Ahr - Toerisme

Ahr

Wandelen langs rode wijnen

In het rodewijngebied bij uitstek voert een wandelroute dwars door de wijnterrassen. In de hoogte tekenen zich grillige rotsformaties af, beneden slingert de Ahr zich door een schilderachtig landschap richting Rijn.

Langs de 35 kilometer van de Rotweinwanderweg tussen Bad Bodendorf en Altenahr wachten de bezoeker in ieder jaargetijde spectaculaire vergezichten (www.ahr-rotweinwanderweg.de). Vanuit alle dorpen in het Ahrdal bestaat een directe verbinding met de wandelroute, zodat wandelaars  desgewenst in een Weinstube een glas bestellen kunnen of een bezoek aan een wijngoed brengen. De in 1972 geopende route is goed bewegwijzerd, met als symbool een rode druiventros. Hij loopt gedeeltelijk door bossen en langs smalle heuveltoppen. Wie 35 kilometer te lang vindt, kan een deel van het traject per trein afleggen. De route is erg in trek, zodat het aan te bevelen is hem ook buiten het oogstseizoen te bewandelen, bijvoorbeeld in het voorjaar. Niet alleen loopt de route langs de zonkant, maar ook is het in het Ahrdal altijd een paar graden warmer dan in de omgeving.

Voor fietsers is de route helemaal hoog boven op de hellingen niet geschikt. Ze kunnen wel beneden in het dal parallel aan de Ahr door de wijndorpen fietsen. Het traject begint bij de monding van de Ahr in Sinzig en eindigt bij de bron ervan in Blankenheim. In vrijwel alle grotere plaatsen en hotels zijn fietsen te huur.

Voor fijnproevers

Terug naar de Ahr en zijn culinaire aanbod. Zo’n dertig keer per jaar organiseren koks en wijnproducenten speciale manifestaties onder de noemer Gourmet und Wein.

Ze presenteren dan mooie wijn-spijsmenu’s op stijlvolle, historische locaties of ook wel in de vrije natuur. Meer informatie vind je hier.

Baden in rode Ahrwijn

Behalve sport en eten biedt het Ahrdal ook ontspanning en welzijn, want behalve rode wijn stroomt hier ook het wereldbekende geneeskrachtige water. In Bad Neuenahr wordt weliswaar al meer dan 140 jaar gekuurd, maar met het huidige Heilbad doet tegenwoordig weinig meer denken aan hoe het hier in het verleden toeging. 

De bezoeker kan zich niet alleen met bronwater, maar ook met geneeskrachtige kruiden en wijnazijn laten verwennen. Een van de behandelingen heet Romanze – in Wein auf Rosen gebettet… Dit programma omvat een peeling met druivenpitolie, een volledige massage met rozenolie en rode Ahrwijn. Wanneer het om hoogwaardige rode wijnen gaat, en in het bijzonder om Spät- en Frühburgunder, dan hoort het Ahrdal tot de meest prominente gebieden. De Ahr-Thermen (www.ahrthermen.de), een van de mooiste baden van Duitsland, completeren dit aanbod. Je kunt hier dagelijks tot 11 uur ’s avonds terecht, ook onder de blote hemel.


In het spoor van de Romeinen

De Romeinen waardeerden het Ahrdal als wijnbouwgebied. Een getuige daarvan is het grote huis uit de 2e tot 3e eeuw na Christus, dat bij Ahrweiler ontdekt werd. In tien jaar tijd zijn de restanten ervan helemaal blootgelegd, en sinds 1993 is de Römervilla aan de voet van de Silberberg van april tot oktober voor bezoekers toegankelijk. (www.bad-neuenahr-ahrweiler.de/roemervilla-ahrweiler/)

Nordic walking

Het Ahrdal is niet alleen een paradijs voor wandelaars, maar ook een voor degenen die zich met nordic walking fit houden. De belangrijkste vertrekpunten voor Europa’s grootste ‘fitnesspark’ Ahr-Rhein-Eifel met zijn routenet van tot nu toe 700 kilometer zijn de stations Mayschoss en Altenahr. Onder www.eifel.de/go/sehenswertes-detail/nordic_fitness_park_+ahr_rhein_Eifel.html vind je de belangrijkste informatie met betrekking tot routeverloop en –planning, tijdsduur, moeilijkheidsgraad en kaarten. Ook kun je cursussen op alle niveaus boeken.


20071119_01_01_016_A4_2560_1728.jpg
20071119_AHR_3107_2560_1728.jpg

Abseilen

Durfals kunnen het Ahrdal vanuit vogelperspectief bewonderen. Oude brugpijlers van een nooit voltooide spoorlijn zijn door het team van Catweasel in Keulen tot een klimpark omgevormd (www.seilpark.de). Gesecondeerd door specialisten kunnen beginners hier afzeilen of zich aan een evenwichtsoefening op 30 meter hoogte wagen. Aanmelding via kontakt[at]catweasel(dot)de gebeten.

