Details
Wijnoogst Duitsland 2016 per gebied
Wijnliefhebbers kunnen zeer aromatische en elegante witte wijnen met harmonische zuren tegemoet zien, evenals diepgekleurde en zijdezachte rode wijn. In enkele gebieden zorgde een succesvolle oogst van Eiswein voor de kers op de taart.
Ook het landelijke oogstvolume is met naar schatting 9 miljoen hectoliter bevredigend. Het zou daarmee precies op het niveau van het tienjarige gemiddelde liggen en 2 procent boven dat van 2015. De opbrengsten verschillen overigens wel sterk per bedrijf en per regio, al naar gelang de wijngaarden te lijden hadden van de meteorologische grillen die dit jaar met zich meebracht. Onderstaand een overzicht per gebied.
Ahr: uitstekende kwaliteit
Ondanks een nogal laat begin van de groei en een late bloei als gevolg van een koel voorjaar en een nat begin van de zomer zorgden zomerwarmte en het ideale weer tijdens de oogst in september en oktober voor een onverwachte kwalitatieve inhaalrace. Er konden daarom gezonde Frühburgunder en Spätburgunder geplukt worden. Gelukkig was door het nauwgezette werk van de wijnboeren aan het begin van de zomer grotere schade door valse meeldauw voorkomen. Aan het eind klopte zodoende ook het volume, dat op 3,9 miljoen liter geraamd wordt. De wijnen van Spätburgunder hebben een diepe kleur, veel extract en rijpe, goed geïntegreerde tannines. Eigenschappen die kenmerkend zijn voor een topjaargang!
Baden: eind goed, al goed
Het goede nieuws uit Baden begint met de afloop. Zowel de kwaliteit als de opbrengst van circa 1,25 miljoen hectoliter is bovengemiddeld. Juist in de tweede helft van september, na perfect zonnig en droog nazomerweer in de voorafgaande weken, wonnen de druiven prima aan rijpheid. Ook het begin van oktober was ideaal en mede dankzij de koele nachten goed voor kerngezonde druiven. Typerend voor de jaargang 2016 in Baden zijn dan ook wijnen van zeer goede kwaliteit met fruit en sap. In hat voorjaar zag het daar nauwelijks naar uit. Na een vertraagde uitloop was het weer tot in juni regenachtig, met als gevolg het optreden van valse meeldauw. De daardoor veroorzaakte schade bleef doorgaans wel binnen de perken, enkele plaatselijke gevallen van serieus opbrengstverlies daar gelaten. Dankzij de goede waterverzorging ontwikkelden de druiven zich tijdens de warme zomer voorspoedig. In juli bereikten de temperatuur zelfs even een piek van 37 °C. Al bij al was het voor een heel arbeidsintensief jaar voor wijnboeren met een happy end voor wijnliefhebbers.
Franken: prachtige finale na spannend jaar
Stond het oogstjaar 2015 in het teken van grote hitte en droogte, 2016 maakte het de wijnboeren op een andere manier moeilijk. Kenmerkend was namelijk de extreme neerslag in mei en juni die voor een tot dan toe ongewoon hoge druk van peronospora zorgde. Met name bij tal van biologisch werkende bedrijven leidde dat groot verlies aan opbrengst. Tot overmaat van ramp veroorzaakten late nachtvorst eind april en hagel op 30 mei in de zuidelijke Maindreieck aanzienlijke schade. In augustus werd het heel droog en warm, zodat jonge aanplant moest worden geïrrigeerd. Eind september begon bij perfect herfstweer de pluk van Müller-Thurgau en Bacchus, terwijl in oktober de Burgunderrassen en Silvaner aan de beurt waren. Door de goede gezondheid van de druiven verliep de pluk na alle voorgaande hectiek betrekkelijk ontspannen. Het was de zo gewenste, maar nauwelijks nog verwachte beloning voor de wijnboeren. Volgens president Artur Steimann van Fränkischer Weinbauverband was dat een prachtige finale na een heel spannend jaar. De geschatte opbrengst van 500.000 hectoliter ligt boven die van 2015 bij een gemiddeld mostgewicht van Spätburgunder tot 92 ° Oechsle en een aandeel van ruim 65 procent voor predicaatswijnen. De wijnen zijn evenwichtig en fruitig met goede zuren en bescheiden alcohol, precies zoals de consument ze graag wil.
