Franken - Toerisme

Franken

Land van de Bocksbeutel

Het Frankische wijngebied wordt omsloten door de Rhön in het noorden, het Steigerwald in het oosten, het Tauberdal in het zuiden en de Spessart in het westen.

Wijngaarden zijn hier vooral te vinden in de door de Main gevormde driehoek, maar ook bij Aschaffenburg, Miltenberg en Marktheidenfeld. Ook een leek herkent een wijn uit Franken op het eerste gezicht vanwege de Bocksbeutel. De vlakke buikfles is het symbool van de streek en van de Bocksbeutelstrasse (www.bocksbeutelstrasse.de), onderverdeeld in vijf afzonderlijke wijnroutes. Centrum van het gebied is de festivalstad Würzburg met zijn Residenz en middeleeuwse vesting Marienberg. In weinig andere wijngebieden zijn de Middeleeuwen nog zo aanwezig als in Franken.

Kelderwandeling

Wie met de trein aankomt op het station van Würzburg, kan direct genieten van het uitzicht op de beroemdste Frankische wijngaard, de Würzburger Stein. Goethe was al enthousiast over Steinwijn. Tegenwoordig loopt er een educatief wijnpad door. Tijdens de weekenden tussen maart en november kunnen bezoekers dwalen door het uitgebreide keldergangensysteem van de sinds 1128 bestaande Hofkeller (www.hofkeller.de), terwijl ook het Julius- en Bürgerspital een bezichtiging waard zijn (www.juliusspital.de). De Residenz, cultureel werelderfgoed van de UNESCO staat zelfs bovenop een van de mooiste wijnkelders in Duitsland.

Wijngenot en cultuur

Wie na zo veel geschiedenis trek in een goed glas Frankenwijn gekregen heeft, kan in de vinotheek van de Fränkische Gebietsweinwerbung, direct aan de Mainpromenade, kiezen uit meer dan honderd wijnen (www.haus-des-frankenweins.de).

Behalve talrijke wijnfeesten vieren de Würzburger in mei hun betoverende Barockfest. Hoogtepunt van het festivalseizoen is het Mozartfest in juni met concerten in de Hofgarten van de prinsbisschoppelijke residentie (www.mozartfest-wuerzburg.de). Al even verfijnd is de tuin van de Sommerresidenz Veitshöchheim met zijn mosselgrotten. Kaarsrechte paden, accuraat gesteunde heggen en symmetrisch aangelegde bloembedden zijn typisch voor rococotuinen zoals deze (www.schloesser.bayern.de). De tuin is open tot zonsondergang, het slot van april tot oktober (www.veitshoechheim.de).

Hoe de parels in het glas komen

Wie zich helemaal verdiepen wil in de wereld van de wijnbouw, is aan het goede adres bij de Franken. Net als aan de Moezel en in Rheinhessen begeleiden ook hier zo’n 170 Weinerlebnis-gidsen hun gasten op afwisselende wijntrips door het gebied, met namen als Wie die Perlen ins Glas kommen, Wanderung auf dem Liebespfad of Welcher Wein in welches Glas? Daarbij komt ook de praktijk ruim aan bod. Vaak mogen de bezoekers zelf een handje toesteken in de wijngaard of de kelder (www.gaestefuehrer-weinerlebnis.de). Zo mogelijk kom je zelfs terecht in Mainbernheim (www.mainbernheim.de) met meer dan twintig muur- en poorttorens of bij een wandeling met de nachtwacht naar Prichsenstadt (www.prichsenstadt.de).


Farao Echnaton in gips

In het Kirchenburgmuseum Iphofen (www.kirchenburgmuseum.de), niet ver van Prichsenstadt, komt van maart tot november geschiedenis tot leven. Het openluchtmuseum omvat een school, een raadhuis, een kasteel en een aanzienlijke collectie wijnpersen. In Iphofen zijn behalve het mooie marktplein ook farao Echnaton en een Romeinse triomftocht te bewonderen -  in gips (www.knauf-museum.de). Vlakbij in de omgeving wordt namelijk gips gewonnen.

Per vlot over de Main

Vrijwel ongerept is de natuur langs de Altmain, een van de oudste transportwegen in Duitsland. Tot in de jaren vijftig voeren vlotten met sparrenstammen uit het Fichtelgebergte de Main af. Vandaag de dag kun je van mei tot oktober het opwindende landschap langs de Volkacher Mainschleife vanaf een vlot beleven en tegelijkertijd genieten van Frankenwijn (www.flosserlebnis.de). De tocht duurt ongeveer drie tot vier uur en kost voor volwassenen 32 euro, voor kinderen de helft.

