Hoogtepunten van de wijncultuur

Toerisme & evenementen

Ahr

Mayschoß-Altenahr

Het was een initiatief uit nood geboren. Sinds 1860verkeerde de wijnbouw aan de Ahr in een diepe crisis, veroorzaakt door misoogsten, de druifluis en de ineenstorting van de wijnhandel tussen de Pruisische gebieden en de Europese buurlanden.

read more
Ahr

Rotweinwanderweg

Een van de kleinste, maar fijnste wijnbouwgebieden van Duitsland is dat van de Ahr. In het Ahrdal wordt al sinds de Romeinse tijd wijn verbouwd. Vandaag gedijen vooral rode wijnsoorten zoals late en vroege Bourgogne op de steile, vaak in terrassen aangelegde en perfect gerichte wijngaarden. Ze leveren wijnen op van hoge kwaliteit.

read more
Ahr

Weingut Kloster Marienthal

Ooit was dit het oudste klooster aan de Ahr, het nonnenconvent van de augustinessen bij Dernau. Het klooster Marienthal werd in 1137 gesticht. Voor de bewoonsters ervan was het leven kennelijk niet gemakkelijk, want in oude annalen is sprake van processen en problemen met de buurgemeenten. Ook zorgde de Hubach regelmatig voor overstromingen.

read more
Ahr

Weingut Stodden

Vinotheek van Weingut Jean Stodden
“Wie nieuw over wijn denkt, denkt ook nieuw over architectuur.” Dit principe volgde architect Hans-Jürgen Mertens uit Bad Neuenahr-Ahrweiler met de nieuwe vinotheek van Weingut Jean Stodden.

read more
Baden

De holle lösswegen van de Kaiserstuhl

Wie denkt aan de Kaiserstuhl, denkt al snel aan vulkanisch gesteente. Maar sinds de ijstijd liggen hier ook lösslagen tot 30 meter dik. Zo dik vind je ze bijna nergens.

read more
Baden

Heidelbergse slot

Ze zijn legendarisch en een publiekstrekker van de eerste orde, ook al is vandaag de dag alleen nog maar het laatste exemplaar ervan te zien, de vier grote vaten in het Heidelbergse slot. Al in 1595 bestond er grote bewondering voor, zo blijkt uit een lofdicht uit dat jaar van theoloog en heksenjager Anton Praetorius dat hij schreef na een bezoek aan Heidelberg.

read more
Baden

Professor Blankenhorn Weinlehrpfad

Keer op keer heeft de Duitse wijnbouw invloedrijke persoonlijkheden voortgebracht die een doorslaggevende rol hebben gespeeld in zijn ontwikkeling. Veel namen doen vandaag nog slechts bij weinigen een belletje rinkelen, en hun creaties of ontdekkingen worden vaak als vanzelfsprekend beschouwd, zodat we er nauwelijks nog bij stilstaan.

read more
Baden

Vulkaanrotstuin Winklerberg

Op de restanten van een 15 miljoen jaar geleden uitgedoofde vulkaan ontstaat de wijn in Ihringen am Kaiserstuhl. Twee lavastromen, poreus uitwerpgesteente, lavabommen – de Winklerberg heeft alles wat een oude vulkaan in zich had.

read more
Baden

Weingut Abril

In warm roodbruin contrasteert de nieuwbouw van Weingut Abril met het groen van de wijngaarden. Aan de voet van de Enzelberg, een van de topwijngaarden van de Kaiserstuhl, voegen zich de beide bovenverdiepingen naar de helling.

read more
Baden

Wijnbouweiland Reichenau

Middenin de Untersee, een deel van de Bodensee, groeien wijnstokken. Ze zijn de zuidelijkste van Duitsland en staan op het eiland Reichenau. Tegenwoordig staat dat vooral bekend als ‘groente-eiland’, maar wijnbouw vormde hier eeuwenlang hete economisch fundament voor de boeren. De eerste stokken op het eiland werden in 818 geplant door abt Hatto I van het klooster Reichenau.

read more
Baden

Wijnbouwmuseum Meersburg

Aan de ‘Torkel’, de wijnpers, dankt dit kleine museum zijn naam Heilig-Geist-Torkel. Het werd in 1961 ondergebracht in de ruimtes van het voormalige Meersburgse Heilig-Geist-Spital. read more
Franken

Castell Silvaner

Een mijlpaal in de geschiedenis van de Frankische plaats Castell was de 6e april 1659. Op die dag liet Georg Körner, rentmeester van het landgoed van de graven Castell, aan de voet van de Schlossberg aldaar nieuwe druivenstokken planten. En niet zomaar druivenstokken: daags tevoren had een bode uit het dorp Obereisenheim ‘25 stekken Österreicher’ afgeleverd.

read more