Details

Van delicaat tot krachtig en intens van kleur. Het wijnjaar 2022 in de Duitse wijnbouwgebieden.

12-12-2022

Het wijnjaar 2022 mag al zeker zijn van één zaak: het gedijde in de zonnigste zomer sinds het begin van de records. Tot de druiven de kelders bereikten beleefden wijngaarden en wijnproducenten het jaar echter niet vrij van zorgen.


Net zoals vorig jaar bleek de maand september bepalend voor de kwaliteit van de druiven. Dit jaar bracht september, na de droogte, de langverwachte regen. Niet alleen hadden de regio’s veel zon gehad, de hitte ging bovendien ook gepaard met een drastisch gebrek aan water, waardoor de bodem op sommige plaatsen uitdroogde. Dit was vooral moeilijk voor jonge aanplant.

De regen in september zorgde voor lichtere wijnen

In tegenstelling tot vorig jaar waren er nauwelijks problemen met ziektes, wat vooral de biologisch werkende wijnproducenten bijzonder gelukkig maakte. De regen in september deed de kleine druifjes opzwellen en temperde tegelijkertijd de toename van het mostgewicht, waardoor de wijnen niet te hoog werden in alcohol. De jonge wijnen konden hun fruitigheid behouden met aroma's die typisch zijn voor het druivenras. De zuurgraad van de 2022 is minder uitgesproken dan in 2021. Het gevolg van de warmte.

De rode druivenrassen hebben bijzonder geprofiteerd van de zon. De rode wijnen zijn intensief van kleur, afhankelijk van het druivenras licht tot krachtig van structuur, en ze kunnen vermoedelijk lang worden bewaard. De frisse en fruitige witte wijnen zijn slanker, worden soms zelfs omschreven als "lichtvoetig" en lijken sneller op dronk te zullen zijn.

Goed oogstvolume met regionale verschillen

Er ligt  genoeg wijn in de kelders wanneer je kijkt naar het nationale volume. In vergelijking met het voorgaande jaar is het met naar schatting zes procent gestegen tot 8.993.500 hectoliter, wat twee procent boven het langjarige gemiddelde ligt. Afhankelijk van de beschikbaarheid van water in de wijngaard, het druivenras en de bodemgesteldheid zijn er echter grote verschillen, zowel binnen als tussen de gebieden.

Het Duits Wijninstituut (DWI) brengt met dit overzicht het jaar 2022 in de 13 regio’s in woord.

Tip: een blik in de wijnbouwgebieden 2022 (gedetailleerd verslag als pdf-document)

 


Terug Print

Niersteiner Glöck, Traubenernte

Weinlese bei Johannisberg

Spätburgunderlese 2022 im Weingut Nelles an der Ahr

Vollreife Trauben bei der Weinlese im Herbst