Hessische Bergstraße: uit ingewikkelde situatie bevrijd
Aan het begin van het jaar waren de wijnboeren van de Bergstraße nog blij met de regen die een eind maakte aan het bestaande watertekort. In mei en juni regende het echter onophoudelijk, wat voor sterke druk van valse meeldauw zorgde. Bovendien was eind april door nachtvorst in heel wat wijngaarden opbrengstverlies tot wel 50 procent veroorzaakt. De regen is juni was niet bevorderlijk voor de bloei, terwijl een hittegolf in augustus tot zonnebrandschade en daarmee tot verder verlies van opbrengst leidde. Na de langverwachte zomer begon midden september de pluk. Die verliep heel ontspannen en duurde tot eind oktober. De druiven konden daardoor volledig rijpen en fruitige, elegante witte wijnen opleveren, evenals diepgekleurde en krachtige rode. Wel ligt het oogstvolume met naar schatting 30.000 hectoliter iets onder dat van 2015, maar het komt overeen met het langjarige gemiddelde.
Mittelrhein: heel gedifferentieerd
Tot midden in het seizoen keken de wijnboeren van de Mittelrhein vaak met een bezorgde blik naar de hemel. Het regende veel te veel en de temperaturen waren gemiddeld. Gewasbescherming was een belangrijk thema. Wie die onder controle had, profiteerde vanaf midden juli van het buitengewoon gunstige weer, in het bijzonder bij laat rijpende rassen als Riesling. De bloei kwam pas laat op gang en verliep met horten en stoten. Op 24 juni werden wijngaarden in Oberwesel en Dellhofen, evenals op de rechter Rijnoever in Kaub en Dörscheid beschadigd door hagel. Dankzij het zonnige nazomerweer rijpten de druiven zeer gelijkmatig en bleven ze tot aan het einde toe gezond. Met opbrengsten tussen 10 hl/ha en 110 hl/ha vallen de oogstvolumes van bedrijf tot bedrijf wel heel verschillend uit. Hetzelfde geldt voor mostgewichten. Het geschatte totaal ligt toch op 29.000 hectoliter, zelfs 17 procent boven het er langjarige gemiddelde. De wijnen hebben frisse zuren, volop aroma’s en een markante fruitigheid.
Mosel: normale opbrengst ondanks grillig weer
Van vorst tot zonnebrand en van stortregen tot droogte, het weer van 2016 bood het allemaal. Ondanks die extremen is de jaargang 2016 in het algemeen veel beter uitgevallen dan verwacht, zowel kwalitatief als kwantitatief. Mer ongeveer 750.000 hectoliter lag het oogstvolume slechts 1 procent onder dat van 2015. Evenals in andere gebieden was het plaatselijk effect van het weer heel verschillend. “Terwijl in het een perceel bijna geen druif meer aan de stok hing, kon slechts 150 meter verderop een complete opbrengst worden geplukt”, aldus directeur Ansgar Schmitz van Moselwein e.V. wanneer hij een producent van de Saar citeert. De bloei begon pas midden juni en duurde tot in juli. Pas het goede herfstweer gaf de druiven gelegenheid tot een rustige rijping. Dankzij het stabiele weer konden de wijnboeren zonder haast en selectief goede kwaliteit oogsten. De wijnen van 2016 aan de Mosel beschikken over een bescheiden zuurgraad en intense aroma’s.
Nahe: jaloerse herfst
De wijnboeren van de Nahe vreesden na het verregende voorjaar vanaf Pinksteen voor hun oogst. De druk van meeldauw was enorm. Gelukkig kwam toen de zo gewenste weersomslag die ze een voortreffelijke jaargang zou opleveren al lieten de opbrengsten deels te wensen over. Een warme zomer en een herfst volgens het boekje met vier weken zon en bijna geen regen lieten de druiven toch nog goed rijpen. Rassen als Dornfelder, Scheurebe, Müller-Thurgau en Burgunder leverden kerngezonde druiven op met mostgewichten tot 100 ° Oechsle. De opbrengst en kwaliteit waren alleen wel sterk wisselend. Wijnboeren spreken in zo’n geval van een ῾jaloerse herfst’. Met naar schatting 300.000 hectoliter ligt het oogstvolume licht onder dan van 2015, maar wel op het niveau van het 10-jarige gemiddelde. Vooral de Riesling heeft bijzonder geprofiteerd van de milde herfsttemperaturen en de koele nachten met perfect gerijpte aroma’s. Men is er aan de Nahe zeker van dat 2016 de typering zeer waardevol kan krijgen.
