Sparkling Wine".

Hoe groot is het marktaandeel voor gedealcoholiseerde Sekt?

Het marktaandeel van gedealcoholiseerde Sekt is 5%.

met bospaddenstoelen Aardappelsoep

met bospaddenstoelen

  • 300 gr geschilde aardappelen
  • 100 gr wortelgroenten
  • 100 gr bospaddenstoelen
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 30 gr spekblokjes
  • 40 gr margarine
  • 750 ml bouillon
  • 200 ml room
  • 1 tak tijm
  • Naar smaak peterselie, boter, zout, peper, nootmuskaat

Maak de wortelgroenten schoon, was ze en snijd ze in kleine blokjes. Snijd de ui en het knoflookteentje in fijne blokjes en hak de tijm fijn. Bak de spekblokjes met de margarine in een pan lichtbruin, voeg de blokjes ui, knoflook, wortelgroenten en tijm toe. Stoof, voeg de bouillon toe en laat 2 minuten koken.


Rasp de aardappelen fijn, voeg ze toe aan de soep en kook nog 5 minuten. Maak de paddenstoelen schoon, was ze, snijd ze in stukjes en bak ze in een pan met boter. Breng op smaak met zout en peper, bestrooi met gehakte peterselie en garneer ze bij het serveren over de soep.

  • Riesling (trocken)
  • Riesling (halbtrocken & feinherb)

van mild tot pittig Rode Thaise curry

van mild tot pittig

  • 1 el rode currypasta
  • 1 teentje knoflook
  • 100 gr sluimererwten
  • 100 gr prinsessenbonen
  • 2 bosui
  • 2 rode paprika
  • 1 wortel
  • 1 stengel citroengras
  • 30 gr cashewnoten
  • 100 ml kippenbouillon
  • 4 el sesamolie
  • 2 el sojasaus
  • 1 el vissaus
  • 240 gr basmati- of jasmijnrijst
  • 300 gr kipfilet (optioneel)

Snijd de knoflook fijn. Snijd de uiteinden van de bonen en de sluimererwten af. Snijd de andere groenten in dunne reepjes. Als je niet vegetarisch wilt koken, snijd dan de kipfilets in dunne reepjes.

 

Bak de kip ongeveer 3 minuten in de sesamolie en haal dan uit de wok. Bak nu de currypasta, fijngehakte citroengras en knoflook ca. 3 minuten in de sesamolie. Kook de rijst in gezouten water.

 

Giet de kokosmelk en kippenbouillon erbij en voeg dan de groenten toe aan de wok. Breng het geheel aan de kook, voeg dan 2 el sojasaus en 1 el vissaus toe en laat het geheel op een laag vuur ongeveer 5 minuten sudderen. Voeg dan de kipreepjes toe en laat nog eens 5 minuten sudderen. Serveer met rijst en garneer met cashewnoten om het af te maken.

  • Trollinger (halbtrocken & feinherb)

Ideaal met een milde Dornfelder Panna cotta met bramen

  • 200  g braambessen
  • 0,25 l melk
  • 0,25 l room
  • 100 g donkere chocolade (70-80%)
  • 60 g suiker
  • 4 blaadjes gelatine
  • 1/2 vanillestok
  • 1 snuifje zout
  • 1 el poedersuiker
  • 2-3 blaadjes munt

Bereiding:

 

1. Week de gelatine in koud water volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snijd het vanillestokje in de lengte open en schraap het merg eruit met de achterzijde van een mes. Rasp de chocolade. Breng de room aan de kook met de melk, een snufje zout en het vanillemerg. Voeg de suiker en de geraspte chocolade toe, knijp de gelatine uit en los op in de melk en de room.

 

2 Was de bramen, zet er een paar apart voor decoratie en pureer de rest fijn

 

3 Kleine vormpjes of glaasjes afwisselend met de panna cotta en de gepureerde bessen vullen. Bestrooi met een beetje poedersuiker, dek af met huishoudfolie en zet ongeveer 2 uur in de koelkast.

 

4 Garneer de panna cotta met de overgebleven braambessen en de muntblaadjes.

 

Wijnadvies:

 

Een milde Dornfelder

  • Dornfelder (trocken)
  • Dornfelder (halbtrocken & feinherb)
  • Dornfelder (lieblich)
Brombeer-Panna Cotta

met de kruiden van groene saus uit Frankfurt Quiche met kruiden

met de kruiden van groene saus uit Frankfurt

  • 200 gr meel
  • 100 gr boter
  • Telkens een bosje peterselie, waterkers, kervel, salie, zuring, bieslook, pimpernel (kruiden voor de groene saus uit Frankfurt)
  • 100 - 125 gr Zwarte Woudham
  • 7 eieren
  • 125 ml room
  • 100 gr verse kaas
  • 1 el citroensap
  • Naar smaak Zout & peper

Kneed de bloem en boter met 4 eetlepels water en een theelepel zout tot een soepel deeg. Bekleed er een vorm mee en laat 30 minuten afkoelen.

 

Kook 4 eieren hard. Was, laat uitlekken en hak de kruiden voor de groene saus uit Frankfurt fijn. Snijd de ham in flinterdunne plakjes en verdeel over de deegbodem. Hak de hardgekookte eieren in kleine

en verdeel over de bovenkant. Meng de 3 eieren, room en verse kaas en breng op smaak met 1 eetlepel citroensap, zout en peper. Verdeel het mengsel over de deegbodem.

 

Bak ongeveer 30 minuten op 180 °C (gasstand 4) op de middelste hoogte van de oven.

  • Riesling (trocken)