Regent

Rode druivenrassen

Regent

Succesvolle kruising

De Regent is een van de weinige Neuzüchtungen of kruisingen, die een grote toekomst voorspeld wordt. Hij levert namelijk vurige, bijna mediterrane wijnen.


Geschiedenis

In 1967 slaagde het onderzoekinstituut voor druiventeelt Geilweilerhof bij Siebeldingen in de Südpfalz erin om een kruising te maken uit (Silvaner x Müller-Thurgau) x Chambourcin, waarbij het ongeveer een eeuw oude Franse ras voor resistentie zorgde. Na jaren van selectie en vermeerdering volgde de eerste experimentele aanplant op proefbedrijven vanaf 1985. In de jaren negentig kreeg de Regent officiële erkenning als ras en werd hij toegelaten voor de productie van kwaliteitswijn.

Betekenis

De Regent is tegenwoordig in bijna alle wijnbouwgebieden te vinden. De grote belangstelling van producenten voor aanplant ervan blijkt overduidelijk uit de statistieken. Alleen al tussen 1997 en 1998 steeg de aanplant van Regent 70 tot 178 hectare, in  1999 was dat al 324 in 2000 449 en in 2001 650 hectare. In 2002 bedroeg de aanplant 950 hectare en in 2004 meer dan 2000. Momenteel zijn het bijna 2200 hectare. Daarmee bestaat ruim 2% van de Duitse aanplant uit Regent. Zwaartepunten bij de teelt liggen in Rheinhessen (800 ha), de Pfalz (650 ha) en in Baden (ruim 300 ha). 


Teelt

Dankzij zijn vroege rijping, een meer dan gemiddeld mostgewicht en een hoge resistentie tegen wintervorst is het mogelijk de Regent ook aan te planten in marginale wijngaarden voor rode wijn. Regent is ook resistent tegen schimmelziekten, maar is gevoelig voor koude en wind. In dat geval bestaat gevaar van voortijdig vruchtverlies. De weerstand tegen valse meeldauw, oïdium en botrytis is dusdanig goed, dat gebruik van veel chemische plantbeschermingsmiddelen achterwege kan blijven. Omdat de wortels van de Regent wel gevoelig zijn voor de druifluis, moet hij wel geënt worden op de onderstokken.

 

Vinificatie en smaak

Regent haalt mostgewichten die nog boven die van Spätburgunder uitkomen. Evenals bij Spätburgunder blijven de opbrengsten binnen de perken. De wijnen vallen dienovereenkomstig stevig uit. De bescheiden zuren maken het mogelijk er milde, soepele rode wijnen met een aantrekkelijke kleur van te maken.


In het glas

Hoewel Regentwijnen nog maar pas op de markt zijn, is al wel duidelijk sprake van een eigen stijl. Meestal zijn het volledig droge wijnen met de nodige materie en tannine die bijna mediterraan aandoen. Aroma’s van kersen en zwarte bessen herinneren aan andere gerenommeerde rode wijnen. Wijnen van topkwaliteit worden ook in barriques opgevoed. De wijnen zijn betrekkelijk vroeg op dronk en prima begeleiders van charcuterie en goed gerijpte bergkaas, evenals van smaakrijke vleesgerechten met geconcentreerde sauzen, lamsbout, ossenstaartragout of wild.