Pfalz: verrassing!
Dingen lopen wel eens anders dan je denkt. Die uitdrukking gaat op een bijzondere manier op voor de uiteindelijk zeer goede jaargang 2016 in de Pfalz. In het compleet verregende voorjaar had het er immers nog heel anders uitgezien. Sinds mensenheugenis was er in mei en juni nooit zo veel regen gevallen. Dienovereenkomstig groot was de druk van valse meeldauw. Ook werd de bloesem soms volledig vernield. Voor sommige bedrijven, in het bijzonder die van biologische producenten, betekende dit dat men in bepaalde wijngaarden rekening moet houden met verlies van opbrengst. Maar toen kwamen een warme maan juli en een zonnige en droge nazomer die overging in een magnifieke oudewijvenzomer in september. Het hoofddeel deel van de pluk begon in de derde week van september en verliep uitgesproken ontspannen. Tot in november werden kerngezonde, perfect rijpe druiven binnengehaald. Vooral aromatische rassen als Sauvignon Blanc, Scheurebe en Muskateller toonden zich heel geurig en evenwichtig. Ook de Burgunderrassen en de Riesling profiteerden van het mooie weer. Daarmee valt de jaargang naar de mening van experts heel typisch uit voor de Pfalz: fruitig, elegant, fris en beschaafd in alcohol. Ook zijn er goede edelzoete wijnen gemaakt en bestaat er verder nog hoop op Eiswein. Het oogstvolume lag slechts licht onder het langjarige gemiddelde van 2,2 miljoen hectoliter. Conclusie van voorzitter Edwin Schrank van Pfalzwein: “Nog nooit heeft een oogstjaar de wijnboeren zo positief verrast als in dit geval!”
Rheingau: nagelbijten
Regen is in principe een goede zaak. Zo dachten ook de wijnboeren uit de Rheingau in januari en februari, want het jaar ervoor was heel warm en droog geweest. Het is dan bepaald niet verkeerd dat de waterreserves weer worden aangevuld. Maar wat te denken wanneer vervolgens in juni evenveel regen valt als anders in drie maanden? Dat is te veel van het goede. Voor de wijnboeren begon daarmee het veeleisende gevecht tegen het optreden van vooral valse meeldauw. De bodem was soms zo vochtig dat men niet door alle wijngaarden heen kon rijden om de stokken te behandelen. Niettemin verliep de groei toch vrij normaal. Het begin van de rijping voor de Riesling lag met 20 augustus precies bij het 30-jarige gemiddelde. Geplukt werd hoofdzakelijk van begin tot midden oktober. Dankzij het uitstekende nazomer- en herfstweer waren de druiven perfect gerijpt en lieten ze goede mostgewichten meten bij een prima balans tussen fruitzuren en suikers. Het resultaat: fruitige, evenwichtige Rieslings met een elegante structuur. Met circa 200.000 hectoliter ligt het oogstvolume op het niveau van 2015, maar wel 10 procent onder het 10-jarige gemiddelde.
Rheinhessen: een kwestie van geluk
De ῾septemberzomer’ zullen de wijnboeren in Rheinhessen zich nog lang heugen. De herfstmaand heeft met zijn stralende zonneschijn 3,8 °C hogere temperaturen dan gemiddeld het een en ander goedgemaakt dat gelet op de lastige weercondities in het eerste halfjaar bijna onbereikbaar leek. In mei regende het in Rheinhessen driemaal zo veel als normaal na een al erg koel voorjaar. Nog aan het begin van de zomer liep de groei ongeveer twee achter, terwijl de vochtigheid een hoge ziektedruk in de wijngaarden veroorzaakte. De toestand van die wijngaarden, waarin door de slap geworden bodem soms niet met een tractor gereden kon worden, maakten de noodzakelijke behandelingen extra moeilijk. Die ommekeer kwam in juli. Tot in september was daarna sprake van overwegend droog en warm weer met in augustus maxima van 35 °C. Voor de vroeg rijpende rassen begon de pluk begin september, terwijl het hoofddeel ervan midden september van start ging. Afgezien van afzonderlijke wijngaarden waar door ziekte in het voorjaar al sterke opbrengstvermindering tot soms volledig verlies was opgetreden, konden overwegend gezonde en goed gerijpte druiven met keurige mostgewichten binnengebracht worden. Het geschatte oogstvolume ligt met 2,5 miljoen hectoliter maar heel licht onder het gemiddelde. De wijnen zijn in het algemeen fruitig en sappig met minder alcohol dan in 2015. Van het ideale herfstweer profiteerden in het bijzonder de Rieslings. Zijn presenteren zich uitgesproken aromatisch, Die uitstekende aromatische rijpheid is volgens experts het geheim van de jaargang 2016.
