Details
Het Duits Wijninstituut (DWI) onderscheidde 4 nieuwe Riesling Fellows in Berlijn, waaronder Lars Daniëls (Nederland) en Nico Knott (België)
Deze eretitel kregen ze toegekend vanwege hun bijzondere verdiensten voor Riesling en Duitse wijn in het algemeen. “Zij hebben door hun werk het imago van Duitslands meest toonaangevende druif in het buitenland verder versterkt en hebben het meer dan verdient om te worden opgenomen in de kring van de nu 26 illustere Riesling Fellows wereldwijd”, lauwerde de DWI-directrice, Monika Reule, de 4 nieuwe Riesling Fellows, die ze samen met de Duitse Wijnkoningin Carolin Klöckner bekroonde.
Lars Daniëls
Lars Daniëls is allereerst senior editor van Perswijn, het toonaangevende wijntijdschrift van Nederland, waarvoor hij de wijnwereld rondreist. Hij heeft talloze artikelen over Duitse wijn geschreven. Ook draagt hij bij aan het Deense wijntijdschrift DinVinGuide. Daarnaast is hij docent aan de Nederlandse Wijnacademie, waar hij onder meer de les Duitsland verzorgt. Het MV achter zijn naam staat voor Magister Vini, de hoogste Nederlandse wijntitel, die hij als derde van Nederland in 2007 behaalde. Tegenwoordig is hij verantwoordelijk voor het begeleidingstraject Magister Vini. Tenslotte verzorgt hij ook nog presentaties over wijn.
Lars Daniëls studeerde ooit Franse taal- en letterkunde, werkte in de horeca en in de wijnhandel, voordat hij wijnjournalist en wijndocent werd. Lars’ interesse en liefde voor Duitse wijnen, in het bijzonder voor Riesling, is ontstaan in de Mittelhaardt, na een bezoek aan Reichsrat von Buhl. In 2007 schreef hij voor het examen Magister Vini een scriptie over Duitse Riesling, die uiteindelijk meer weg had van een Riesling-Reisatlas. De verdieping in Duitse wijn werd gefaciliteerd doordat zijn ouders en zus in Duitsland wonen. Maar de stimulans kwam vooral van zijn in 2017 plotseling overleden collega en vriend René van Heusden, met wie hij vaak op reis was in de Duitse wijngebieden.
Nico Knott
Nico Knott werd geboren op 6 maart 1959, en is actueel zowel hotelier als wijnhandelaar. Na enkele jaren ervaring in de sector opende hij in 1989 zijn eigen hotel-restaurant “Vier Jahreszeiten” in Nidrum (Oost-België). Tegelijkertijd startte hij zijn wijnhandel Nico Knott AG met wijn en sterke dranken uit de hele wereld, maar waar vooral Duitsland een bijzondere positie innam.
Door kontakten met Duitse wijnproducenten en met het Duits Wijninstituut maakte hij wijnreizen door Duitsland. Het wijnassortiment breidde zich tot meerdere honderden referenties uit. Een bijzondere voorliefde heeft Nico voor Riesling. Van dit druivenras liggen er unieke flessen in zijn wijnkelder (vanaf jaargang 1959). Hij maakte Duitse wijn in geheel België bekend, o.a. door deelname aan wijnbeurzen zoals “Mondial du Vin” of “Horeca Expo”, maar ook door de vele contacten met gasten in zijn hotel-restaurant.
Nils Flaaten voert een van de belangrijkste wijnhandels in Oslo. Begin de jaren ’90 werd hij nog uitgelachen vanwege zijn toewijding voor Duitse wijn. Naarmate Duitse wijn steeds populairder werd bij de positieve imagoverandering van Riesling, had hij al naam gemaakt en vandaag wordt hij beschouwd als een van een toonaangevende experts voor Duitse wijn in Noorwegen.
Tomasz Prange-Barczyński is een van de meest gerenommeerde wijnrecensenten en wijnschrijvers in Polen. Als redacteur en auteur heeft hij meer dan 500 radiobijdragen over wijn op zijn teller staan. Hij schrijft ook over wijn in lifestylemagazines en als producer bracht hij een aantal succesvolle wijnformats op de Poolse televisie. Hij is een uitgesproken adept van Duitse wijn en Riesling in het bijzonder en heeft zowel in Polen als daarbuiten de Duitse wijn aan de nodige bekendheid geholpen.
Het DWI lauwert sinds 2013 Riesling Fellows uit afwisselend Europa, USA en Azië. Met de onderscheidingen van gisteren, die voor de eerste keer in Berlijn plaatsvond, omvat de kring van Riesling Fellows nu 30 persoonlijkheden uit 10 landen. Naast 7 reeds bekroonde Riesling Fellows, verschillende wijnproducenten van Generation Riesling, 40 wijnprofessionals uit de hele wereld, waren bij de uitreiking in de Reichstag ook gerenommeerde vertegenwoordigers uit de nationale en internationale politiek aanwezig: Andrzej Pryzylebski (Ambassadeur van de Republiek Polen), Junhui Zang (Gezant van de Volksrepubliek China) en Kenichi Matsuda (Gezant van de Japanse Ambassade), Gustav Herzog (Beschermheer van het evenement) en Jan Metzler.
Uit Nederland en België kregen Albert de Jong (2015) en François Langbeen (2016) reeds deze prestigieuze titel.
Terug Print