Details

Eiswein bekroont jaargang 2018!

22-01-2019

Dankzij de actuele vriestemperaturen konden de laatste dagen toch enkele producenten in verschillende wijnbouwgebieden succesvol druiven voor Eiswein oogsten.


Voor Eiswein zijn temperaturen gevraagd van minimaal -7°C. Maar hoe kouder, hoe hoger de concentratie is in de druiven, wat bij de zeer zoete druiven van dit jaar een voordeel is.

In Franken zonk de temperatuur afgelopen weekend reeds tot -10°C. Ook aan de Mosel, in Rheingau, Rheinhessen en in de Pfalz verheugen enkele domeinen zich al op deze edelzoete specialiteit.

Reeds op 9 januari had een domein in Erzingen (Bodensee) in de vroege ochtenduren 420 liter Eiswein van Spätburgunder geoogst.  En op 26 december werd op 2 domeinen in de Nahe-regio Riesling binnengehaald bij -8°. De eerste Eisweinpluk van jaargang 2018 vond al plaats op 28 november in Saale-Unstrut. De Gewürztraminer die hier bij -7° werd geoogst komt echter niet in verkoop, maar zal als dosage gebruikt worden voor schuimwijn van hetzelfde druivenras.

Smaakvolle intensiteit met weinig alcohol

Eiswein is de bekroning van een jaargang. Het geheim ligt in de concentratie van de inhoudsstoffen van de druiven. Bij negatieve temperaturen bevriest het water in de druiven en dat blijft achter in de pers. Uit deze pers druppelt dan sap zo zoet als honing. Most met zulke hoge suikergehaltes kunnen door de gist maar moeizaam worden vergist tot wijn. Daarom heeft Eiswein in de regel zeer hoge natuurlijke restsuikers, tot ver boven 100 gr/l. Maar in tegenstelling tot zoete wijn uit zuiders gelegen wijnlanden is het alcoholgehalte laag – vaak rond de  7% vol.

Het bijzondere aan deze edele wijn is dat -ondanks de vele restsuikers- het geheel toch fris proeft dankzij de fruitzuren. Als rariteit en specialiteit geniet Eiswein grote internationale erkenning.

Eiswein is een grandioze begeleider van feestelijke momenten en zijn uitstekend geschikt als aperitief. Maar uiteraard ook bij fruitige desserts, ijs en sorbet.

Bescheiden, maar des te kwalitatiever in 2018 is de opbrengst van Beeren- en Trockenbeerenauslese (TBA): 80 domeinen gaven n.a.v. een rondvraag van het Deutsches Weininstitut (DWI) hun productiecijfers vrij van deze bijzondere wijnen.

Video: Eiswein vers van de pers: dikke, olie-achtige en aromarijke druppels


Terug Print

Eiswein