Details

Actueel

Riesling & Co. 2015

23-09-2015

Onder een af en toe een prachtige najaarszon stroomde het evenementenplatform van de Amsterdam ArenA weer vol met enthousiaste Duitse wijnliefhebbers. het programma van de 13de editie van Riesling & Co. was weer veelomvattend. 's ochtends waren er masterclasses van Romana Eschensberger en Lars Daniels, met culinaire omkadering door Maison Van den Boer. 170 wijnprofessionals namen aan de masterclass deel, helaas konden niet alle geïnteresseerden een plaatsje bemachtigen, de interesse in deelname was boven verwachting.


Romana Eschensperger, de kersverse Master of Wine (MW) MV had het over Duitse biowijnen. Steeds meer Duitse (top)producenten kiezen voor een biologische of biodynamische manier van werken. Waarom doen ze dat? De inleidster ging daarvoor in op de historische ontwikkeling van de landbouw in Duitsland en de redenen waarom boeren omschakelen. Wat zegt wetenschappelijk onderzoek eigenlijk over bio en hoe zit het precies met de certificering? En niet te vergeten, hoe smaken de Duitse biowijnen?

Lars Daniëls MV stelde trends in Duitse wijn aan de orde. Om te laten zien wat er los van Riesling, Burgundersorten en terroir zoal gebeurt in Duitsland, liet hij actuele thema’s en trends binnen de Duitse wijnbouw de revu passeren. Van de beweging naar écht droog, via vergisting met schillen en aandacht voor Frühburgunder, tot feinherb en "wurzelechte" Reben, het kwam allemaal aan de orde. Met in het glas uiteraard diverse voorbeeldwijnen.

Na de lunch trok de hele delegatie naar het Evenementenplatform van de Amsterdam ArenA, waar ze samen met de rest van de genodigden uitgebreid de kans kregen om kennis te maken met het assortiment van 7 importeurs van Duitse wijn in Nederland en 45 Duitse wijnproducenten afkomstig uit verschillende Duitse wijnbouwgebieden; Baden, Franken, Mosel, Nahe, Pfalz, Rheingau, Rheinhessen en Württemberg.

PRIJS UITREIKING RIESLINGWEEKS

De Rieslingweeks is een evenement die wordt georganiseerd door het Informatiebureau van Duitse Wijn in samenwerking met het Duits Wijninstituut en bekroont de beste combinatie tussen een gerecht en een Duitse Rieslingwijn in twee categorieën:
"elite-restaurant" en "brasserie-restaurant"
In de loop van de middag vond de prijsuitreiking plaats van de finalisten van de 4de editie van de RieslingWeeks, die plaatsvond van 29 mei t/m 14 juni 2015 waaraan 58 restaurants deelnamen.
In de categorie "elite-restaurant" waren de 3 finalisten:
‘t Amsterdammertje – Loenen aan de Vecht, Calla’s – Den Haag en Amarone - Rotterdam
‘t Amsterdammertje in Loenen aan de Vecht werd de uiteindelijke winnaar in deze categorie.

In de categorie "brasserie-restaurant" waren de 3 finalisten:
Wijnbar Pinot – Breda, De Gouden Reael – Amsterdam en Oesterbar - Amsterdam.
De gouden Reael in Amsterdam  werd de uiteindelijke winnaar in deze categorie.

Terwijl de wijnprofessionals al druk aan het proeven waren op het Evenementenplatform kregen de studenten van ROC Leiden, ROC van Amsterdam, ROC Aventus (Apeldoorn), Koning Willem I College (Den Bosch) en ROC Zadkine (Rotterdam) de gelegenheid om de lezing, gegeven door Lars Daniëls bij te wonen "Trends in Duitse wijn", inclusief een proeverij.
De studenten trokken daarna eveneens naar het Evenementenplatform om het assortiment van de  aanwezige importeurs en wijnproducenten te ontdekken.

Met dank aan…
De dag verliep met de gewaardeerde medewerking van Schott Zwiesel, Vlaamsch Broodhuys, Buscaglione koffie, Reypenaer kaas en Bourgondisch Lifestyle.

Foto’s gemaakt door Fred Docter

Noteer nu alvast de datum voor de 14de editie:
maandag 19 september 2016!


Terug Print