Details

Nieuws

Riesling & Co. 2018: een overdonderend succes!

25-09-2018

Enkel blije gezichten in de Johan Cruijff ArenA te Amsterdam op maandag 24 september. De 16de editie van Riesling & Co. was wederom een echt succes! Deze jaarlijkse hoogdag voor de professional inzake Duitse wijn is uitgegroeid tot een echt ontmoetingsmoment in het Nederlandse wijnlandschap. Het boeiende programma maakte het ook dit jaar een niet te missen evenement. In totaal bezochten 550 professionals Riesling & Co.


Al vroeg was er op maandag 24 september beweging in de Johan Cruijff ArenA. Naar traditie startte Riesling & Co. met boeiende masterclasses. Dat is intussen geweten, want met 200 deelnemers zat de zaal afgeladen vol.

We staken meteen technisch van wal. Prof. Dr. Ulrich Fischer, Head of Viticulture and Oenology Department DLR Rheinpfalz Neustadt, bracht de inzet van verschillende gisten en hun invloed op de sensorische waarneming naar voren. Dat ook gisten onderdeel vormen van het unieke karakter van een wijn werd duidelijk tijdens een vergelijking van een wijn waar alle parameters, behalve de gisten, gelijk werden gehouden. Ook het verschil met spontane gisting kwam ruim aan bod. Wijnbouwers houden er qua gisting elk een eigen filosofie op na, en daaruit volgend ook een eigen wijnstijl. En dat maakt het wijnverhaal des te veelzijdiger.

Dat Sekt wel eens the next big thing in Duitsland kan zijn, bewees Anne Krebiehl MW tijdens haar Masterclass “Parels in het glas – Duitse Sektontdekkingen”. Zo rond de eeuwwisseling was er de Riesling Renaissance, dan kwam het succesverhaal van oa de Burgunders (in wit en rood) en nu groeit de interesse in Sekt. Hoewel Duitsland al een lange Sekttraditie kent, ontpoppen er zich actueel meer en meer domeinen die volop de schuimwijnkaart trekken. En niet om zomaar mee te lopen met de stroom. Neen, de ambitie is torenhoog. Dat toonde Anne Krebiehl MW haar selectie ook duidelijk aan: Sekte met zowel eigenzinnigheid, kwaliteit als internationale klasse.

Na dit interessante programma was het tijd voor pauze. Voor de culinaire noot zorgde het gekende Maison Van den Boer. De lunch was meteen ook het moment voor fijne gesprekken onder de vele aanwezige collega’s en vormde de perfecte voorbereiding op het hoofdluik van de dag: 33 wijnproducenten en 5 importeurs brachten in de namiddag op het Evenementenplatform een selectie op de proeftafels die je echt een staalkaart van Duitsland zou kunnen noemen. De grote verscheidenheid wat regio’s, druivenrassen en wijnstijlen betrof, dwong de bezoeker tot intensief proeven en notities nemen.

ROC’s

Intussen kregen 120 studenten van verschillende hotelvakscholen door Anne Krebiehl MW een sessie “German Wine for Beginners”. Deze studenten zijn de toekomstige ambassadeurs voor Duitse wijn. Een informatiesessie zoals deze kan de nieuwsgierigheid naar Duitse wijn alleen maar aanwakkeren. Volgende scholen waren aanwezig: Aventus, Zadkine, ROC Amsterdam, Koning Willem I College en Vakschool Wageningen.

Om hun kennis nog bij te schaven trokken de studenten nadien naar het Evenementplatform waar ook zij konden kennismaken met het gamma van de aanwezige produceten en importeurs.

PRIJSUITREIKING RIESLINGWEEKS

Tijdens Riesling & Co. werden ook enkele restaurants gelauwerd. Dit in het kader van de RieslingWeeks. Deze concours, inmiddels aan de 8ste editie toe, toont het wijn-spijs talent van een restaurateur/sommelier met Duitse Riesling aan. Het grote publiek kon deze combinaties zelf proeven tijdens de RieslingWeeks, die dit jaar liepen van 1 tot 17 juni. Maar liefst 75 restaurants namen hieraan deel. Op maandag 24 september werden de winnaars in de bloemetjes gezet. Zij verbaasden met een schitterende harmonie tussen hun gerecht en een Duitse Riesling. De winnaars werden gehuldigd door Monika Reule (directrice Deutsches Weininstitut) Jan van Lissum (directeur The Wine & Food Association/Proefschrift) en Alain Jacobs (Informatiebureau voor Duitse Wijn)

In de categorie “sterrenzaken” waren de finalisten:

Cheval Blanc, Heemstede
Wolfslaar, Breda
Bridges, Amsterdam

Uiteindelijk werd Cheval Blanc de winnaar. Het frisse voorgerecht “gamba, advocado, grapefruit, watermeloen, citrusgel en citroen” bleek een ideale match bij de Riesling 2016 “Quant alte Reben” van Weingut Carl Loewen (Mosel).

Ook in de categorie “Brasserie/Bistro” waren er 3 laureaten:

By Pascal, Schiedam
Pollevie, Den Bosch
De Provenier, Oosterhout

De winnaar, By Pascal, excelleerde met het exotische dessert “mousse van passievrucht, witte chocolade, granité van munt, tartaar van ananas en munt, gel van citrus en spongecake van pistache” waarbij de Huxelrebe Spätlese 2016 van Weingut Erbeldinger (Rheinhessen) gewoonweg perfect was.

Een organisatie zoals Riesling & Co. is niet mogelijk zonder de medewerking van verschillende partners. We wensen Schott Zwiesel, Selters Mineralwasser, Vlaamsch Broodhuys en Bourgondisch Lifestyle hartelijk te danken voor hun gewaardeerde medewerking. Ook een welgemeende dankjewel aan de organisatie van Haarlem Culinair voor het ter beschikking stellen van de geluidsinstallatie.

Het Duitse wijnlandschap beweegt voortdurend. Daarom kijken we al uit naar de volgende editie. Onder voorbehoud kan je maandag 02 september 2019 reeds inplannen in de agenda.


Terug Print