Details

Actueel

Riesling & Co!

23-09-2016

Op maandag 19 september jl. stroomde het evenementenplatform van de Amsterdam ArenA weer vol met enthousiaste Duitse wijnliefhebber. Het programma van de 14de editie van Riesling & Co. was weer veelomvattend.


 

‘s ochtends waren er materclasses van Romana Echensperger en Caro Maurer, 2 Duitse dames met de felbegeerde titel "Master of Wine” (MW), met culinaire omkadering door Maison Van den Boer. 190 wijnprofessional namen aan de masterclass deel, helaas konden niet alle geïnteresseerden een plaatsje bemachtigen, de interesse in deelname was boven verwachting.

Romana Echensperger (MW) had het over Duitse Silvaner. De deelnemers kwamen alle nieuws rond Silvaner te weten, van klonen tot vinificatiemethoden om zijn veelzijdigheid nog meer te laten spreken. Dat Silvaner ook buiten Franken weer ontdekt wordt, lieten we proeven aan de hand van enkele uitzonderlijke wijnen uit eersteklas terroirs.

Caro Maurer (MW) besteedde aandacht aan VDP.GROSSE LAGEN: het rijpingspotentieel van Duitslands beste wijngaarden

Tijdens de proeverij werden drie spannende series op houdbaarheid onder de loep genomen. Na gerijpte Grosse Gewächse van Riesling kwamen Weissburgunder en Silvaner aan bod. In de laatste serie werd het rijpingspotentieel van fruitig zoete Kabinettwijnen aangetoond. Alle wijnen onderstreepten de lange houdbaarheid van Duitse topwijnen met specifieke herkomst, zowel droog als fruitig zoet.

Na de lunch trok de hele delegatie naar het Evenementenplatform van de Amsterdam ArenA, waar ze samen met de rest van de genodigden uitgebreid de kans kregen om kennis te maken met het assortiment van 6 importeurs van Duitse wijn in Nederland en 42 Duitse wijnproducenten afkomstig uit verschillende Duitse wijnbouwgebieden; Ahr, Baden, Franken, Mosel, Nahe, Pfalz, Rheingau, Rheinhessen, Saale-Unstrut, Sachsen en Württemberg. 

PRIJS UITREIKING RIESLINGWEEKS

De Rieslingweeks is een evenement die wordt georganiseerd door het Informatiebureau van Duitse Wijn in samenwerking met het Duits Wijninstituut en bekroont de beste combinatie tussen een gerecht en een Duitse Rieslingwijn in twee categorieën:

“elite-restaurant” en “brasserie-restaurant”.

In de loop van de middag vond de prijsuitreiking plaats van de finalisten van de dde editie van de RieslingWeeks, die plaatsvond van 27 mei t/m 12 juni 2016 waaraan 45 restaurants deelnamen.

In de categorie “elite-restaurant” waren de 3 finalisten:
De Zwaan – Etten-Leur, Parkheuvel – Rotterdam en Perceel – Cappelle a/d IJssel.
Parkheuvel werd de uiteindelijke winnaar in deze categorie.
In de categorie “brasserie-restaurant” waren de 3 finalisten:

De Tuinkamer – Ruurlo, Vesters – Nijmegen en Brasserie van Baerle – Amsterdam.

Brasserie van Baerle in Amsterdam  werd de uiteindelijke winnaar in deze categorie.  

ROC’s

Terwijl de wijnprofessionals al druk aan het proeven waren op het Evenementenplatform kregen de studenten van ROC Leiden, ROC van Amsterdam, ROC Aventus (Apeldoorn), Koning Willem I College (Den Bosch) en ROC Zadkine (Rotterdam) de gelegenheid om de lezing, gegeven door Caro Maurer (MW) bij te wonen. Tijdens de proeverij maakten de studenten kennis met de nieuwe VDP classificaties: Gutsweine, Ortsweine, Erste Lage en Große Lage.

De studenten trokken daarna eveneens naar het Evenementenplatform om het assortiment van de  aanwezige importeurs en wijnproducenten te ontdekken.

Met dank aan…

De dag verliep met de gewaardeerde medewerking van Schott Zwiesel, Vlaamsch Broodhuys, Buscaglione koffie, Reypenaer kaas en Bourgondisch Lifestyle. 

Noteer nu alvast de datum voor de 15de editie: maandag 11 september 2017!


Terug Print
Riesling & Co. , Amsterdam-Arena, Bild: Fred Docter

Riesling & Co. , Amsterdam-Arena, Bild: Fred Docter