Mooiste uitzichten Details

Rheingau - Uitzicht vanaf het Geisenheimer Rothenbergkreuz

Met zijn 152,7 meter is hij niet echt hoog, maar wie een blik werpt op het kruis  op de top begrijpt onmiddellijk waarom de Geisenheimer hem hun ‘huisberg՚ noemen. De Rothenberg steekt boven de stad uit en is net zo beeldbepalend als zijn beroemde buurman Johannisberg.

Van zijn steile hellingen komt wijn die in een adem genoemd wordt met die van de Rüdesheimer Berg, Schloss Johannisberg, Steinberg en Kiedricher Gräfenberg. De uit 1867 daterende oudste kaart ter wereld van een wijngaardclassificatie geeft hem de hoogste status met klasse I. Regelmatig zijn in de Rothenberg Riesling-Trockenbeerenauslesen geoogst met meer dan 300 graden Oechsle. In. 2005, 2007 en 2009 vestigde een Trockenbeerenauslese uit deze wijngaard het Duitse record voor mostgewichten.

Sinds het uitzicht vanaf de Rothenberg tot de ‘mooiste wijnuitzichten՚ van Duitsland hoort, genieten steeds meer mensen van het prachtige panorama. In het noorden steken de toppen van de Taunus omhoog en herinneren eraan dat het wijngebied Rheingau van origine eigenlijk bosgebied is. De Rijn stroomopwaarts reikt het zicht langs Schloss Johannisberg en de wijngaardhellingen tot aan Wiesbaden en Mainz. De blik glijdt over de eilanden in de Rijn, met als grootste de Mariannenaue, en het breedste punt van de rivier (een kilometer) tot aan de heuvels van Rheinhessen en blijft even hangen bij de Rochusberg in Bingen en de Donnersberg aan de verre horizon om tenslotte in het westen bij de wereldberoemde wijnplaats Rüdesheim uit te komen. Dat is de toegangspoort tot het Obere Mittelrheintal, sinds 2002 UNESCO-werelderfgoed.

Het benedictijnerklooster van de heilige Hildegard in de wijngaarden en het Niederwald Denkmal zijn vanaf de Rotheberg de oriëntatiepunten voor een wandeling die alles biedt wat de Rheingau kenmerkt: wijn, woud, weiden en water. Pure weldaad.


13,5
Aantal kilometers

3,5
Tijdsduur in uren

Rheingau - Uitzicht vanaf het Geisenheimer Rothenbergkreuz

Startplaats

Station Geisenheim

Eindpunt

Station Geisenheim

Moeilijkheidsgraad

Gemiddeld

Gpx

GPX download

(A suitable software is required to open GPX files.)

Drucken Drucken