Details

Nieuws

Wines of Germany maken de nieuwe „Riesling Fellows“ bekend

26-01-2017

De “Riesling Fellowship” werd opgericht in 2007, een bekroning voor wijn professionals die zich uitermate hebben ingezet om Duitse Riesling internationaal nog meer bekendheid te geven.

François Langbeen van “Langbeen Duitse topwijn” te Rumst, had dit jaar de eer om deze welverdiende prijs in ontvangst te nemen.

 


De interesse voor wijn in het algemeen heeft François meegekregen van zijn ouders, die hadden thuis een kleine wijnkelder. Duitsland was een geliefd reisdoel.

Zijn contact met Duitse wijn gebeurde toevallig eind jaren 80. Vrienden maakten een wijnreisje naar de Mittelrhein en brachten wijnen mee van een wijndomein in Bacharach. Toen hij de wijnen proefde was hij zo onder de indruk van deze mooie, gebalanceerde riesling dat hij een halfjaar later zelf het wijnhuis bezocht. Het verwonderde hem destijds dat deze wijnen niet op de Belgische markt te koop waren. Toen rijpte het idee de wijnen zelf te importeren.

Hij richtte een bedrijfje op onder de naam Langbeen Distributie en begon in 1992 wijn te importeren Aanvankelijk was het behelpen en via vrienden en wijndegustaties de wijnen proberen te slijten.
De eerste doorbraak kwam toevallig via een restaurant in het naburige dorp, Reet, De Pastorale . Ze waren onder de indruk van de kwaliteit van de wijnen en begonnen ze ook in het restaurant aan te bieden.

Ook bevriende restaurateurs, de Schone van Boskoop, ’t Overhamme, ‘ Truffeltje e.a. toonden interesse en meteen was de trein vertrokken.

Het sleutelwoord was kwaliteit, er werden nieuwe wijnhuizen bezocht en de wijnen werden toegevoegd aan het aanbod. Intussen had François 10 wijnhuizen in zijn assortiment en doorkruiste hij Duitsland maandelijks om de wijnen op te halen. De VDP manifestaties werden bezocht aan de Moezel en in de Rheingau en contacten met nieuwe wijnhuizen werden gelegd, te lande toonden ook wijnclubs en consumenten meer en meer interesse.

In 2001 werd de eenmanszaak Langbeen Distributie omgezet in Langbeen Duitse topwijn. Het aantal wijnhuizen was inmiddels gestegen tot 16. In 2006 werd hem door ProWein de Förderpreis overhandigd voor zijn inzet voor de Duitse Riesling. Eind 2016 opende François samen met Hilde Jonckheere (beste sommelier van België in 2009) hun wijnbar in Brugge, Riesling & Pinot met enkel Duitse wijnen.

Mevrouw Monika Reule (directrice van het Duits Wijninstituut) overhandigde de “Riesling Fellowship” eveneens aan:

Peter Kuhn (Zwitserland), Max Gerstl (Zwitserland) en Marin Lam (UK). Van harte gefeliciteerd!


Terug Print