Details

Nieuws

RieslingWeeks 2019, de finalisten zijn bekend!

31-07-2019

In samenwerking met het Informatiebureau Duitse Wijn bezocht The Wine & Food Association een selectie van de restaurants die zich hadden ingeschreven voor de laatste Rieslingweeks.


Het doel: al proevend bepalen waar de mooiste wijn-spijscombinatie op het bord komt, begeleid door rieslingwijn.

Meer dan 70 restaurants hadden zich ingeschreven voor de wijn-spijscompetitie in het kader van Riesling Weeks 2019.

De organisatoren van de competitie waren goed te spreken over de deelname. In de categorie toprestaurants was het aantal inschrijvingen groter dan ooit tevoren en de kwaliteit van de wijn-spijscombinaties was over de gehele linie hoog, zowel in de categorie toprestaurants (15+ Gault&Millau/1 of meer sterren Michelin/ProefschriftRestaurants 8,5 en hoger) als in de categorie restaurant/brasserie/bistro (12-14 Gault&Millau/ProefschriftRestaurants tot 8,5).

Zeven finalisten

In de categorie toprestaurants werden 4 restaurants geselecteerd en in de categorie restaurant/brasserie/bistro 3. De winnaars in beide categorieën worden bekendgemaakt en gehuldigd tijdens Riesling & Co, op maandag 2 september, 15.00 uur, in de Johan Cruijff ArenA.

Jurering

De jury – Alain Jacobs namens het Informatiebureau voor Duitse Wijn en Jan van Lissum namens The Wine & Food Association – richtte zich bij de beoordeling vooral op het voor- en hoofdgerecht in combinatie met de gekozen wijnen. Er werd gelet op de visuele uitvoering en op de bereiding van de gerechten, en uiteraard op geur- en smaakaroma’s. Ook wijnbehandeling en toelichting door de sommelier speelden een belangrijke rol.

Culinair

De geproefde gerechten bezaten veel finesse en waren evenwichtig, aromatisch en herkenbaar van smaak. Opvallende ingrediënten die vaker terugkwamen waren dit jaar: radijs, doperwtjes, asperges en morilles. Sauzen waren doorgaans licht en elegant.

Wijnen

De wijnen waren bij de deelnemende restaurants met zorg geselecteerd. Meestal afkomstig van de kaart, maar soms ook speciaal besteld bij de gecreëerde gerechten. Op een enkele uitzondering na werd de temperatuur van de wijnen goed in de hand gehouden, ongeacht de omgevingstemperatuur. De rieslings, afkomstig uit verschillende Duitse wijnstreken, waren zoals verwacht in de meerderheid, maar ook kwam de jury mooie weiss- en grauburgunders tegen. Verder was er meer aandacht voor rode wijnen.
De nieuwe lichting sommeliers houdt het graag helder en beknopt: geen circus aan tafel, maar no-nonsense en een goed getimede toelichting op de wijnkeuze. Zakelijk goed bekeken en tegelijk vanuit een persoonlijke beleving en visie. Goede aandacht voor bekende producenten, maar ook oog voor nieuwe en nog nauwelijks bekende wijnmakers en wijnen met een gunstige prijs-kwaliteitverhouding. Geen sterallures, maar enthousiaste mensen met goede uitleg.

De finalisten per categorie zijn:

Categorie elite-restaurant:
Niven - Rijswijk
Perceel – Capelle a/d Ijssel
Fred – Rotterdam
Ratatouille Food & Wine – Haarlem

Categorie brasserie-restaurant:
Bentinck – Amerongen
Puur Zee bar bistro by Imko’s - Haarlem
Zout & Citroen - Oosterhout

De twee winnende restaurants zullen op 02 september aanstaande bekendgemaakt worden tijdens Riesling&Co, in de Johan Cruijff Arena te Amsterdam. 
 

 


Terug Print