Baden - Toerisme

Baden

Van Weil naar Weinheim

Niet zonder reden is een geel zonnemannetje het beeldmerk van de Badense wijnboeren. In Duitslands zuidelijkste wijngebied schijnt de zon het langst.

Dat het hier zo warm is, heeft Baden ook aan de beschutte ligging in de Bovenrijnse Laagvlakte en aan de rand van Schwarzwald en Odenwald te danken. Het gebied strekt zich overigens niet alleen uit langs de zogeheten Rheingraben, ook de districten Badische Bergstrasse bij Heidelberg, Tauberfranken en Bodensee behoren ertoe. Wie het hele Badense wijnland wil verkennen, is daarom ettelijke honderden kilometers onderweg. In het zuiden begint de Badische Weinstrasse bij aan de Zwitserse grens om ten noorden van de Kraichgau te eindigen bij Weinheim aan de Bergstrasse.

Voorbij Weinheim begint al de Hessische Bergstrasse; van de Weinheimer Burg Windeck kun je op heldere dagen tot in de Pfalz kijken. In het stadje zelf kun je door een bos met exotische boomsoorten zwerven. Op de markt ervan staan Japanse veterbomen (www.weinheim.de). In Neckargemünd bij Heidelberg kun je – bijvoorbeeld na een kanotocht op de Neckar – in de Hochseilgarten gaan klimmen en aan de kabels zwaaien (www.hochseilgarten-neckargemuend.de).

Fietsen langs de Tauber

Ongeveer 150 kilometer verder oostelijk begint bij Bad Mergentheim het Badense gedeelte van het Tauberdal (www.liebliches-taubertal.de), dat verdeeld is over de wijngebieden Baden, Franken en Württemberg. In het slot van Bad Mergentheim is het museum van de Deutschorden te bezoeken (www.deutschordensmuseum.de). Een kleine 50 kilometer naar het noorden ligt Wertheim tussen de uitlopers van het Odenwald en de Spessart. Hier mondt de Tauber uit in de Main en eindigt de aantrekkelijke Tauber Radweg. Bijzonder aan te bevelen is het stuk vanaf Niklashausen. In Wertheim kun je ondermeer in de historische spitse toren wijn proeven (www.tourismus-wertheim.de). Het grootste Frankische volksfeest wordt in september gevierd in Königshofen, deel van Lauda-Königshofen.


Wijn proeven in de Kürnbacher Schwarzriesling-Keller

Ten zuiden van de Badische Bergstrasse loopt de Weinstrasse Kraichgau-Stromberg, die beschreven staat op de site www.kraichgau-stromberg.de. Ook is daarop informatie te vinden over vakantie op wijngoederen en weekends met schoonheidsbehandelingen. Karlsruhe herbergt in zijn slot het Badisches Landesmuseum (www.landesmuseum.de). Ook is er het Zentrum für Kunst- und Medientechnologie (www.zkm.de) gevestigd. In Bretten kwam de humanist Melanchthon ter wereld. De gedenkplaats is van midden februari tot november ’s middags geopend (www.melanchthon.com). Enkele kilometers verderop ligt het dorp  Kürnbach. Iedere eerste zaterdag van de maand (behalve van juni tot september) vindt vanaf 18.30 uur in het ‘Weinhaus’ aan de markt een wijnproeverij plaats (kosten: 8 Euro, www.kuernbach.de). Meer informatie over het Kraichtal, wandelroutes en musea zijn te vinden op www.kraichtal.de.

Baden in Baden-Baden

Door de Ortenau lopen aantrekkelijke wijnwandelpaden van Baden-Baden tot aan het Schuttertal bij Offenburg (zie ook www.schwarzwald-tourist-info.de). In het Schuttertal vinden eind juli de Schwarzwälder houthakkerskampioenschappen plaats. De mondaine kuurstad Baden-Baden laat zich van haar verfijnde kant zien op de drafrenbaan, in de speelbank en in de kuurgelegenheden met hun exquise baden (www.carasana.de). De privécollectie Sammlung Frieder Burda (www.sammlung-frieder-burda.de) omvat zowat 500 werken van Arp via Jawlensky en Pollock tot Warhol. Gengenbach (www.stadt-gengenbach.de), Durbach en Sasbachwalden zijn prachtige wijnbouwdorpen aan de rand van het Zwarte Woud. In het eerste weekend  van oktober verbinden de Sasbachwaldener hun wijnfeest met de dankdag voor het gewas. Een uitstapje naar de Mummselsee (www.mummelsee.de) is altijd leuk. Het meer dankt zijn naam aan de witte rozen (Mummeln), die er ooit groeiden.

Freiburg, Kaiserstuhl en Tuniberg

Op de Kaiserstuhl, de warmste plaats van Duitsland, groeien nog altijd orchideeën. In mei en juni zijn ze te bewonderen op de Badberg (zie voor rondleidingen www.am-kaiserstuhl.de). De streek is goed te verkennen per fiets (routesuggesties op www.naturgarten-kaiserstuhl.de/de-de, arrangementen op www.breisgau-radtouristik.de) of van mei tot oktober met de Rebenbummler, een treintje langs de wijngaarden (www.rebenbummler.de). Een geschikt uitgangspunt voor Kaiserstuhlwandelingen is bijvoorbeeld het dorpje Bickensohl. In Ihringen wordt in oktober het heel populaire wijn- en sektweekend gehouden.

