Raclette en wijn
Lange winteravonden, feestdagen en oudejaarsavond zijn uitstekende gelegenheden voor raclette in gezellig gezelschap. Het genot wordt nog groter als bijpassende wijnen de culinaire variatie aanvullen.
Feiten
-
16 738 ton
de totale productie van Zwitserse raclettekaas in 2022 was
-
50 % vet in de droge stof
bevat ten minste raclettekaas
Raclette
Oorspronkelijk verwijst de naam raclette naar een kaas uit het Zwitserse kanton Wallis, die vooral populair is bij aardappelen in de schil dankzij de nootachtige smaken. Vandaag de dag is raclette een gezellig samenzijn waarbij verse groenten, salami en ham of vers fruit met pittige kaas naast aardappelen worden gebakken.
Met deze verscheidenheid aan smaken bewijst de Badense of Pfälzer Grauburgunder een echte allrounder te zijn. Als rauwe ham of salami het gerecht domineren, zijn fruitige Württemberger Trollinger of zachte Frühburgunder uit de Ahr goede wijnbegeleiders. Ze benadrukken het hartige karakter van de kaas.
Raclettevariaties met vers fruit, zoals ananas of mango en gekookte ham, gaan heel goed samen met een droge Riesling, bijvoorbeeld uit de Mittelrhein of de Hessische Bergstrasse, die deze compositie verder verrijkt met zijn eigen fruitige smaak.
Raclette van verse, kruidige gorgonzola, samen met walnoten en in plakjes gesneden milde peren kan heel goed worden gecombineerd met een glas Grauburgunder. Pinot gris heeft aroma's van peer en een sterke body, dus het harmonieert perfect!
Wat betekent het woord raclette?
Bij raclette wordt de kaas na het smelten boven het vuur voorzichtig van het kaaswiel geschraapt. In het Franstalige deel van Zwitserland wordt in het dialect het werkwoord "racler" gebruikt voor "schrapen". De term "raclette" is hiervan afgeleid.
Rassen
Meer receptideeën
met appels en noten Flammkuchen
met appels en noten
- 250 gr tarwe- of speltmeel
- 150 gr crème fraîche
- 150 gr stevige verse kaas
- 2 zure appelen
- 1 - 2 uien
- 30 gr walnoten of hazelnoten
- 15 gr gist
- 1 el suiker
- 2 el olijfolie
- 2 takjes verse tijm
- Naar smaak zout & peper
- 200 ml warm water
Zeef voor het gistdeeg de bloem in een kom en maak er een kuiltje in. Los de gist op in een beetje warm water en giet het in het kuiltje. Dek de kom af met een doek en laat 10 minuten rijzen. Kneed vervolgens het voordeeg met de deeghaak van een handmixer en werk er geleidelijk het warme water, de olie en een theelepel zout door. Laat het gekneedde deeg rijzen tot het in volume verdubbeld is (ongeveer een half uur, op een warme plaats).
Snijd de uien in partjes. Hak de noten grof. Ontpit de appelen, snijd ze in plakjes (hoe dikker de appelschijfjes, hoe sappiger de tarte flambée) en bestrooi ze met de suiker.
Verdeel na het rusten het deeg en rol elke helft uit op een met bakpapier beklede bakplaat. Verwarm de oven voor op 220 °C (boven- en onderwarmte)
Verdeel de crème fraîche gelijkmatig over het deeg en leg er de appelschijfjes en de partjes ui op. Verdeel de verse kaas erover en bestrooi met de noten. Kruid met een beetje zout en peper.
Bak 12-15 minuten op het laagste rooster en bestrooi voor het serveren met de verse tijm.
- Riesling (halbtrocken & feinherb)
- Riesling (lieblich)
van mild tot pittig Rode Thaise curry
van mild tot pittig
- 1 el rode currypasta
- 1 teentje knoflook
- 100 gr sluimererwten
- 100 gr prinsessenbonen
- 2 bosui
- 2 rode paprika
- 1 wortel
- 1 stengel citroengras
- 30 gr cashewnoten
- 100 ml kippenbouillon
- 4 el sesamolie
- 2 el sojasaus
- 1 el vissaus
- 240 gr basmati- of jasmijnrijst
- 300 gr kipfilet (optioneel)
Snijd de knoflook fijn. Snijd de uiteinden van de bonen en de sluimererwten af. Snijd de andere groenten in dunne reepjes. Als je niet vegetarisch wilt koken, snijd dan de kipfilets in dunne reepjes.
