Mooiste uitzichten Details

Mooiste uitzichten 2020

Ruine Nollig, Lorch

Aan alle mooie liedjes komt een einde. Zelfs in de Rheingau. Maar het eindigt veel later dan veel mensen denken. Aan het einde - of ook aan het begin, afhankelijk van hoe je het bekijkt - wacht Lorch. Het stadje aan de monding van de rivier de Wisper staat is onderdeel van het Unesco Werelderfgoed “Oberes Mittelrheintal”. Van 1919 tot 1923 werd hier de Vrijstaat “Flaschenhals” uitgeroepen. Het was een rechtenvrije regio, die op de kaart doet denken aan een flessenhals. Op de dag dat de Vrijstaat 75 jaar geleden werd opgericht hebben wijnbouwers uit Lorch en Kaub het gelijknamige initiatief opgericht - sindsdien is het mogelijk om opnieuw Vrijstaatsflessen te kopen.

Een van de mooiste locaties is het uitzicht vanaf de kleine rustplaats onder de ruïnes van Nollig. Het is een van de 40 kastelen, paleizen en ruïnes in de Werelderfgoedvallei - een wereldrecord. Je bevindt je direct aan de Rheinsteig, de premiumroute van Wiesbaden-Biebrich naar Bonn. De rivier glinstert zilverkleurig, waar vrachtschepen en excursieboten de golven met hun boeg trotseren. Tussen de oevers en de wijngaarden duwt Lorch zich strak tegen de flanken aan, die zo steil dalen dat je niet anders kan doen dan vaststellen dat de kasteelheuvel rond de Nollig iets bijzonder is. Wie hier is, weet het antwoord op de vraag: Waarom is het zo mooi aan de Rijn?

Het uitkijkpunt bij de ruïnes van Nollig ligt direct aan de Rheinsteig. Vanaf de Wisperbrücke in Lorch kun je in iets minder dan 30 minuten een rotspad beklimmen. Het steilste gedeelte is beveiligd met staalkabels. Voor wie last heeft van hoogtevrees is er een alternatieve weg. Eenmaal boven aangekomen loopt de Rheinsteig over de steile helling op bijna dezelfde hoogte naar Lorchhausen en naar de grens tussen Hessen en Rijnland-Palts tot aan Kaub.


0,5
Aantal kilometers

0,5
Tijdsduur in uren

Ruine Nollig, Lorch

Startplaats

Wisperbrücke Lorch

Eindpunt

Wisperbrücke Lorch

Moeilijkheidsgraad

schwer

Gpx

GPX download

(A suitable software is required to open GPX files.)

Drucken Drucken