Details

Actueel

Wereldrecord: 14.565 euro voor een fles Riesling

06-09-2016

Een Moetelriesling is geveild voor de recordprijs van 14.565,60 euro per fles. De Trockenbeerenauslese 2003 van Weingut Egon Müller-Scharzhof in Wiltingen aan de Saar behaalde daarmee de hoogste verkooprijs die ooit door een Duitse wijn bereikt werd.


Bij de traditionele Rieslingveiling van VDP Mosel-Saar-Ruwer in Trier kwamen 22 flessen (0,75 liter) van de Scharzhofberger Trockenbeerenauslese onder de hamer. De toewijzing gebeurde bij 12.000 euro, maar daar bovenop komen nog de veilingkosten en BTW. Dezelfde wijn werd ook in 36 halve flessen (0,375 liter) aangeboden. Die haalden per stuk een prijs van 6.675,90 euro (netto 5.500 euro). Daarmee werd het bestaande record van 5.300 euro gebroken, eveneens voor een RieslingTrockenbeerenauslese van hetzelfde wijngoed uit 1999.

Welke wijnliefhebber de recordwijn nu in zijn kelder kan koesteren, is niet bekend. Vermoedelijk gaat het om een koper uit Azië. Bieden bij de veiling kunnen alleen wijncommisionairs die in opdracht van kopers uit de hele wereld optreden. Bij de VDP-veiling in Trier werden ruim 13.000 flessen Riesling voor in totaal 1,693 miljoen euro (inclusief  veilingkosten en belasting) geveild.

Nog een andere Riesling Trockenbeerenauslese van de Saar werd ook voor een viercijferig bedrag verkocht. Hans-Joachim Zilliken van Weingut Forstmeister Geltz-Zilliken in Saarburg was in zijn nopjes met 1.135 euro voor deze edelzoete wijn uit 2005.

De Rieslingveilingen van VDP Mosel-Saar-Ruwer (sinds 1908) en de Bernkasteler Ring (sinds 1899) vinden jaarlijks in september in Trier plaats. Al vanaf het midden van de 19e eeuw worden in Trier al wijnveilingen gehouden. Destijds ging dat nog met hele vaten tegelijk voor wijnhandelaars. Ook rond 1900 behaalden de veilingwijnen als recordprijzen en waren de fijnste Rieslings van Moezel, Saar en Ruwer de duurste witte wijnen ter wereld.

Vandaag de dag worden bij de Rieslingveilingen aan de Moezel uitsluitend gebottelde wijnen aangeboden. Regelmatig worden bij die veilingen recordprijzen gehaald voor Trockenbeerenauslese, Eiswein en andere rariteiten die vaak pas jaren na de oogst op de veiling komen. Gelet op deze prijzen zijn de Rieslings van steile hellingen langs Moezel, Saar en Ruwer ook tegenwoordig de meest begeerde en duurste wijnen ter wereld.

Bij de Bernkasteler Ring, die een dag eerder eveneens in Trier de beste wijnen van zijn leden aanbood, lag de hoogste toewijzing bij 500 euro netto voor  de Riesling Trockenbeerenauslese 2011 van Weingut Bauer in Mülheim. In 2013 viel bij de Bernkasteler Ring de hamer bij een prijs van 3.100 euro netto voor de Riesling Trockenbeerenauslese 2010 van Weingutes Markus Molitor in Wehlen.

Behalve absolute topwijnen worden bij de veilingen ook hoogwaardige wijnen in gunstiger prijscategorieën aangeboden. Zo lag de laagste toewijzingsprijs bij de VDP-veiling van dit jaar rond 23 euro voor een Riesling Kabinett 2014 van Weingut von Hövel in Oberemmel. Ook tv-presentator Günther Jauch, voor het eerst persoonlijk bij de veiling aanwezig, bood in Trier Rieslings van zijn  Weingut von Othegraven in Kanzem aan de Saar aan. Hij kreeg voor een  Riesling Kabinett ruim 30 euro per fles en voor een Spätlese van zijn bedrijf bijna 50 euro.

Voor meer informatie: www.bernkasteler-ring.de en www.grosserring.de
Tekst: Ansgar Schmitz


Terug Print