Hoogtepunten Details

terug

Kloosterruïne Disibodenberg: waar de oudste wijnstokken van Duitsland groeien

Hoogtepunten van de wijncultuur: Nahe

De Disibodenberg in Odernheim aan de Nahe is niet alleen beroemd vanwege Hildegard von Bingen, maar kan ook bogen op een oeroude wijngeschiedenis. Er zijn aanwijzingen voor Romeinse wijnbouw op de zuidelijke hellingen ervan en sinds de 11e eeuw is de kloosterwijngaard ononderbroken beplant geweest met druivenstokken.

De ruïne van het klooster en het daaronder liggende wijngoed bevinden zich in het bezit van de familie Von Racknitz. In 2008 baarde een sensationele vondst hier opzien. Op de Disibodenberg werden vijf stokken van de Weißer Orleans ontdekt, een eigenlijk uitgestorven ras. Volgens ampelografen (druivendeskundigen) zou het om de oudste druivenstokken van Duitsland gaan.

Orleans was tot inde 19e eeuw in Duitsland verbreid, vooral op de Rüdesheimer Berg in de Rheingau waar men gesteld was op dit laat rijpende ras met zijn uitgesproken zuren. De vijf verwilderde stokken van de Weißer Orleans op de Disibodenberg overleefden aan de buitenkant van de muur om de wijngaard. Documenten in het bezit van Weingut von Racknitz maken het aannemelijk dat de stokken moeten stammen uit de tijd tussen 1108 en de opheffing van het klooster in 1559.

Het klooster aan de samenvloeiing van Nahe en Glan begon met een door de Ierse zwerfmonnik Disibod gestichte kapel en kluizenaarsverblijf. Op de verwaarloosde locatie kwam later door toedoen van de Mainzer aartsbisschop Willigis een stift dat door zijn opvolger Ruthard in 1108 tot benedictinessenklooster gemaakt werd. In 1112 trad in dit klooster een meisje met de naam Hildegard in. Ze zou er 40 jaar blijven en als Hildegard von Bingen met haar geschriften over ethiek, de wereld, de mens en haar visioenen beroemdheid verwerven. Als geneeskundige kende ze een belangrijke rol toe aan de wijn: “Een zuivere wijn is goed en gezond voor het bloed van wie hem drinkt.” Hildegard noemde ook als een van de eersten de ‘hunnische wijn’ van rassen als de Gelber Orleans.

Na de Reformatie werd het klooster gesloten en verviel het tot de romantische ruïne die nog steeds te zien is. Sinds 1989 behoort het kloosterterrein toe aan de Scivias-Stiftung. Van de bijzondere sfeer van de Disibodenberg met zijn oude kloostermuren en zijn oeroude wijngaard raken bezoekers nog altijd in de ban. Je kunt ervan genieten met een picknickmand van Weingut von Racknitz, inclusief een fles Riesling van de Disbodenberg. Over het klooster zelf informeert een klein museum bij de ingang tot de kloosterberg.



Contact

Klosterruine und Scivias-Stiftung

55571 Odernheim am Glan

Tel. : +49 6755 285
Fax : +49 6755 1653
weingut[at]von-racknitz(dot)com
www.disibodenberg.de

Openingstijden

Museum: van april t/m oktober
Vrijdag van 14 tot 17 uur
Zaterdag van 12 tot 18 uur
Zon- en feestdagen van 11 tto17 uur
Tijdens vakanties ‘s middags
en op afspraak

De kloosterruïne is via betaling aan het tourniquet het hele jaar toegankelijk.

Drucken