In Breisach kun je een rondleiding krijgen in een van de grootste wijnbedrijven van Europa (www.badischer-winzerkeller.de). Aan de Breisgau grenst Freiburg met zijn zogeheten Bächle. Die beekjes dienden ooit als drenkplaatsen voor vee en voor de waterverzorging, tegenwoordig kun je je voeten er in afkoelen. In de universiteitsstad biedt de ‘Alte Wache’ wijn van ruim 30 wijngoederen en coöperaties aan (www.alte-wache.com). Het nabije Glottertal (www.glottertal.de) heeft ooit als decor voor de TV-serie ‘Schwarzwaldklinik’ gediend.


20080121_01_02_061_A4_2560_1728.jpg
20080121_01_02_077_A4.jpg

Wandelen door het Markgräfler Land over de Wiiwegli

In het Freiburgse staddeel St. Georgen eindigt het zogeheten Wiiwegli, het ‘wijnweggetje’ dat in Weil am Rhein begint en door de wijngaarden van het Markgräflerland voert. Onder www.schwarzwald-tourismus.info/touren/markgraefler-wiiwegli-87e266bc6a/ kun je bagagetransportservice boeken. Wie moe is van het fietsen, kan zich halverwege ontspannen in Badenweiler, hetzij met een eenvoudig Iers-Romeins bad of met de kuur Gesund mit Gutedel, een Badense wijnspecialiteit (informatie onder www.badenweiler.de). Elke dinsdag bieden de Staufener hun gasten wandelingen bij zonsondergang naar de top van de Belchgen (boekingen via www.staufen.de) aan. Van daar af heb je een schitterend uitzicht over de Rijnvlakte en het Zwarte Woud.

Land van wijn en honing aan het Bodenmeer

Hagnau en Meersburg zijn tegenwoordig de belangrijkste wijnbouwplaatsen aan het Bodenmeer. In het Fürstenhäuschen in Meersburg woonde de schrijfster Annette von Droste-Hülshoff. Het Biedermeierhuisje is omgeven door druivenstokken en kan bezocht worden. Op verzoek is er ook een wijnproeverij. Onderweg naar Überlingen kun je je in het Pfahlbaumuseum (www.pfahlbaumuseum.de) mee laten nemen naar de oertijd. In de bedevaartskerk van Birnau betovert de ‘zoete honingslikker’, een marmeren engel. Per schip kun je oversteken naar de eilanden Mainau en Reichenau. Mainau (www.mainau.de) is een zee van bloemen, de kloosterkerk op (www.reichenau.de) ondertussen cultureel werelderfgoed. Verdere informatie over vakantie aan het Bodenmeer is te vinden op www.bodenseeferien.de.


Voor de kinderen

In het Münstertaler Bienenkundemuseum bij Staufen kom je alles te weten over bijenhouderij en honingproductie. Het museum is woensdags, in het weekend en op feestdagen van 14 tot 17 uur geopend. Op www.bienenkundemuseum.de vertelt Maja de Bij over haar bijenleven; bovendien geeft de site ook informatie over het houtsnijderatelier met sprookjesthema’s.

Vlakbij het fraaie barokstadje Ettenheim gaan bezoekers in het Europapark op een Europese reis. In de Globe, het nagebouwde theater van Shakespeare, voeren artiesten shows op. Wie van snelheid houdt, kan in de Zwitserse bobbaan door een ijstunnel suizen of in de Silverstar de enorme zwaartekrachten van het vliegen ondergaan. Het park is geopend van maart tot oktober. Volwassenen betalen 27 euro entree, kinderen 24 euro.

Wijnfeesten

Begin juni opent de nieuw gekroonde Badische wijnkoningin het wijnfeest rondom de  Freiburger Münster. Wijnboeren en coöperaties schenken daar enkele honderden verschillende wijnen, terwijl live muziek en lekkernijen uit de drielandenpunt het geheel veraangenamen. Bühlertal ten zuiden van Baden-Baden feest tijdens de Bühlertäler Weinwochen. In september en oktober worden rondleidingen door wijngaarden en kelders georganiseerd, evenals wandelingen met wijnboeren en gratis wijnproeverijtjes. Ook mogen de gasten meehelpen bij de wijnoogst. (www.buehlertal.de). In ieder geval zou je moeten proeven van de Badense specialiteiten zoals de lichte Gutedel, Spätburgunder Weissherbst of Badisch Rotgold.

In de omgeving

Enkele kilometers ten noorden van Meersburg (Bodensee) struinen ruim 200 Berberapen door het bos. Bezoekers kunnen ze met (tevoren gratis uitgedeelde) popcorn voeren. De Affenberg (www.affenberg-salem.com) kost voor volwassenen 7 euro, voor kinderen de helft.

Het openluchtmuseum Gutach, midden in het Zwarte Woud (oostelijk van Ettenheim) gelegen, brengt de bezoeker terug in het verleden. Oude huizen uit het Zwarte Woud werden hier weer nieuw opgebouwd en gedeeltelijk zo ingericht zoals de laatste bewoners ze achtergelaten hadden. Mooie tuintjes en dieren verlevendigen het geheel. De Vogtsbauernhof is geopend tussen maart en november (www.vogtsbauernhof.org). Evenals in Gutach kun je over blotevoetenpaden langs geur- en voelpaviljoens wandelen. Het parcours van het zintuigenpark is ruim 2 kilometer lang en geopend van april tot oktober (www.parkmitallensinnen.de).

Verder naar het zuiden storten de watermassa’s van de rivier de Gutach zich donderend in de diepte. Bij Triberg (www.triberg.de) schuimen de hoogste watervallen van Duitsland (163 meter). In het omliggende bos kun je heerlijk wandelen en nodigt het Naturerlebnispark uit tot het doen van ontdekkingen.