Schwarzriesling

Rode druivenrassen

Schwarzriesling

Fruitig aroma, elegante structuur

Vooral in Württemberg, maar niet alleen daar, is de Schwarzriesling (Pinot Meunier) erg geliefd. Aan tafel biedt hij een interessant alternatief voor Spätburgunder.


Geschiedenis

De naam van deze druif kan aanleiding geven tot het foutieve vermoeden dat de  Schwarzriesling verwant zou zijn met de Riesling. Daarmee heeft hij echter alleen de late rijpheid en de vorm van de tros gemeen. Zijn oorsprong ligt in de Bourgogne. De aan de onderkant van de bladeren sterk behaarde mutatie van de Pinot Noir werd waarschijnlijk al eeuwen geleden geselecteerd. In Frankrijk wordt die Pinot Meunier genoemd. Het Duitse synoniem Müllerrebe voor Schwarzriesling is daarvan afgeleid.

Deze benaming verwijst naar de beharing van de bladeren, die er uit zien als met meel bestoven. Dankzij het instituut voor druiventeelt in Heilbronn en Weinsberg is het ras kwalitatief verder ontwikkeld, waardoor het een zekere verspreiding heeft kunnen vinden.

Betekenis

Schwarzriesling is thuis in de Steiermark – waar hij Blaue Postitschtraube heet – en in de Champagne, waar hij van veel cuvées deel uitmaakt. In zijn herkomstgebied Bourgogne wordt hij echter niet tot de toegestane rassen voor kwaliteitswijnen gerekend. In Duitsland is de teelt van de Schwarzriesling in hoge mate beperkt tot Württemberg. Toch heeft de druif een aandeel van ruim 2% in de totale Duitse aanplant. In de jaren tachtig groeide de aanplant van 1000 naar 2000 hectare en is daarna nog wat verder toegenomen. Momenteel is ruim 2400 hectare met Schwarzriesling aangeplant, waarvan 1800 hectare in Württemberg. Verder is hij ook nog van ondergeschikt belang in het noorden van Baden, Rheinhessen, de Pfalz en in Franken.


Teelt

Vergeleken met de Spätburgunder stelt de Schwarzriesling minder hoge eisen aan ligging en bodem. De ongecompliceerde druif gedijt goed op zware bodems met lössleem. Door een late uitloop vormt vorst in mei geen al te groot probleem. Opbrengsten en mostgewichten zijn gemiddeld. De opbrengst komt overeen met de betrekkelijk lage van de Spätburgunder, maar het mostgewicht haalt niet de kwaliteit daarvan. In normale jaren wordt 70 tot 80 graden Oechsle gehaald bij een nogal eens vrij lage zuurgraad.

 

Vinificatie en smaak

De wijnen van de Schwarzriesling laten een robijn- tot baksteenrode kleur zien, hebben een fruitig aroma dat op dat van de Spätburgunder lijkt en een eerder elegante structuur. Er worden zowel droge als restzoete varianten op de markt gebracht. Qualitätswein domineert het aanbod, maar daarnaast komen ook Kabinettwijnen en Spätlesen voor.


In het glas

Vooral in Württemberg is Schwarzriesling uit een literfles geliefd als aperitiefwijn. Wat krachtiger varianten zijn uitstekende begeleiders van varkensvlees of lam en ook van milde kazen. Schwarzriesling kan aan tafel vaak als alternatief voor Spätburgunder ingezet worden.