Details

Nieuws

Riesling & Co. 2019: een feesteditie!

03-09-2019

Voor de 15de keer stond de Johan Cruijff ArenA in het teken van Duitse wijn. Voor wie op de hoogte wou blijven van wat er in de Duitse wijnwereld actueel gebeurt, was dit the place to be! Enkele honderden professionals bezochten Riesling & Co.


De 2 masterclasses in de ochtend mogen intussen als een echte klassieker in de Nederlandse wijnwereld worden beschouwd. Voor de boeiende thema’s is er jaarlijks heel wat opkomst. Deze editie was wederom de grootste masterclass in de Nederlandse wijnwereld.

Prof. Dr. Monika Christmann van de Universiteit van Geisenheim toonde het publiek hoe wijnproducenten in de kelder kunnen omgaan met de klimaatsopwarming. Nadien kwam de Beste Sommelier van de Wereld 2019, Marc Almert, in actie. Hij presenteerde de aanwezigen een prachtige selectie Duitse wijn onder de noemer “More than Riesling”. Deze 2 sprekers zijn toppers in hun vakgebied, en hun optreden kon op veel lof rekenen.

’s Middags vond de lunch plaats tussen de 44 standhouders. In een ontspannende sfeer werd het centrale buffet van Maison van den Boer de uitvalsbasis om het gamma van de vele wijnproducenten en Nederlandse importeurs te ontdekken. Op het evenementenplatform was een prachtige selectie te proeven die mooi het Duitse wijnlandschap samenvatte.

Een 15de editie in de Johan Cruijff ArenA moet gevierd worden. Onder de aanwezigen werden enkele prachtige prijzen verloot:

  • 2 diners voor 4 personen bij de winaars van de RieslingWeeks
  • 2 voetbaltickets voor een Eredivisiewedstrijd van Ajax met diner
  • 2 hoofdtribune tickets Nederland-Estland met luxe 3-gangendinber

PRIJSUITREIKING RIESLINGWEEKS

Tijdens deze Riesling & Co werden ook de winnaars bekendgemaakt van de jaarlijkse wijn-spijscompetitie in het kader van de RieslingWeeks. In de categorie brasserie-restaurants ging Puur Zee in Wijk aan Zee met de hoogste eer strijken, in de categorie elite-restaurants was dat Fred in Rotterdam.

We waren goed te spreken over de opkomst: meer dan 70 restaurants lieten zich voor deze competitie inspireren door fraaie rieslings en andere Duitse wijnen. De kwaliteit van de wijn-spijscombinaties was over de gehele linie hoog, zowel in de categorie elite-restaurants als in de categorie brasserie/restaurants

Tijdens het evenement Gastronomie, maandag 14 oktober in de RAI Amsterdam, zullen de twee restaurantteams hun winnende RieslingWeeks-combinaties presenteren.

Restaurants kunnen jaarlijks meedoen aan de wijn-spijscompetitie door gedurende de RieslingWeeks een 3-gangenmenu te serveren, inclusief Duits wijnarrangement, voor een prijs van maximaal € 45 (+€10 per ster). Een vakjury selecteert op basis van de menu’s die worden gemaild enkele restaurants. Vervolgens worden deze restaurants bezocht, waarbij telkens één of twee wijn-spijscombinaties uit het menu worden geproefd. De allerbeste combinatie per restaurant dingt mee naar de hoofdprijs per categorie.

In de categorie “elite-restaurants” waren de finalisten:

Fred, Rotterdam (WINNAAR)
Niven, Rijswijk
Perceel, Capelle a/d IJssel
Ratatouille Food & Wine, Haarlem

Fred uit Rotterdam werd de winnaar met het gerecht Tarbot, morilles, hoeve-ei, witte asperges, krokantje grietdeeg, macadamia en morilllesaus waarbij de Julia Bertram, Spätburgunder Handwerk, Ahr 2017 werd geserveerd.

Het juryrapport:

De combinatie wordt met deze gekoelde spätburgunder erbij speels, levendig, verfrissend, elegant. De atypische spätburgunder scoort extra goed bij de asperges en de morilles en absorbeert het rijke gerecht. Subtiel, complex en harmonieus geheel.

In de categorie “brasserie/restaurants” waren er 3 laureaten:

Puur Zee Bar & Bistro, Wijk aan Zee (WINNAAR)
Zout & Citroen, Oosterhout
Bentinck, Amerongen

De winnaar, Puur Zee Bar & Bistro, scoorde met het volgende gerecht: Noordzeekrab, canneloni, doperwt, piment, kerrie, yughurt, schaaldierenmayonaise. Daarbij serveerden ze de Weingut Dr. Hermann, Riesling trocken, Mosel 2017.

Het juryrapport:

Smakelijke, evenwichtige combinatie, alles vult elkaar goed aan en elk detail in het gerecht is ook in de combinatie functioneel aanwezig. Het gerecht maakt de wijn frisser en zorgt dat de fruitige tonen meer naar voren komen. De smaak van de wijn en die van het gerecht houden opvallend lang aan. Uitstekende uitvoering van de opdracht in deze competitie.

Een organisatie zoals Riesling & Co. is niet mogelijk zonder de medewerking van verschillende partners. We wensen Schott Zwiesel, Selters Mineralwasser, Vlaamsch Broodhuys, Bourgondisch Lifestyle en de Oesterij hartelijk te danken voor hun gewaardeerde medewerking. Ook een welgemeende dankjewel aan de organisatie van Haarlem Culinair voor het ter beschikking stellen van de geluidsinstallatie.

 


Terug Print