Druivenrassen

Duitse Wijn en Weten

Druivenrassen

Duitse druivenrasse van Acolon tot Zweigeltrebe

De Duitse variatie aan druivenrassen is indrukwekkend en gaat van de A van Acolon tot de Z van Zweigeltrebe. Van werkelijk grote betekenis voor de markt is overigens maar een dozijn van de in totaal ongeveer 100 bekende rassen.

De belangrijkste druivenrassen in Duitsland zijn de Riesling en de Spätburgunder. Samen zijn ze goed voor een derde van de Duitse aanplant, d.w.z. een oppervlakte van ongeveer 33.000 hectare. Met name de Riesling heeft de afgelopen jaren internationaal veel furore gemaakt en is inmiddels uitgegroeid tot een trendy druif.

Op grond van verschillende, vooral klimatologische factoren zijn niet alle druivenrassen even sterk vertegenwoordigd in alle gebieden. Terwijl in de meer noordelijke gebieden vooral de Riesling op de voorgrond staat, spelen in de zuidelijker gelegen gebieden Burgunderdruiven en blauwe rassen een dominante rol.

Witte en blauwe druivenrassen

Van de circa 100 aangeplante druivenrassen, heeft een dozijn echt betekenis voor de markt, met voorop Riesling en Müller-Thurgau, ook wel Rivaner genoemd. Die twee zijn samen goed voor ruim een derde van de in totaal ongeveer 102.000 hectare tellende aanplant. Bij de blauwe rassen is de teelt van Spätburgunder en Dornfelder het belangrijkst.

Het wijnland Duitsland, dat 63% witte en 37% rode wijn produceert, strekt zich uit van de Elbe tot het Bodenmeer. Zodoende zijn er regio’s die bijna uitsluitend wit zijn, zoals Mosel, Saar en Ruwer. Zuidelijk gelegen regio’s als Württemberg en Baden hebben echter een aanzienlijke traditie op het vlak van rode wijn. De producenten aan de Ahr, van oudsher een rood gebied in het noorden, nemen in dit opzicht een bijzondere positie in.

De trend in de richting van blauwe druivenrassen en rode wijnen was de afgelopen tijd in alle gebieden onmiskenbaar en heeft nu wel zijn hoogtepunt bereikt. Voor de grootste productie van rode wijn tekenen ondertussen de twee grootste Duitse gebieden, Rheinhessen en Pfalz. Ook vast te stellen is een omarming van zowel witte als blauwe Burgunderrassen en een tweede jeugd voor klassieke druivenrassen.


Druivenrassen

Rode druivenrassen

De trend om blauwe druiven voor rode wijn aan te planten doet zich duidelijk voor in alle gebieden. De grootste productie van rode wijn hebben de twee grootste Duitse gebieden, Rheinhessen en Pfalz. Spätburgunder staat bij de blauwe rassen bovenaan. Verder spelen klassieke druiven als Portugieser, Schwarzriesling, Lemberger en Saint Laurent een grote rol. Ook nieuwere rassen als Dornfelder en Regent zijn niet meer weg te denken.

Hier vindt u typeringen van de belangrijkste in Duitsland geteelde blauwe druivenrassen. meer

Rebsorten

Witte druivenrassen

Hier vindt u een typering van de belangrijkste witte druivenrassen. meer