Scheurebe

Witte druivenrassen

Scheurebe

Het even intense als verleidelijke aroma doet denken aan zwarte bessen, perzik of rijpe peer. Scheurebewijnen zijn ideale begeleiders van een aromatisch-kruidige keuken, van voorgerecht tot dessert.


Geschiedenis

In 1916 slaagde druivenkweker Georg Scheu van de Landesanstalt für Rebenzüchtung Alzey, met zijn 88e zaailing van een serie kruisingen tussen Riesling en Bukettraube, erin om een overtuigende nieuwe kruising te creëren die zijn naam zou gaan dragen. Die erkenning kwam pas eind 1945. Aanvankelijk noemde men de druif Dr.-Wagner-Rebe en vervolgens S 88 of Sämling.

Betekenis

De kruising zelf kreeg erkenning in de jaren vijftig, toen het lukte om er Beeren- en Trockenbeerenauslesen van te maken. Vooral in Rheinhessen plantten wijnboeren het ras aan. In de jaren zeventig was er sprake van een hausse en verdubbelde de aanplant. Van de in totaal 1800 hectare aangeplante Scheurebe liggen er ongeveer 1000 in Rheinhessen, 400 in de Pfalz en 140 aan de Nahe. Ook in Baden en Franken worden goede resultaten met dit aromatische ras behaald. Met een aandeel van 2% in de Duitse aanplant geldt Scheurebe als een van de meest succesvolle kruisingen. 


Teelt

De Scheurebe stelt aan zijn omgeving bijna even hoge eisen als zijn vader Riesling. Hij verdraagt vrij goed droge, arme bodems, voelt zich goed thuis op löss en kalkhoudende gronden. Het hout rijpt lang, terwijl de langdurige assimilatie van het bladerdek fruit met een hoog mostgewicht mogelijk maakt. De druiven bereiken hun rijpheid kort voor de Riesling. De zuurafbraak in de druiven van gemiddelde grootte begint relatief laat. Scheurebe is gevoelig voor wintervorst, evenals voor botrytis en oïdium.

 

Vinificatie en smaak

Scheurebe wordt bijna uitsluitend als Prädikatswein aangeboden, met de aantekeningen dat de smaakrichtingen ‘lieblich’ en ‘süss’ hier belangrijker zijn dan bij andere druivenrassen. De kleur varieert van lichtgeel via strogeel tot intens goudgeel. Zachte Kabinettwijnen en Spätlesen van gemiddelde kracht vallen op door een typische neus en een harmonieuze verbinding van levendige zuren en fruitig zoet. Het nadrukkelijke aroma doet meestal denken aan zwarte bessen, minder vaak aan mango, mandarijn, limoen, perzik of zeer rijpe peer. De edelzoete varianten kenmerken zich door een lange houdbaarheid en bieden na vele jaren een indrukwekkend bouquet met perzik of rozen.


In het glas

De verschillende smaakstijlen en kwaliteitsniveaus maken Scheurebe veelzijdig in het gebruik. Lichte Kabinett is ideaal om zo te drinken. Droge en halfdroge Spätlesen dienen zich aan als begeleiders van kruidig-aromatische ragouts met vis of gevogelte en van Aziatische gerechten. Edelzoete Spätlesen en Auslesen passen perfect bij fruitdesserts.