Trollinger

Rode druivenrassen

Trollinger

In Württemberg is de Trollinger het meest geteelde ras voor rode wijn. Deze verteerbare wijn heeft zich ontpopt als ’nationale slokje van Schwabenland’.


Geschiedenis

Zuid-Tirol en het naburige Trentino zijn de bakermat van het ras, dat daar overigens Vernatsch heet. De Romeinen brachten de druif de Alpen over, om te beginnen naar de Bergstrasse en de Pfalz. In het midden van de 17e eeuw kwam hij ook terecht in Württemberg, waar de Duitse benaming Blauer Trollinger een begrip werd.

Betekenis

Tussen 1960 en 1990 groeide de aanplant van Trollinger in Duitsland met circa 1000 hectare tot een totaal van 2500. De afgelopen tien jaar is de aanplant vrijwel onveranderd gebleven. In Württemberg is de Trollinger de meest geteelde druif, voor Schwarzriesling en Lemberger. Buiten Württemberg zijn Trollingerwijnen vrijwel nergens anders te vinden (met uitzondering van een enkele producent in de Pfalz of in Baden). Slechts 35 hectare ligt buiten Württemberg. De concentratie in een van Duitslands zuidelijkste gebieden heeft een klimatologische reden, omdat de druif een lange vegetatieperiode nodig heeft om te rijpen. Bovendien is Trollinger uitgegroeid tot dé streekwijn bij uitstek.


Teelt

zeer goede ligging, die bovendien vorstvrij zou moeten zijn. Trollinger is met opbrengsten van 100 hl/ha een productief ras. Zodoende kan het ook op arme bodems staan en gedijen in ruim aangeplante wijngaarden. Het mostgewicht blijft meestal op het niveau van Qualitätswein, met gemiddeld 70 graden Oechsle.  De zuurgraad valt met 7 tot 10 promille ongewoon hoog uit voor een rode wijn.

 

Vinificatie en smaak

De meeste wijnen worden gemaakt in een frisse, pittige stijl. Een beetje restzoet zorgt voor extra drinkbaarheid. Wijnen met hogere predikaten zijn zeldzaam. De lichte, levendige wijnen hebben geen jarenlange flesrijping nodig, maar zijn al direct op dronk. In de bloemige neus is een zachte muskaattoets of een hint van wilde kersen te ontdekken. De wijnen presenteren in het glas meestal een lichtrode kleur, in goede jaren ook wel een robijnrode. Verder wordt ook een Weissherbstversie aangeboden en is assemblage met Lemberger heel gangbaar. De druiven zijn vanwege hun sappigheid ook in trek als tafeldruiven.


In het glas

Het spreekt vanzelf dat een wijn die veel consumenten bijna dagelijks drinken uitermate verteerbaar is. Hij wordt vaak gedronken bij broodmaaltijden met charcuterie en past ook goed bij wit vlees of neutrale verse kaas.

De Trollinger voelt zich het beste thuis op warme bodems, in het bijzonder op keuper of muschelkalk. De late rijping, nog na de Riesling, vereist een