Zes eeuwen gastvrijheid

Waar de Main het landschap omarmt, in middeleeuwse plaatsjes de tijd lijkt te zijn stilgestaan en waar sinds eeuwen op zonnige hellingen de wijnstok gedijt, daar ligt het schilderachtige stadje Volkach. In het centrum ervan biedt ‘Die Schwane’ al gastvrijheid sinds 1404. Het hotel, restaurant en wijngoed ‘Zur Schwane’ organiseert o.a. weinfrohe Tage (www.schwane.de). Het bekijken waard is Maria im Rosenkranz van Tilman Riemenschneider.


Franken_Weinregionen__1_.jpg
Franken_Weinregionen__4_.jpg

Zweten in de Vikingsauna

In Gerolzhofen, vlakbij Volkach, kun je in de sauna’s van het Erlebnisbad Geomaris (overdekt en open zwembad met warm Solebecken) uit drie verschillende temperatuurzones en aroma’s kiezen. Bedraagt de temperatuur in de Wikingsauna nog maar ongeveer 60 graden, in de Finse sauna zweet je bij circa 100 graden. Kinderen vinden verfrissing in het kikkerbadje, volwassenen in de whirlpool (www.geomaris.de).

Van Schweinfurt naar Aschaffenburg

Een unieke ervaring voor fietsers is het volgen van de Main tussen Schweinfurt en Aschaffenburg. De Main Radweg verloopt over goede wegen en wordt gemarkeerd met de witte letters MR op en groene ondergrond. De deeltrajecten zijn gedetailleerd beschreven op www.mainradweg.com en www.main360.de. Langs de oevers van de Main liggen tal van fraaie steden en stadjes, zoals Miltenberg met een van de oudste Duitse herbergen, ‘Zum Riesen’. In Aschaffenburg beleef je de late Renaissance bij een bezoek aan het slot met zijn vier torens.


Voor de kinderen

In Freizeitland Geiselwind (www.freizeitlandgeiselwind.de) voeren variétéartiesten hun shows op, springen Acapulcoduikers zich in de diepte en brengen komedianten de bezoekers aan het lachen. Terwijl oudere kinderen een ritje met de achtbaan maken of de Free Fall Tower kunnen uitproberen, kunnen kleine bezoekers terecht in carrousels, de Streichelzoo waar je dieren kunt aaien en de Ponderosa Ranch. Het park ligt tussen Würzburg en Neurenberg en is van maart tot oktober geopend. (Kinderen: 16 euro, volwassenen: 19 euro).

Terwijl volwassenen Frankenwijnen proeven, biedt het wijngoed Behringer in Abtswind tijdens de oogsttijd een speciale druivenpluk voor kinderen aan. Volwassenen kunnen het hele jaar wijnbouw beleven in Neuses am Sand (www.woerners-schloss.de).

Wijnfeesten

Wanneer begin oktober de laatste lading druiven in Dettelbach binnengebracht wordt, dan stroomt de Federweisser al om het eind van de wijnoogst te vieren. De wijnboeren versieren hun wagens voor een tocht door het dorp. Ook in Iphofen en Veitshöchheim wordt dit gebruik gevierd.

En verder

Het toneel van het Torturmtheater in Sommerhausen bij Würzburg is niet groter dan een woonkamer. Zoals de naam al zegt, bevindt het theatertje zich in een poorttoren. Het staat onder de bezielende leiding van Veit Relin (www.torturmtheater.de).

Edelweiss is de naam van de hoog gelegen panoramaweg ten noorden van Würzburg. Hij loopt tussen Karlstadt en Gambach (www.karlstadt.de) en vraagt om stevig schoeisel. Vooral Karlstadt met zijn intacte middeleeuwse stadbeeld is een bezoek waard. Een koperslagermuseum (www.klempnerzukunft.de) stelt ondermeer gezellen- en meesterstukken ten toon uit diverse ambachten van metaalbewerking (openingstijden: dagelijks 2 uur van zondag tot vrijdag)

In het Conditoreimuseum loopt je het water in de mond, want alles staat hier in het teken van lekkernijen. Het museum (www.conditorei-museum.de) is ondergebracht in een vakwerkhuis van drie verdiepingen in de oude wijnhandelsstad Kitzingen, pal aan de markt.

Onder de naam www.dorfschaetze.de hebben zich acht mooie dorpen aan de rand van het Steigerwald verenigd. Op hun mooie homepage beschrijven ze tot in details o.a. fiets- en wandelroutes.

In de omgeving

Het Elsavadal tussen Aschaffenburg en Rohrbrunn ademt nog altijd de sfeer van wilde roversromantiek. Wie wil, kan zich tijdens een huifkartocht laten overvallen. Het verkeersbureau van Mespelbrunn (www.touristik-mespelbrunn.de) huurt voor de Spessart Räubertage extra rovers in. Het arrangement kan voor drie of vijf dagen geboekt worden. De waterburcht Mespelbrunn (www.frankentourismus.de/orte/mespelbrunn-317/) werd vooral bekend als opnamelocatie voor de verfilming van Wilhelm Hauffs ‘Wirtshaus im Spessart’ en is geopend van maart tot oktober.