Lemberger

Rode druivenrassen

Lemberger

Mediterrane warmte

Bij de Lemberger is al sinds jaren een gestage groei van de aanplant waar te nemen. Deze Württembergse specialiteit bereikt op goede locaties topkwaliteit.


Geschiedenis

Blauer Limberger is de officiële naam waaronder de druif geklasseerd is. Lemberger en Blaufränkisch zijn de voor Duitse wijnen toegelaten synoniemen. De laat rijpende Lemberger stamt naar alle waarschijnlijkheid uit wijngaarden langs de benedenloop van de Donau. In de tweede helft van de 18e eeuw wordt de aanwezigheid van Lemberger in Oostenrijk vermeld. Daar groeit hij ook nu nog in het Burgenland en bij Wenen onder de naam Blaufränkisch, terwijl hij in Hongarije Kékfrankos heet. In de 19e eeuw werd in het toenmalige koninkrijk Württemberg geijverd voor de terugdringing van inferieure druiven en de verspreiding van edele rassen, waaronder de Lemberger. De Württembergse Lemberger was de huiswijn van de eerste Bondspresident Theodor Heuss. Ook vorst Bismarck en Napoleon schijnen hem graag te hebben gedronken.

Betekenis

De aanplant van de Lemberger is de afgelopen decennia en jaren langzaam maar zeker toegenomen. Waren er in de jaren tachtig nog maar 4 tot 500 hectare aangeplant, medio jaren negentig werden er al bijna 1000 geteld. In 2006 stond de Lemberger al op ruim 1650 hectare aangeplant, vrijwel uitsluitend in Württemberg. Daar heeft hij een aandeel van 13%.


Teelt

De Lemberger vraagt om warmte en beschutting, omdat hij vroeg uitloopt en laat rijpt. Hij stelt de hoogste eisen aan de ligging en wat mindere aan de bodem. Lemberger gedijt het best op diepe, vruchtbare leembodems. Zijn opbrengst is van gemiddelde omvang. In zeer goede wijngaarden levert deze Württembergse specialiteit wijnen  van topkwaliteit.

 

Vinificatie en smaak

Lemberger komt in verschillende varianten op de markt. Zo zijn er enerzijds lichtere, fruitige versies, anderzijds extract- en tanninerijke versies op basis van Spät- en Auslesekwaliteit. De wijnen zijn meestal intens zwartrood. In de neus bieden ze een ingetogen tot krachtig aroma dat doet denken aan bramen, zoete kersen of zure kersen, pruimen, zwarte bessen, kruisbessen, vlierbessen, banaan en cacao. Ook zijn plantaardige tonen, die aan groene bonen of groene paprika herinneren. Afhankelijk van de opvoeding zijn de wijnen fruitig of tanninerijk met een lange afdronk. Een goede zuurgraad, extract en tannine maken de pittige Lemberger lang houdbaar. Bij gebruik van barriques krijgt de wijn een zuidelijke charme en warmte. Ambitieuze wijnboeren en coöperaties assembleren de Lemberger met Trollinger. De wijn wordt dan als ‘Lemberger mit Trollinger’ of ‘Trollinger mit Lemberger’ aangeboden. Lemberger sekt geldt als een bijzondere rariteit.


In het glas

Het lichte, fruitige type Lemberger is geschikt als aperitief en bij een zomerse barbecue. Tanninerijke Lembergers passen goed bij boerenpaté, grillgerechten, uientaart, gebraden gevogelte, vederwild, intens smakend haarwild, stoofschotels, lam, warme rosbief, vetarme blauwschimmelkaas, feta en rijpe bergkaas.