Details

Riesling & Co.

19-09-2017

Op maandag 18 september jl. stroomde het Evenementenplatvorm van de Amsterdam ArenA weer vol met enthousiaste Duitse wijnliefhebbers. Het programma van de 15de editie van Riesling & Co. was weer veelomvattend.


‘s ochtends waren er 2 boeiende masterclasses:

Lars Daniëls - Magister Vini: Pinot praat Duits
Een blik op de statistieken van de Duitse wijnbouw en het is duidelijk dat de zogenaamde Burgundersoorten na Riesling de belangrijkste druivenrassen voor kwaliteitswijn zijn geworden. En dan gaat het niet alleen om Spätburgunder, Weißburgunder en Grauburgunder, maar inmiddels ook een beetje om Frühburgunder en Chardonnay. Hun succes in Duitsland is logisch; hun bakermat is nabij, de wijnbouwkundige omstandigheden zijn perfect, en het land heeft al een grote traditie met de Pinots. Deze presentatie en proeverij maakte de hoge kwaliteit en grote authenticiteit van Duitse Burgunders duidelijk.

Jannek Schumann - Master of Wine: Meer dan alleen Riesling: 
Duitslands geheime troeven
Janek stelde wijnen voor die je niet zo snel verwacht. Naast paradepaard Riesling was er nog meer te ontdekken. Onder de noemer "Onverwacht Duitsland" kwamen  vier series aan bod. Na Sekt was het de beurt aan interessante wijnen uit onbekende gebiedjes als Mittelrhein, Sachsen en Saale-Unstrut. De derde serie was aan de blauwe rassen Lemberger, Frühburgunder en Cabernet Sauvignon gewijd, terwijl de laatste het rijpingspotentieel van Duitse topwijnen aantoonde.
De in 2012 aangenomen VDP-classificatie met 4 niveaus definieert kwaliteit op basis van herkomst: VDP.GUTSWEIN, VDP.ORTSWEIN, VDP.ERSTE LAGE en VDP.GROSSE LAGE. Janek presenteerde wijnen van alle 4 niveaus.

De culinaire omkadering werd verzorgd door Maison Van den Boer. 160 wijnprofessionals namen aan de masterclass deel, helaas konden niet alle geïnteresseerden een plaatsje bemachtigen, de interesse in deelname was wederom boven verwachting.

Na de lunch trok de hele delegatie naar het Evenementenplatform van de Amsterdam ArenA, waar ze samen met de rest van de genodigden uitgebreid de kans kregen om kennis te maken met het assortiment van 4 importeurs van Duitse wijn in Nederland en 56 Duitse wijnproducenten afkomstig uit verschillende Duitse wijnbouwgebieden; Baden, Franken, Mittelrhein Mosel, Nahe, Pfalz, Rheingau, Rheinhessen, Sachsen en Württemberg.

PRIJS UITREIKING RIESLINGWEEKS
De Rieslingweeks is een evenement die wordt georganiseerd door het Informatiebureau van Duitse Wijn in samenwerking met het Duits Wijninstituut en bekroont de beste combinatie tussen een gerecht en een Duitse Rieslingwijn in twee categorieën:

“elite-restaurant” en “brasserie-restaurant”.

In de loop van de middag vond de prijsuitreiking plaats van de finalisten van de 7de editie van de RieslingWeeks, die plaatsvond van 02 t/m 18 juni 2017 waaraan 70 restaurants deelnamen.

In de categorie “elite-restaurant” waren de 4 finalisten:
Niven (15 GM, *), Rijswijk
Ratatouille Food & Wine (16 GM, *) Haarlem
Wollerich (17 GM, **), Sint-Oedenrode
Wolfslaar (15 GM), Breda

Wollerich in Sint-Oedenrode werd de uiteindelijke winnaar in deze categorie.
In de categorie “brasserie-restaurant” waren de 3 finalisten:

Restaurant en Theater Bouwkunde (12 GM), Deventer
The French Connection, Amsterdam
Fris (14 GM), Haarlem

Fris in Haarlem  werd de uiteindelijke winnaar in deze categorie.

ROC’s
Terwijl de wijnprofessionals al druk aan het proeven waren op het Evenementenplatform kregen de studenten van ROC Leiden, ROC van Amsterdam, ROC Aventus (Apeldoorn), Koning Willem I College (Den Bosch) en ROC Zadkine (Rotterdam) de gelegenheid om de lezing, gegeven door Lars Daniëls - Magister Vini, bij te wonen. Tijdens de proeverij maakten de studenten kennis met de verschillende Duitse Burgunders.

De studenten trokken daarna eveneens naar het Evenementenplatform om het assortiment van de  aanwezige importeurs en wijnproducenten te ontdekken.

Met dank aan…
De dag verliep met de gewaardeerde medewerking van Schott Zwiesel, Easy-Cooler, Vlaamsch Broodhuys, Reypenaer kaas, Bourgondisch Lifestyle en de Oesterij. 

Noteer nu alvast de datum voor de 16de editie:
maandag 24 september 2018 


Terug Print

Masterclass Lars Daniëls

Masterclass Jannek Schumann

restaurant Wollerich

Restaurant Fris