Bak de kip ongeveer 3 minuten in de sesamolie en haal dan uit de wok. Bak nu de currypasta, fijngehakte citroengras en knoflook ca. 3 minuten in de sesamolie. Kook de rijst in gezouten water.
Giet de kokosmelk en kippenbouillon erbij en voeg dan de groenten toe aan de wok. Breng het geheel aan de kook, voeg dan 2 el sojasaus en 1 el vissaus toe en laat het geheel op een laag vuur ongeveer 5 minuten sudderen. Voeg dan de kipreepjes toe en laat nog eens 5 minuten sudderen. Serveer met rijst en garneer met cashewnoten om het af te maken.
- Trollinger (halbtrocken & feinherb)
Ideaal bij een mooie Spätburgunder Donkere chocolademousse met bessen
- 1 eigeel
- 70 g suiker
- 1 reep donkere chocolade (min. 70% cacao)
- 1/2 reep melkchocolade
- 200 g room
- 0,1 l rode wijn
- 300 gr bessen (eventueel bevroren)
- 4 takjes munt
- 4 tl poedersuiker
Bereiding:
1. Klop het ei en de eidooier samen met de suiker ongeveer 5 minuten met een handmixer tot schuim.
2 Breek de chocolade in kleine stukjes en smelt boven een bain-marie. Klop de slagroom halfvast. Spatel eerst de chocolade door het ei- en suikerschuim en spatel dan voorzichtig de room erdoor. Laat de mousse minstens 4 uur opstijven in de koelkast.
3. Laat ondertussen de bessen ontdooien, daarvan ¾ door een zeef duwen en koud zetten. Zet de overgebleven bessen aan de kant voor decoratie.
4. Zodra de mousse stevig is, bestrooi je de randen van 4 borden met poedersuiker. Leg een laagje bessenpuree in het midden van elk bord. Snijd met een eetlepel bolletjes uit de mousse en leg ze erop. Garneer met verse munt en de overgebleven bessen.
Wijnadvies:
Een fruitige Spätburgunder Spätlese trocken
- Spätburgunder (trocken)
met geitenkaas Courgette-cantharelsalade
met geitenkaas
- 2 courgette
- 3 el koolzaadolie
- 1 kleine sjalot
- 300 gr cantharellen
- 1 mespunt gemalen piment
- 2 bosjes rucola
- Telkens een half bosje kervel en platte peterselie
- Telkens 3 el walnoot- en koolzaadolie
- 4 stuk geitenkaas
- 1 snuifje suiker
- Naar smaak zout & peper
Salade:
Was de courgettes en snijd ze in dunne plakjes. Doe in een kom en meng met de olie.
Verwarm een grillpan en bak de courgettes in porties goudbruin. Breng op smaak met zout en peper en leg in een schaal.
Sjalot pellen en in fijne blokjes snijden. Maak de cantharellen schoon, was ze indien nodig en dep ze droog. Snijd afhankelijk van de grootte eventueel doormidden.
Sauteer de sjalot in een pan tot hij doorschijnend is. Voeg de cantharellen toe en bak krachtig al roerend 3 minuteng. Breng op smaak met zout, peper en piment. Voeg toe aan de courgettes. Was de rucola en droog.
Dressing:
Was de kruiden, droog ze. Pluk de blaadjes, mix fijn met beide soorten olie en azijn in een blender of met een staafmixer. Breng op smaak met zout, peper en suiker. Giet over het courgette- en cantharellenmengsel en meng losjes met de rucola. Schik op borden en bestrooi met geitenkaas.
- Weißburgunder (trocken)
Evenementen
-
Toon
winetasting in our winery - cheese & wine
Mainz-Hechtsheim