Hessische Bergstraße - Toerisme

Hessische Bergstraße

Begin van het zuiden

Jaarlijks veranderen in het voorjaar magnolia’s, amandel- en fruitbomen de Hessische Bergstrasse in een zee van bloesem.

Waar in de zomer zelfs vijgen, perziken en abrikozen voortreffelijk rijpen, zijn ook wijnen met bijzonder fijne aroma’s te vinden. Geïsoleerde wijngaarden zijn te vinden rond Gross-Umstadt en ten zuiden van Darmstadt, in Alsbach en Seeheim. Hier begint de Bergsträsser Weinlagenweg (beschreven op www.bergstraesser-wein.de), die gemarkeerd wordt door een witte kelk op een groene ondergrond. Hij voert door wijngaarden, boomgaarden en stukken bos naar Heppenheim. Wandel je verder naar het zuiden, dan wordt de aanplant van druivenstokken steeds dichter. Wijngaarden die omgeven worden door beschuttende heggen, muurtjes en boomgroepen vleien zich tegen de bergen van het Odenwald aan. Ze rijzen steil op uit de Rijnvlakte. Dit heerlijke landschap loopt via Zwingenberg en Bensheim door tot Heidelberg.

Het Hessische deel van de Bergstrasse eindigt overigens al in Heppenheim om daarna Badische Bergstrasse te worden. Het mooiste stuk van de wandelroute ligt tussen Zwingenberg en Bensheim. De tien kilometer zijn goed binnen drie uur af te leggen.

De Nibelungen...

Zo’n 2000 jaar geleden legden de Romeinen de eerste stenen voor de handelsroute strata montana. Tegenwoordig loopt hier een gedeelte van de Nibelungenweg. Die herinnert aan de gelijknamige sage die nauw met de regio Bergstrasse-Odenwald verbonden is. Vanuit het Rheinhessische Worms voert hij over de Rijn en via de stad Lorsch naar de Bergstrasse.

Vanuit de levendige vakwerkstadjes Heppenheim en Bensheim voeren twee routes tot diep in het Odenwald met zijn idyllische dalen. Het verloop van de routes is goed te volgen op www.nibelungen-siegfriedstraße.de, met alle plaatsen die er langs liggen. 

...en de Odenwälder Drachenflug

Wie na het wandelen op de Nibelungenpaden zin gekregen heeft om met een hangglider te vliegen, die moet zich wenden tot Odenwälder Drachenflug Club (www.ersterodc.de). Moedigen kunnen zich bijvoorbeeld van de berg Melibokus in de diepte storten om vervolgens over de Bergstrasse te zweven (een tandemvlucht kost circa 80 euro, graag tevoren aanmelden). Wie dit te gewaagd is, kan de wijngaarden ook te paard of per koets verkennen (www.kutsche-planwagen-event.de, tochten op tijd boeken).


Eilandwijn

Ten oosten van Darmstadt ligt het Odenwälder Weininsel Gross-Umstadt. Vanuit dit wijneiland zijn prachtige fiets- en wandeltochten naar het natuurgebied Odenwald te ondernemen (www.odenwald-radwandern.de). Voor een overzicht van dit deel van de Bergstrasse moet je op de vesting Otzberg zijn, die boven het buurdorp Lengfeld ligt. De kleine percelen geven aan dat wijnbouw voor veel boeren aan de Bergstrasse nevenactiviteit of hobby is. Hoewel deze wijnenclave maar 50 hectare stokken omvat, hebben zich honderd boeren verenigd in de Odenwälder Winzergenossenschaft (bezichtiging mogelijk: www.owg-umstadt.de). In hun wijngaarden kun je zelfs Afrikaans eten (www.farmerhaus.de).

Oerpaardjes en krokodillen

Ook in het tussen Gross-Umstadt en Darmstadt gelegen Messel gaat het er behoorlijk exotisch aan toe. Hier duiken bezoekers 47 miljoen jaar terug in de tijd, toen hier krokodillen en oerpaardjes rondzwommen in een kratermeer. Het voormalige meer van de groeve Messel heeft een diameter van 800 meter en is ongeveer 130 meter diep. Op www.grube-messel.de leer je meer over de geschiedenis van de fossielenvindplaats en actuele activiteiten rond thema’s als ‘hoe komt het oerpaard in het kratermeer?’ of ‘krokodillen in olieleisteen’. Van april tot oktober vinden in de weekenden om 13.30 en 15 uur rondleidingen plaats waarvoor geen aanmelding nodig is (kosten: 7 euro per persoon).

Karolingische koningshal

Behalve op het wereldnatuurerfgoed Grube Messel kan de Hessische Bergstrasse ook bogen op een bouwwerk dat geklasseerd is als wereldcultuurerfgoed. Het is de koningshal van het ooit machtige rijksklooster Lorsch (www.kloster-lorsch.de), gesticht tijdens de regering van Pepijn. Dit juweel van Karolingische bouwkunst is een van de oudste bouwwerken in Duitsland. Het museumcentrum documenteert de geschiedenis van het klooster en die van de tabakverwerking. Na aanmelding kun je je door het park en de kloostertuin laten leiden. Jonge bezoekers kunnen een dag lang de rol van novice spelen en zich in de tijd van de Karolingers wanen.


20080121_01_04_017_A4.jpg
20080121_01_04_031_A4.jpg

Wijnhaantjes in de Ried...