Saale-Unstrut: compleet scala
In Duitslands noordelijkste wijngebied liepen de druivenplanten in mei bij een stralend blauwe hemel uit. Ook de midden juni beginnende bloei verliep zonder problemen. Precies aan het begin van de zomer steeg het kwik tot rund 30 °C. Juli was eveneens warm en droog, maar in de omgeving van Freyburg viel op 17 juli een hagelbui. Vochtigheid en zwoele warmte veroorzaakten weliswaar een zekere druk van ziekte, maar wijnboeren konden daaraan het hoofd bieden met gericht loofwerk om de trossen beter te doorluchten en droog te houden. Augustus kwam met hoge temperaturen en deels ook buien met hagelschade. De pluk begon uiteindelijk op 20 september bij rustig droog herfstweer. In oktober dienden zich regen en lagere temperaturen aan, maar de druiven bleven de hele herfst lang kerngezond. Dit vormt de basis van uitgesproken fruitige wijnen met body en bescheiden zuren in zowel het basissegment als bij de specialiteiten. Het geraamde oogstvolume van 55.000 hectoliter ligt op het niveau van dat in 2015. Volgens president Siegfried Boy van Weinbauverband Saale-Unstrut is de kwaliteit echter nog een klasse beter dan in 2015. In de wijnen is de zonnigheid van het jaar goed terug te proeven.
Sachsen: flexibiliteit ondanks regen
Volgens het Saksische ministerie van landbouw heeft de oogst 2016 veel flexibiliteit gevergd van de wijnboeren. Dat lag natuurlijk aan het weer dat onophoudelijk uitdagingen stelde. Het voorjaar was aan de droge kant, maar juni daarentegen erg nat. Dat leidde tot vruchtverlies bij de Traminer en voor wat druk door valse meeldauw. Gunstiger voor de groei waren de zomerse temperaturen van augustus tot september, al betekende de extreme warmte van eind augustus wel weer stress voor de druivenstokken. De pluk van de vroeg rijpe rassen begon op 10 september met fruit van goede kwaliteit, zij het dat de Suzuki fruitvlieg plaatselijk voor wat problemen zorgde. Gelukkig verhinderden de lage temperaturen in de kille maand oktober schade van grotere omvang. Door intensieve arbeid in de wijngaard lukte het de boeren om overwegend gezond fruit binnen te brengen. Met ongeveer 27.500 hectoliter klopt ook het volume. “Eindelijk hebben we in Sachsen weer eens twee goede jaargangen na elkaar”, aldus een opgetogen voorzitter Christoph Reiner van Weinbauverband Sachsen. Ook zijn er hoogwaardige edelzoete specialiteiten om naar uit te zien.
Württemberg: uitdagingen prima opgelost
Zoals overal in het zuidwesten van Duitsland, liet het voorjaar zich ook in Württemberg van een extreem natte kant zien en eiste het een doordachte gewasbescherming. Daarna werd het steeds warmer en droger. Rassen als Acolon en Dornfelder hadden midden augustus al volop kleur. Ook andere rassen als Riesling, Müller-Thurgau, Kerner, Trollinger en Schwarzriesling ontwikkelden een uitstekende fysiologische rijpheid. De pluk vond continu plaats van 24 september tot einde oktober bij overwegend droog weer, enkel door zware regen op 21 oktober onderbroken. De Württembergse wijnboeren bottelen dit jaar wijnen met een zeer goede kwaliteit, volgens de experts vergelijkbaar met die van het topjaar 2015. Het oogstvolume viel met 1,1 miljoen hectoliter ietsje hoger uit dan het langjarige gemiddelde en zelfs ook nog wat groter dan in het modeljaar 2015. De perfecte oogstomstandigheden met zonnige dagen en koele nachten hebben de wijnen hun finishing verleend. Ze presenteren zich als fruitig en uitgesproken typisch voor het druivenras.
Terug Print