Hessische Bergstraße - Wijnbouwgebieden

Hessische Bergstraße

Lente in de lucht

Wanneer het in maart of april op heel wat andere plaatsen nog vriest, begint aan de Hessischen Bergstraße al de bloei van de amandelbomen. De lente begint hier namelijk meestal een paar dagen eerder.

Forsythia՚s, magnolia’s, kersen- en abrikozenbomen volgen op de amandelbomen. Er valt niet alleen van de heerlijke natuur te genieten, maar ook nodigen tal van oude stadjes als Zwingenberg, Heppenheim, Alsbach of Bensheim uit tot een bezoek. De levendige plaatsen langs de oude Romeinse strata montana en de stille bossen van het Odenwald zorgen voor een welkome afwisseling. Bij wild of forel uit dat Odenwald en een goed glas wijn van de Bergstraße voel je je hier snel thuis.

Het Hessische deel van de Bergstraße is sinds 1971 een zelfstandig wijnbouwgebied. De aanplant van circa 440 hectare is verdeeld over twee uit elkaar liggende Bereiche. Het Bereich Starkenburg begint met wat verspreid liggende wijngaarden ten zuiden van Darmstadt. Verder naar het zuiden, vanaf Zwingenberg, wordt de aanplant meer aaneengesloten. Het zwaartepunt van de wijnbouw bevindt zich in Auerbach, Bensheim en Heppenheim. Na Heppenheim eindigt dit Bereich aan de Hessische landsgrens. Het tweede, beduidend kleinere district, het Odenwälder Weininsel, draagt de officiële benaming Bereich Umstadt. Middelpunt ervan is het stadje Groß-Umstadt.

De beste wijngaarden zijn te vinden op de naar de Rijn uitkijkende en vaak steile  hellingen. Op de Melibokus bij Zwingenberg, de hoogste berg van de streek, zijn is het bovenste deel van de wijngaarden in terrasvorm aangelegd. Door de onderverdeling in heel veel kleine perceeltjes op een bodem van oergesteente zien de wijngaarden er heel schilderachtig uit.

In dit kleine wijnbouwgebied worden voornamelijk droge en halfdroge witte wijnen geproduceerd. De Riesling is het voor de streek karakteristieke ras. Hij wordt aangevuld door Rivaner, Grauburgunder, Silvaner, Kerner en Weißburgunder. Een rariteit is de Roter Riesling die op ongeveer 20 hectare geteeld wordt. Sterk in opkomst is de teelt van blauwe rassen als Spätburgunder, Dornfelder en St. Laurent.

De Bergsträßer Weinlagenweg is een heerlijke wandelroute dwars door het wijngebied. Het afwisselende heuvellandschap biedt een prachtig uitzicht tot aan het Odenwald en over de Rijnvlakte. Ieder jaar organiseren jonge wijnboeren op 1 mei de Bergsträßer Weinlagenwanderung, een wandeling door de wijngaarden tussen Heppenheim en Zwingenberg. In het kader van de Bergsträßer wijnlente vindt ook de Bergsträßer Weintreff in Bensheim plaats.

Ook de grotere wijnfeesten bieden de mogelijkheid om de buiten het gebied zelf zelden te vinden wijnen van de Hessische Bergstraße nader te leren kennen. Zo is er met Pinksteren het wijnfeest op het historische marktplein van Zwingenberg, terwijl die in Bensheim en Groß-Umstadt in september plaatsvinden. Ook de Bergsträßer wijnmarkt eind juni in het centrum van Heppenheim biedt gewoontegetrouw een representatieve selectie. Wie buiten het wijnfeestseizoen komt, vindt de zeldzame flessen in ieder geval in een van de vele wijnlokalen aan de Bergstraße.


De Hessische Bergstrasse in een notendop

Geografische ligging:
ingebed tussen Neckar, Rijn en Main in de beschutting van het Odenwald; wijnbouwenclave rond Groß-Umstadt

Klimaat:
optimale zoninstraling en voldoende neerslag, tegen koude oostenwind beschut door het Odenwald

Bodem:
lichtere bodems met wisselend aandeel löss 

Aanplant:
circa 450 hectare, 2 Bereiche, 3 Großlagen, 23 individuele Einzellagen

Druivenrassen:
Riesling, Müller-Thurgau, Grau- en Spätburgunder.

20080121_01_04_010_A4_2560_1728.jpg
20080121_01_04_022_A4_2560_1728.jpg
20080121_01_04_034_A4_2560_1728.jpg

Weinbauverband Hessische Bergstrasse e.V.

Kettelerstrasse 29
64646 Heppenheim

Tel.: +49 (0) 62 52 / 7 56 54
Fax: +49 (0) 62 52 / 78 82 56

www.bergstraesser-wein.de
info@bergstraesser-wein.de