500 Miljoen jaar aardgeschiedenis komen tot leven in het Geopark Bergstrasse-Odenwald, dat zich uitstrekt tussen de rivieren Rijn, Main en Neckar. Geopark-rangers nodigen uit tot avontuurlijke wandelingen of zoek samen met de deelnemers naar het wijnhaantje. Het gaat daarbij om een krekel die in landen langs de Middellandse Zee én in de Hessische Ried voorkomt. Tijdens een nachtwandeling kun je het gezang ervan beluisteren. Meer activiteiten zijn te vinden op www.geo-naturpark.de.

...en Blauer Aff in Bensheim

‘Blauer Aff’ is de naam van een van de mooiste Weinstuben aan de Bergstrasse in Bensheim, de grootste stad van de regio. Een bezoek aan zo’n Weinstube is de beste manier om de Bergsträsser wijn te leren kennen, want buiten de streek kom je die maar zelden tegen. ’s Zomers biedt een duik in de Badesee verfrissing na een fietstocht (zie voor fietsverhuur www.bensheim.de), de rest van het jaar het Basinus-Bad (www.basinus-bad.de).

 In het stadsdeel Auerbach zijn de ruïne Auerbacher Schloss (www.schloss-auerbach.de) en het Fürstenlager, ooit de zomerresidentie van de heersers van Hessen.

Onder www.bensheim.de is informatie te vinden over het festival in de zomer. Ook kun je proeverijen en kelderrondleidingen boeken. Vergelijkbare aanbiedingen hebben ook de Bergsträsser Winzer (www.bergstraesserwinzer.de), een coöperatie in Heppenheim met ongeveer 500 aangesloten wijnboeren.

Jaarlijks nodigen de jonge wijnboeren van de Bergstrasse uit voor de Weinlagenwanderung. Langs de rond 20 kilometer lange wandelroute tussen Zwingenberg en Heppenheim proef je dan de wijnen daar waar ze vandaan komen. Je kunt je desgewenst beperken tot een deel van de wandeling. Bussen zorgen voor transport terug naar het vertrekpunt.


Bekende pillendraaier

In Heppenheim werkten de joodse godsdienstfilosoof Martin Buber en een weinig volhardende apothekerleerling. Tussen 1817 en 1818 leerde Justus von Liebig in de oude apotheek aan de markt de kunst van het pillendraaien. Na tien maanden gaf hij er de brui aan en wijdde hij zich aan experimenten die hem tot een beroemd scheikundige zouden maken. Op de schilderachtige markt van Heppenheim komen zeven oude straatjes uit die ’s avonds door sfeervolle lantaarns worden verlicht (www.laternenweg.de). 

Voor de kinderen

Vanuit Jugenheim, Zwingenberg, Auerbach en Bensheim voeren mooie wandelpaden door het bos naar het Lautertal en naar de Felsberg (tussen Lautern en Balkhausen). Een helling van de Felsberg is over een lengte van zo’n 300 meter met hinkelstenen bedekt, naar men zegt het werk van reuzen. De rotsen van het Felsenmeer vormen een klauterparadijs voor jongeren (www.felsenmeer.org). Wie de omgeving te eng is, kan zich door kobolden laten leiden op een dwaallichttocht (www.felsenmeerkobolde.de). Eenmaal per jaar, eind september, brengt een groep kunstenaars de rotskolossen met mist en kleurige lichten tot leven.

Op de site van de Hessische plattelandsherbergen en boerderijen (www.hessen-landurlaub.de) zijn ook die van de regio Odenwald-Bergstrasse vertegenwoordigd. Je kunt daarop gericht zoeken naar kindvriendelijke boerderijen die ondermeer overnachtingen in het hooi en uitstapjes organiseren.

En verder in de omgeving

Kunstliefhebbers kunnen niet om Darmstadt heen. In het Bürgerparkviertel staat de Wasserspirale van Friedensreich Hundertwasser (Informatie: +49 (0)6151 / 95 15 011), terwijl het Hessisches Landesmuseum (www.hlmd.de) een omvangrijke collectie van  Joseph Beuys in huis heeft.  Op de Mathildenhöhe, een wijk die zijn karakter ontleent aan prachtige Jugendstilvilla’s, (www.mathildenhoehe.info) bevindt zich een kunstenaarskolonie. Het spoorwegmuseum in Kranichstein (tel.: +49 (0) 6151 / 376 401, info[at]museumsbahn(dot)de) is een must voor liefhebbers van stoomtreinen (geopend op zondagen van 10 tot 16 uur, tussen april en september ook op woensdagen).

Ter ontspanning

Het Kneipp Heilbad Grasellenbach (www.grasellenbach.de) ligt midden in het natuurgebied Bergstrasse-Odenwald. In de zomer kun je er wandelen, in de winter langlaufen of zelfs skiën. Bad König lokt met zijn Odenwald Therme (www.badkoenig.net - onder Odenwaldtherme).

Wijnfeesten

In de eerste week van september vieren de Bergsträsser hun Winzerfest. Het grootste wijnfeest van de Bergstrasse duurt negen dagen lang en vindt plaats op de markt van Bensheim. Er is daar dan een heel wijndorp opgebouwd. Hoogtepunten zijn de proeverij, de optocht en het afsluitende vuurwerk. Tijdens de Bergsträsser Weinfrühling in de laatste week van april en de eerste week van mei kunnen bezoekers ongeveer 120 wijnen en sekte proeven. Ter omlijsting zijn er culturele en culinaire zaken zoals Swinging Wine Time, asperge- en kaasmenu’s met wijn, proefcursussen, de presentatie van de nieuwe jaargang en de uitverkiezing van de Großherzog-Ernst-Ludwig-Wein. (Informatie op www.bensheim.de)