Details

Nieuws Actueel

Optimistische start van de oogst 2020!

07-09-2020

De oogst voor Federweißer (nieuwe wijn) en basiswijnen voor Sekt is al in volle gang en volgens het Duits Wijninstituut zal de rest van de pluk de komende dagen in vele wijngebieden starten.


Elk jaar luiden druiven zoals Frühburgunder, Sauvignon Blanc of Müller-Thurgau het begin van het hoofdplukseizoen in. Laat rijpende rassen zoals Riesling zullen waarschijnlijk pas half tot eind september klaar zijn voor de oogst, afhankelijk van de regio.

Ideale weersomstandigheden

Bij de start van de hoofdpluk zijn de producenten zeer tevreden met het huidige en verwachte weer van warme herfstdagen en koele nachten, omdat dit de ontwikkeling van de aroma's in de druiven bevordert. De snelle rijping in de afgelopen weken is ook wat vertraagd en verloopt nu in een gematigder tempo, waardoor de oogst wat meer ontspannen verloopt. De producenten zijn ook zeer positief over de gezondheid van de druiven. In combinatie met volle rijpheid belooft het jaar 2020 fruitige witte wijnen en intensieve rode wijnen te geven.

Wisselende rendementen

Ook al is de algemene conditie van de druiven dit jaar zeer goed, de opbrengst daarentegen is sterk wisselend. Afhankelijk van de regio, en zelfs de locatie in een regio, kregen de wijngaarden de afgelopen maanden een heel verschillende hoeveelheid neerslag te verwerken. Bij jongere aanplant en in wijngaarden met een bodem waar water snel wordt afgevoerd, bleven de druiven zeer klein door een gebrek aan vocht.

In Franken, Saale-Unstrut en Sachsen verminderde de late voorjaarsvorst ook de verwachte opbrengst met wel 30 procent. In sommige gevallen was er ook hagel, die, hoewel zeer lokaal, toch aanzienlijke schade bij de getroffen producenten veroorzaakte. Ook de wijdverspreide zonnebrand aan de druiven was een factor die de opbrengt negatief beïnvloedde.

Een voorzichtige, en dus voorlopige schatting van de nationale opbrengst ligt rond negen miljoen hectoliter, wat het cijfer van het tienjarige gemiddelde benadert. Een nauwkeurigere voorspelling zal pas over enkele weken mogelijk zijn, in een latere fase tijdens de oogst.


Terug Print

Wijnproducent Marius Meyer (Pfalz) tijdens de pluk van zijn Sauvignon Blanc.