Portugieser

Rode druivenrassen

Portugieser

Lichte, geurige rode wijn

De Portugieser staat te boek als ongecompliceerde, frisse en makkelijk drinkbare wijn voor alledag. Omdat hij niet te veel tannine heeft, is hij ook al in het voorjaar lekker drinkbaar.


Geschiedenis

De herkomst van de Portugieser is niet helemaal duidelijk. Vermoedelijk liggen zijn wortels in Oostenrijk-Hongarije. Via Oostenrijk, waar hij in de 18e eeuw wordt vermeld, is hij in de 19e eeuw naar Duitsland gekomen, waar Johann Philipp Bronner zich erover ontfermde. Al in de 19e eeuw verdrong de Portugieser heel wat oude aanplant.

Betekenis

De Portugieser is gemeten naar aanplant het op twee na belangrijkste ras voor rode wijn in Duitsland na de Spätburgunder en de Dornfelder. Hij beslaat een oppervlakte van 4700 hectare, wat overeenkomt met bijna 5% van de totale Duitse aanplant. Duidelijke regionale zwaartepunten van de Portugieserteelt liggen in de Pfalz (2350 hectare), in Rheinhessen (1800 hectare) en aan de Ahr (50 hectare). Nadat veel wijnboeren in de jaren zeventig afscheid hadden genomen van de Portugieser, is de aanplant in het decennium daarna weer toegenomen en heeft het zich sinds de jaren negentig verregaand gestabiliseerd.


Teelt

Het ras stelt geringe eisen aan bodem en ligging, maar is minder geschikt voor vochtige en zware bodems. Op arme zandbodems gedijen de stokken wel goed. Wanneer schade door vorst in de winter uitblijft, groeit de Portugieser voorspoedig en geeft hij goede opbrengsten. De trossen rijpen vroeg en kunnen al in de eerste helft van september geoogst worden voor Qualitätswein.

 

Vinificatie en smaak

De most wordt vaak direct of na een korte inwekingstijd geperst en tot Weissherbst verwerkt. De lichtrode kleur maakt dit tot een voor de hand liggende keuze. Rode  wijnen van de Portugieser, in de regel licht robijnrood van kleur, hebben meestal minder alcohol dan andere rode wijnen.


In het glas

De Portugieser geldt als ongecompliceerde, aangename wijn voor alledag. Vol, sappig en fruitig. Hij heeft weinig tannine, ontwikkelt zich snel en is al in het voorjaar een harmonische, goed drinkbare wijn. Hij kan daarom wat koeler geschonken worden. Dat versterkt het verfrissende karakter van de lichte rosé of rode wijn die meestal een levendige zuurgraad heeft. In de bescheiden geur kom je nuances van rode bessen, frambozen of aardbeien tegen, soms ook van amarenekersen of peper. De Portugieser kan een aangename begeleider zijn van uiteenlopende gerechten. De Weissherbst heeft als zomerwijn veel aanhangers.