Hoogtepunten Details

terug

Weingut Abril: puristische esthetiek en ecologische wijnbouw

Hoogtepunten van de wijncultuur: Baden

In warm roodbruin contrasteert de nieuwbouw van Weingut Abril met het groen van de wijngaarden. Aan de voet van de Enzelberg, een van de topwijngaarden van de Kaiserstuhl, voegen zich de beide bovenverdiepingen naar de helling.

De langgerekte façade van het rechthoekige gebouw is gemaakt van weerbestendig Cortenstaal, waarvan het gecorrodeerde oppervlak verantwoordelijk is voor roestkleurige verschijning ervan. De metalen band met knoestige wijnstokken als decor heeft betrekking op de ziel van het bedrijf, wijn.

De heldere lijnvoering van het exterieur zet zich voort in het interieur. Daar geeft een opeenvolging van royale, belichte ruimtes met brede vensters niet alleen vrij zicht op de wijngaarden waar de druiven voor de grote wijnen van het wijngoed groeien, maar over de Rijnvlakte heen op de Elzas en de Vogezen.

‘Minder is meer’ luidt het devies waaraan de architectonische vormgeving is ontleend. Evenals de buitenkant worden ook de binnenruimtes bepaald door een minimum aan vorm en materiaal. De puristische esthetiek begint bij de ruwe betonnen wanden en gaat door tot aan de eiken meubelen zonder franje. Het rode vilt in de verkoopruimte zorgt hier en daar voor minimalistische kleuraccenten.

Het hart van het wijngoed, de persruimte, ligt onderaards in de kelder. Verder zijn op de onderste verdieping ook de tanks, foeders, barriques en flessenopslag Ondergebracht. De hele kelderruimte is onderverdeel in verschillende temperatuurzones. Het koudste is die voor de flessenopslag. Het wijngoed werkt gecontroleerd ecologisch en ziet volledig af van synthetische hulpmiddelen. Dat geldt vanaf het werk in de wijngaard, waar kruiden en organische en minerale meststoffen gebruikt worden, tot en met de verwerking van de druiven. Met 20 hectare wijngaard is het bij ECOVIN aangesloten Weingut Abril het grootste ecologisch werkende wijnbedrijf van de Kaiserstuhl. De aanplant varieert van Spätburgunder, Weißer en Grauer Burgunder via Blauer Silvaner tot Riesling, Chardonnay, Gewürztraminer, Rivaner en Scheurebe.

In september 2012 opende het door architect Wolfgang Münzing ontworpen wijngoed zijn deuren. Hij is de aangewezen expert voor wijngebouwen, want in 2010 werd hij onderscheiden in het kader van de Architekturpreis Wein.


Höhepunkte der Weinkultur 2013 06

Contact

Weingut Abril

Am Enselberg 1
79235 Vogtsburg-Bischoffingen im Kaiserstuhl

Tel. : +49 7662 949323-0
Fax : +49 7662 949323-99
weingut[at]weingut-abril(dot)de
www.weingut-abril.de

Openingstijden

Openingstijden
Maandag t/m vrijdag van 9 tot 18 uur
Zaterdagen, zon- en feestdagen van 11 tot 16 uur (tussen 1 maart en 1 november)

Drucken