Details

Nieuws Actueel

Riesling, Pinot & Co. 2019: een dag in het teken van Duitse wijn!

10-09-2019

De groeiende interesse voor Duitse wijn maakte van Riesling, Pinot & Co. op maandag 9 september in het Van der Valk hotel Brussels Airport een succes. Met meer bezoekers dan de vorige edities was het een aangename dag om nieuwe Duitse wijntrends te ontdekken.


Lars Daniëls is intussen ook bij het Belgische vakpubliek geen onbekend gezicht. Als Magister Vini, co-hoofdredacteur van PersWijn en Riesling Fellow, was hij de geknipte man om de masterclass met als thema “het verouderingspotentieel van Duitse wijn” te begeleiden. De plaatsen waren tot op de laatste beschikbare stoel bezet, en in verschillende flights lichtte Lars toe waarom Duitse wijn zo mooi kan rijpen. De manier waarop hij een iets technischer thema toch heel toegankelijk kon brengen, werd op lof onthaald.

Een bijzondere selectie van wijnen werd geproefd:

2007, Weingut Wittmann, Weissburgunder, Westhofener “S“, Rheinhessen

2018, Weingut Rebholz, Riesling, vom Rotliegenden, Pfalz

2005, Weingut Rebholz, Riesling, vom Rotliegenden, Pfalz

2017, Weingut Huber, Spätburgunder, Bienenberg GG, Baden

2005, Weingut Huber, Spätburgunder, Sommerhalde GG, Baden

2008, Weingut Dr. Pauly-Bergweiler, Riesling Kabinett,  Bernkasteler alte Badstube am Doctorberg, Mosel

1990, Schlossgut Diel, Riesling Spätlese, Dosheimer Goldloch, Nahe

2007, Weingut Joh. Jos. Prüm, Riesling Auslese, Wehlener Sonnenuhr, Mosel

1999, Weingut Keller, Rieslaner Auslese, Monsheimer Silberberg, Rheinhessen

De lunch bracht een korte pauze. Hoewel Duitse wijn het gespreksonderwerk bleef. De aanwezige standhouders (26 wijnproducenten en 2 importeurs) mengden zich onder het vakpubliek, en brachten allemaal een fles uit hun gamma mee. Zo kon er al een eerste keer kennisgemaakt worden met wat ze later op de proeftafels presenteerden.

Het hoofdluik van de dag vormde de namiddagpresentatie. De bezoekers konden maar liefst 250 Duitse wijnen ontdekken aan de 28 stands. Zowel producenten op zoek naar een importeur, als Belgische verdelers brachten heel wat mooie wijnen op tafel. Opvallend waren de vele jonge wijnbouwers die allemaal een voorbeeld waren van welke richting Duitsland tegenwoordig qua wijnstijl volgt: elegantie, frisheid en puristisch. En dat werd duidelijk gesmaakt, getuige daarvan de positieve feedback van de bezoekers over de kwaliteit van het aanbod.

Ook was er aandacht voor de toekomstige wijnprofessionals in België. Lars Daniëls verzorgde een masterclass voor 44 sommelierstudenten en hun begeleiders van 5 hotelscholen. Zij kregen een inleiding tot Duitse wijn. Hartelijk dank aan PIVA Antwerpen, RHIZO Kortrijk, Stella Maris Merksem, VTI Spijker Hoogstraten en VTI Hotelschool Leuven voor hun aanwezigheid.

Riesling, Pinot & Co. is een echte ontmoetingsdag waar Duitse wijn centraal staat voor het Belgische valpubliek. Het stijgende aantal bezoekers, de fijne feedback en het interessante programma vomen de basis voor succesvolle volgende editie!


Terug Print