Mooiste uitzichten Details

Mooiste uitzichten 2020

Baden - Uitzicht vanaf de Texaspas

Een stop op de parkeerplaats op de Texaspas is een must, met een weids uitzicht op een combinatie van bos en wijngaarden, waar de wijnstokken na de ruilverkaveling in een rechte lijn staan op de oude terrassen. Mocht de kerktoren van Oberbergen tussen de wijngaarden niet verschijnen, en helemaal achterin de radiomast op "Totenkopf" je niet even zou begroeten, zou je je in een deel van de tuin van Eden wanen. Momenten van geluk en anticiperend op wat komen gaat: een lekkere slok wijn uit de wijngaard Oberberger Bassgeige.

De start en de finish van het pad dat kriskras door het vulkanische gebergte gaat, en dat wordt gedomineerd door wijnbouw, is de wijnbouwerscoöperatie Oberbergen. Van daaruit gaat het 500m door het midden van de levendige wijnbouwgemeente langs de Badbergstraße voordat het de Kirchstraße ingaat. Hier kan men de St. Mauritiuskerk bekijken, waarvan de kerktoren de wandelaar tijdens bijna de hele rondreis niet uit het oog verliest. Nauwelijks 100 m na de kerk is er rechts een klein pad. Op een wegwijzer daar staat eerst het Badbergpad aangegeven. Na nog eens 100m bereik je het fietspad tussen het dorp en de wijngaard, dat de wandelaar de eerste indrukken geeft van de lösshellingen die typisch zijn voor de Kaiserstuhl en die links van hem oprijzen.

Volg nu ongeveer 650m het fietspad tot aan de kruising van de Rebenstraße en sla linksaf steil omhoog de wijngaarden in. De ongeveer 500 meter lange klim is een behoorlijke uitdaging, maar er is veel te ontdekken: in de lössmuren zijn bijvoorbeeld de gaten te zien waar de wilde bij zich huisvest. Wanneer je je omdraait, krijg je een eerste overzicht op het hart van de Kaiserstuhl.

De eerste rustplaats wordt bereikt na ongeveer 45 minuten wandelen. Beneden in het dal ligt Oberbergen, aan de horizon zie je het silhouet van de Vogezen. Dan gaan we het koele loofbos in. Bij een grote eik staat nog een wegwijzer. De wandeling gaat verder in de richting van "Baßgeigenhütte". Wanneer de rand van het bos is bereikt, wordt de "Texaspas" overgestoken. Aan de rand van het bos geniet je een 360 graden panorama. Aangekomen bij de "Baßgeigenhütte" gaat de route verder naar de "Rentnerbänkle". Nu het grootste deel van de weg is afgelegd, is het tijd om hier een korte pauze in te lassen.

Daarna leidt de weg in haardspelbochten door de wijngaarden bergafwaarts naar het begin en einde van de wandeling: naar de Winzergenossenschaft Oberbergen. Daar kan je wijn inslaan van de wijngaarden waarlangs je net hebt gewandeld.


8,5
Aantal kilometers

3
Tijdsduur in uren

Baden - Uitzicht vanaf de Texaspas

Startplaats

Winzergenossenschaft Vogtsburg-Oberbergen

Eindpunt

Winzergenossenschaft Vogtsburg-Oberbergen

Moeilijkheidsgraad

mittel

Drucken