Wijnaroma's

Het genot van wijn ligt niet alleen op de tong, maar vooral in de neus.

Het genot van wijn ligt niet alleen op de tong, maar vooral in de neus. De tong laat ons de vijf smaken umami, zoet, zuur, bitter en zout proeven. Daarentegen kunnen we meer dan duizend geuren ruiken. Bij het proeven van wijn spelen de smaakzin en vooral de reukzin een grote rol. Bij het proeven van de wijn komen de smaken in de lucht die we inademen en bij het uitademen komen ze in onze neus terecht. Hier wordt bepaald of de wijn bijvoorbeeld fruitig of eerder bloemig smaakt. Het wijnaromawiel kan worden gebruikt om de aroma's van een wijn optimaal te beschrijven. Het is verdeeld in zeven segmenten die de geur beschrijven en één voor de smaakindruk. Het aroma wordt eerst in algemene termen gedefinieerd (binnenste cirkel) en vervolgens in meer detail geschetst.

Kan de keuze van de gist het aroma van de wijn beïnvloeden?

Ja, als de wijnmaker kiest voor toegevoegde gisten - dat wil zeggen dat hij zijn wijnen niet spontaan laat gisten - heeft hij de keuze uit talloze giststammen. Tegenwoordig zijn er speciale rode en witte wijngisten, maar ook gisten die zijn ontworpen om de aroma's van afzonderlijke druivenrassen te benadrukken.