Hoogtepunten Details

terug

Architectuur en wijn: het nieuwe Franken ontmoet het oude Franken

Vinotheek van Weingut Max Müller I

“Wij staan open voor nieuwe dingen en tegelijk verbonden met waar we vandaan komen”, aldus Monika en Rainer Müller van Weingut Max Müller I in het Frankische Volkach.

Dit devies weerspiegelt zich niet alleen in hun wijn wijnen – zowel de ongecompliceerde, frisse in de lijn Neues Franken als de traditionele in Bocksbeutel van de collectie Klassisiches Franken – maar ook in de interieurarchitectuur van de nieuwe vinotheek.

Wie door de statige poort van het statige barokgebouw gaat, kan niet vermoeden welke moderne ambiance hem of haar in de proef- en verkoopruimte te wachten staat. Onder streng toezicht van monumentenzorg zetten Reinhold Jäcklein en Stefan Schlich van architectenbureau Jäcklein uit Volkach een ruimteconcept op waarin functionaliteit en beperking to het wezenlijke voorop staan. Om te beginnen verwijderden ze naderhand opgetrokken scheidingsmuren en plafondbedekkingen en ze veranderden de bestaande, nauw en bedrukkend overkomende verkoopruimtes in ene royale vinotheek vol licht.

Muren en plafonds werden wit geverfd, waardoor het eikenhout van de toog en de presentatieruimte mooi afsteekt. Het gebruikte hout komt uit de omgeving, evenals de lichte mosselkalk voor de vloer. De weinige meubels zijn op maat gemaakt en multifunctioneel. De lange toog bijvoorbeeld die dient voor ontvangst, proeven, verkoop en administratie. Alles werkt eenvoudig, elegant en streng lineair. Het enige versierde inrichtingselement is een glazen scheidingswand die een deel van de toog afschermt. Het glas werd door de Weense kunstenaars Marcel Neundörfer en Biagovesta Bakardijeva van gezandstraalde ornamenten voorzien naar het voorbeeld van een bark stucplafond op de bovenverdieping van het herenhuis waarop vogels fladderen tussen vruchten en schelpen.

De behoedzame integratie van de moderne binnenarchitectuur in het onder monumentenzorg staande 17eeeuwse gebouw, evenals de historische citaten in het interieurontwerp, zowel in het gebruik van traditionele bouwmaterialen als de inspiratie van de barokke ornamentiek, maken de vinotheek van Weingut Max Müller I tot een geslaagd voorbeeld van synthese tussen oud en nieuw. De bescheiden glasversiering en de eenvoudige rechtlijnigheid van de vormgeving hebben de in 2008 opgeleverde proef- en verkoopruimte verschillende onderscheidingen opgeleverd, ondermeer in het kader van de Architekturpreis Wein 2010 en bij Gute Bauten in Franken in 2008.


Höhepunkte der Weinkultur 2013 15

Contact

Weingut Max Müller I

97332 Volkach

Tel. : +49 9381 / 1218
info[at]max-mueller(dot)de
www.max-mueller.de

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag van 9 tot 18 uur
Zaterdag van 9 tot 15 uur
Zondag van 10 tot 12 uur

Drucken Drucken