Hoogtepunten Details

terug

Weingut Stodden: verbonden met de aarde en transparant – traditie en innovatie

Hoogtepunten van de wijncultuur: Ahr

Vinotheek van Weingut Jean Stodden
“Wie nieuw over wijn denkt, denkt ook nieuw over architectuur.” Dit principe volgde architect Hans-Jürgen Mertens uit Bad Neuenahr-Ahrweiler met de nieuwe vinotheek van Weingut Jean Stodden.

Traditie wordt bij de wijnfamilie Stodden in Rech aan de Ahr met hoofdletter geschreven, want al sinds 1578 houden zich de voorouders van Alexander Stodden bezig met wijnbouw in het Ahrdal. De traditie in ere houden en tegelijk openstaan voor nieuwe dingen is een evenwichtsoefening die ook in de architectuur van het wijngoed naar voren komt, in het bijzonder in de voormalige opslagloods die de Stoddens tot een representatieve vinotheek met ruimte voor proeven en verkoop lieten verbouwen. Slanke, verticale vensters structureren de nuchtere façade en flankeren de ingang van de verkoopruimte. De binnenhuisarchitectuur van de vinotheek is modern, maar bepaald niet koel. Steen en hout bepalen de sfeer en creëren een gevoel van verbondenheid met de aarde dat zich concentreert op de essentie: de rots waarop de druivenstokken groeien en het eikenhout van de vaten waarin de wijnen rijpen. Deze beide materialen zijn de basiselementen van het architectonisch ontwerp. Zo zijn de muren grotendeels bekleed met een draadconstructie die gevuld is met brokken steen uit de wijngaard. Al even ongewoon is de houten bekleding. Hiervoor werden eikenhout lamellen volgens de techniek voor parketvloeren verwerkt. Ze dienen als modern wandpaneel waarop  het traditionele schrift van Weingut Jean Stodden is aangebracht. De grijsbruine stenen vloer die beide ruimtes verbindt, is bewust terughoudend gehouden met het oog op optimaal effect van de muren.

De zware en massieve muren met hun steenbrokken vormen een spannend contrast met de lichtheid van het meubilair en de deels glazen façade. De transparantie zet zich ook verder naar achteren door. Tijdens het proeven valt de blik door de glazen wand op de stalen vergistingtanks en de barriques waarin de wijnen rusten. “ Kleine wijnen worden door het hout opgegeten, grote wijnen worden in barriques nog groter”, aldus Alexander Stodden. Zijn bekroonde Spätburgunders bevestigen dat wanneer ze hun aroma’s in de indrukwekkende atmosfeer van de vinotheek ontvouwen, helemaal wanneer tijdens het proeven het vuur in de open haard knettert. Voor de geslaagde verbinding van traditionele en moderne inrichtingselementen kreeg de in 2007 voltooide vinotheek van Weingut Jean Stodden in Rech aan de Ahr een onderscheiding in het kader van de Architekturpreis Wein 2010.


Höhepunkte der Weinkultur 2013 02
Höhepunkte der Weinkultur 2013 01

Contact

Jean Stodden - Das Rotweingut

Rotweinstraße 7-9
53506 Rech/Ahr

Tel. : 02643-3001
Fax : 02643-3003
info[at]stodden(dot)de
www.stodden.de

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag van 9 tot 12 uur en van 13 tot 18 uur
Zaterdag van 10 tot 13 uur

Drucken