Hoogtepunten Details

terug

Wijnbouwmuseum Meersburg am Bodensee: waar de pers thuis is

Hoogtepunten van de wijnbouwcultuur: Baden

Aan de ‘Torkel’, de wijnpers, dankt dit kleine museum zijn naam Heilig-Geist-Torkel. Het werd in 1961 ondergebracht in de ruimtes van het voormalige Meersburgse Heilig-Geist-Spital.

Onderin bevond zich bevond zich ooit de persruimte. De Heilig-Geist-Torkel uit 1607 is naar alle waarschijnlijkheid de oudst bewaard gebleven nog functionerende pers van het Bodenseegebied. Deze reusachtige van een oom gemaakte pers is nog tot 1922 gebruikt. Het is een monument voor de eeuwenoude wijncultuur aan de Bodensee en in het bijzonder voor die van zijn wijnstad Meersburg.

Prehistorische vondsten langs de Bodensee duiden erop dat hier al lang voor de komst van de Romeinen wilde druivenplanten groeiden. De Romeinen brachten later nieuwe rassen als de Elbling mee. Ook zijn ze verantwoordelijk geweest voor een woord als ‘Torkel’. Het is afgeleid van het Latijnse ‘torquere’ voor ‘draaien’ en werd tot een vakbegrip voor de machtige wijnpersen. De eerste gedocumenteerde wijnbouw wordt toegeschreven aan de Merovinger Karel Martel. Rond 724 zou hij de eerste druivenstokken bij Ermatingen aan de Untersee hebben laten planten.

Wijnbouw in Meersburg is gedocumenteerd sinds 1324. De aanplant bedraagt er nu ongeveer 120 hectare en levert rond een miljoen liter wijn op. De wijnbouw in deze tot 500 meter hoge omgeving wordt mogelijk gemaakt door het bijzonder klimaat dankzij het meer. De Bodensee fungeert als enorm warmtereservoir die het klimaat verzacht. Verder profiteren vooral de hellingwijngaarden aan het meer van de zonweerkaatsing door het water. Hun bladeren krijgen daardoor meer licht. Aangezien de hoogteligging ook voor koele nachten zorgt, krijgen de wijnen een bijzondere fruitigheid.

Het gebouw van het Meersburgse Heilig-Geist-Spital kwam in de 17e eeuw tot stand. Wijnbouw diende als financiering van deze liefdadige instelling. Willy Stingl, de toenmalige keldermeester van het staatswijngoed Meersburg, verzamelde in de jaren vijftig de voorwerpen die nu te zien zijn. Daaronder bevinden zich fraai gesneden vatspiegels, een verzameling flessen, een oude kar voor druiventransport en traditionele kuiperwerktuigen. De voornaamste attracties zijn echter het rijkelijk gedecoreerde Türkenfass met zijn inhoud van circa 50.000 liter en uiteraard de Heilig-Geist-Torkel.Contact

Weinbaumuseum Meersburg - Wiedereröffnung im Juli 2016!

Vorburggasse 11
88709 Meersburg

http://www.meersburg.de/de/Tourismus/Kultur/Museen/Heilig-Geist-Spital

Drucken