En verder

Vissen is bijna overal in de Ahr toegestaan met een vergunning. In de rivier zijn overwegend forellen uitgezet. Golfen kan op de baan met 18 holes bij Bad Neuenahr-Ahrweiler (stadsdeel Lohrsdorf). Voor 12 euro per dag kun je er clubs huren. Zweefvliegen misschien? In het weekend kun je vanaf het vliegveld rondvluchten over het Ahrdal maken. Voor een vlucht van een kwartier betaal je circa 25 euro. Zie voor alle mogelijke informatie over vrijetijdsbesteding www.ahrtal.de


Fietsen en racen

Fietsers met veel conditie en wat meer tijd voor hun Ahrvakantie moeten beslist eens de mountainbikeroute rijden die parallel loopt met de noordelijke lus (Nordschleife) van de Nürburgring. Vanaf Adenau, een  Eifelstadje op ongeveer 30 kilometer ten zuiden van Altenahr, rijd je tijdens de 33 kilometer lange rit nu eens over bosweggetjes, dan weer hoog over de bergen. De eerste drie kilometer leiden met stijgingspercentages van acht tot dertien naar de Hohe Acht. Verder gaat het via de beroemde Nürburgrings Brünnchen, Galgenkopf, Schwalbenkreuz, Fuchsröhre tot aan de Kallenhard Kurve, vervolgens steil bergafwaarts naar de Wehrseifen en tenslotte weer terug naar Adenau. Het gedetailleerde routeverloop is op www.hocheifel-nuerburgring.de onder ‘Fahrrad fahren’ na te lezen.

De Nürburgring is ook zonder fiets een bezoek waard. Het vrijetijdspark Erlebniswelt am Nürburgring (www.nuerburgring.de) geeft inzicht in verleden en toekomst van de autosport. Je kunt er het rensportmuseum, de Nordschleife en de pits bezoeken. Behalve voor wedstrijden en testritten is de Nürburgring Nordschleife ook voor toeristen met een eigen auto of motor geopend, terwijl er voor karters een speciale hal is (www.kartzentrum.de).

Vulkaan en abdij

Een aparte ervaring ten zuiden van Bad Neuenahr is een rit met de historische Vulkan Express (www.vulkan-express.de), een smalspoor met stoomtractie. Binnen 90 minuten overwinnen de reizigers een hoogteverschil van 400 meter tussen Brohl en Engeln via Niederzissen. Het Vulkanpark Brohltal, een van de jongste vulkaangebieden ter wereld, kan via vijf Geo-Pfad-routes verkend worden. Behalve informatieve wandelroutes van 14 tot 20 kilometer lang is er ook een 67 kilometer lange route voor automobilisten en fietsers. (www.brohltal.de)

De abdijkerk van Maria Laach is het beroemdste bouwwerk in de Eifel. Het is een van de meest opmerkelijke voortbrengselen van Romaanse kerkelijke bouwkunst in Duitsland. De abdij heeft een eigen tuinderij, werkplaatsen, een boekhandel en een winkel voor traditionele kunstnijverheid. Jaarlijks trekt hij ruim een miljoen bezoekers. De Laacher See ligt in een van de grootste natuurgebieden van Rheinland-Pfalz en is het grootste natuurlijke meer van de Eifel (www.maria-laach.de).

Voor de kinderen

Wie met kleine kinderen reist, mag niet missen hoe Caesar, Kleopatra en Nofretete eieren leggen. Deze drie struisvogels zorgen voor nageslacht op de struisvogelboerderij Gemarkenhof tussen Remagen en Kirchdaun. Op 20 hectare worden hier zowel volwassen als jonge struisvogels gehouden. Voor de kuikens kun je terecht in de Kükenhof, waar ze bijna dagelijks uit hun eieren kruipen. (www.straussenfarm-gemarkenhof.de) De boerderijwinkel is geopend van dinsdag tot en met zondag. Op aanvraag vinden op woensdag en zondag om 15 uur rondleidingen plaats.

In Remagen is nog meer te zien. Voor cultuurliefhebbers is het Arp Museum (www.arpmuseum.org) een echte aanrader. In het voormalige station Rolandseck, oorspronkelijk het eindpunt van een privéspoorlijn uit Keulen, worden werken van Hans Arp en Sophie Täuber-Arp vertoond en wisselende tentoonstellingen gehouden.

Wijnfeesten

In de wijndorpen van het Ahrdal vinden het hele jaar door talrijke feesten en evenementen plaats. Meer informatie daarover op www.ahrtal.de