Mittelrhein - Toerisme

Mittelrhein

Burchten en druivenstokken

Tal van sagen en mythen hebben hun oorsprong in het dal van de Midden-Rijn. Volgens de legende zou Siegfried een draak gedood hebben op de Drachenfels, het noordelijkste puntje van dit wijngebied.

De mooie Loreley heeft talrijke schipbreuken rond de machtige rots bij St. Goarshausen op haar naam staan. Hoog op de Loreleyfelsen kamde ze haar goudblonde haar, waardoor de schippers niet meer op de stroming letten. Hun schepen zonken in de Rijn, die op deze plaats ruim 20 meter diep is. Andere schrijven de vele schipbreuken echter niet aan Loreley toe (www.loreley-felsen.de), maar aan de combinatie van de hier zeer sterke stroming en de in de rivier stekende rots. Ruim 20 kilometer verder naar het zuiden stroomt de Rijn bij Bingen het wereldberoemde nauwe dal binnen. Geflankeerd door Hunsrück en Eifel in het westen en door Taunus en Westerwald in het oosten loopt het dal van de Midden-Rijn over een afstand van 120 kilometer door tot aan de poorten van Bonn. Vanaf Koblenz groeien de druivenstokken alleen nog op de rechteroever. Kort tevoren mondt bij Lahnstein de Lahn uit in de Rijn. De wijngaarden langs de Lahn reiken tot aan het kuurstadje Bad Ems.

Wirtshaus an der Lahn

Naast de Johanniskirche in Niederlahnstein staat het beroemde ’Wirtshaus an der Lahn’. Van hier uit kun je naar de Rupertsklamm wandelen (zie voor wandelingen www.ruppertsklamm.de) of het Lahndal per kano verkennen. De Lahn behoort tot de meest geliefde peddelrivieren van Duitsland en er worden tal van geleide tochten aangeboden. Op de Rijn gelden daarentegen beperkingen voor de watersport vanwege de stroming en de drukke beroepsvaart.

Drakenschepen en hanggliders

Midden door Bad Ems verliep ooit de Limes, waarvan de overblijfselen sinds 2005 cultureel werelderfgoed zijn. De warme bronnen zorgen voor water met een constante temperatuur van 32 graden in de Emser Therme. In de zuurstof-fitnessstudio daarvan kun je trainen onder condities die anders alleen op grote hoogte voorkomen (www.emser-therme.de). In de mooie kuurstad aan de Lahn kun je niet alleen in stijl  baden, maar ook je eerste oefenvluchten met een hangglider ondernemen (www.air-touch.de, duovluchten kosten 75 euro) of met een vlot over de Lahn varen (zie www.bad-ems-info.de of www.lahnschifffahrt.de). Voor buitengewone vaartuigen moet je in juli bij het Emser Drachenbootrennen zijn.

Rijnromantiek

Rijnromantiek in 19e eeuwse stijl is te zien in het Mittelrhein Museum in de oude vestingstad Koblenz met zijn collectie Mythos Rhein (www.mittelrhein-museum.de, geopend van dinsdag tot en met zaterdag tussen 10.30 en 17 uur). Het museum toont ook werken van Emil Nolde en George Grosz. Hier, in het centrum van het Midden-Rijndal, kun je na een fiets- of wandeltocht (zie www.welterbe-mittelrheintal.de of www.rheinsteig.de) in een van de sfeervolle wijncafé’s naar binnen stappen. Bij het Deutsches Eck stroomt de Moezel in de Rijn; op de vesting Ehrenbreitstein vindt ’s zomers een festival plaats. Verder naar het noorden voert de Riesling Wanderweg van Leutesdorf naar Hammerstein en beloont de wandelaar met een heerlijk uitzicht over het Rijndal. Met een beetje geluk kun je ook de koudwatergeiser van Namedy bewonderen.


20080121_01_05_006_A4.jpg
20080121_01_05_013_A4_2560_1728.jpg
20080121_01_05_014_A4_2560_1728.jpg
20080121_01_05_017_A4_2560_1728.jpg
Bacharach_Ort_08_2560_1728.jpg

Drakenbloed van de Drachenfels

Voor de Rijn de Nederrijnse Laagvlakte bereikt, stroomt hij dicht langs een massief van beboste heuveltoppen. Het is het Siebengebergte, het oudste Duitse natuurgebied. Er loopt een leuke Weinwanderweg van Oberholtorf naar Oberdollendorf (zie voor wandelingen www.naturpark-siebengebirge.de/wanderung3). Bij Königswinter kun je instappen in de Drachenfelsbahn (www.drachenfelsbahn-koenigswinter.de, volwassenen betalen 8 euro voor een retour bergop en bergaf, kinderen 4,50 euro) om langs Schloss Drachenburg (www.schloss-drachenburg.de) op de Drachenfels te komen (www.drachenfels.net). Van daar af heb je een uitzicht tot aan Bonn en Keulen (www.bonn-region.de). De rode wijn van de Drachenfels noemen de boeren Drachenblut, ‘drakenbloed’.

Baden in de maneschijn

Onderweg naar het zuiden is het de moeite waard een stop in te lassen in Linz. Mooie vakwerkhuizen omzomen de markt met zijn raadhuis, en dagelijks klinkt het klokkenspel. In Bad Hönningen kun je bij iedere volle maan in de maneschijn zwemmen (www.kristall-rheinpark-therme.de, geopend van 9 tot 22 uur, volwassenen betalen voor vier uur 11 euro, kinderen 6 euro). Wanneer het seizoen aanbreekt, is het tijd voor de Rheinische Karnevals-Saunanacht (zie de homepage voor alle evenementen).

Bopparder Hamm

Het Boven Midden-Rijndal tussen Koblenz en Bingen is het kernstuk van het wijngebied. Op de hellingen tronen burchten, in het dal slingeren zich Middeleeuws aandoende dorpjes langs de rivier. In 2002 werd dit 65 kilometer lange gedeelte erkend als UNESCO-werelderfgoed. De wijn uit deze steile wijngaarden is van uitstekende kwaliteit, maar voor de wijnboeren betekent de teelt hier wel een enorme krachtsinspanning. Het aantal bedrijven en het oogstvolume zijn de afgelopen jaren daarom gestaag teruggelopen.

Bij de Bopparder Hamm vormt de Rijn een nauwe bocht. Hier ligt over een lengte van vijf kilometer de grootste aaneengesloten aanplant van de Mittelrhein. Op de laatste zondag in april vindt de Mittelrheinische Weinfrühling plaats.

De steilste spoorbaan van Duitsland voert door de nodige tunnels en over twee viaducten van Boppard naar Emmelshausen. Fietsen meenemen is mogelijk. Een wijds uitzicht heb je wanneer je in Boppard de stoeltjeslift neemt (www.sesselbahn-boppard.de, in bedrijf van april tot oktober). Op de nabijgelegen golfbaan Jakobsberg kun je aan je handicap werken of bij een beginnerscursus het putten oefenen (www.jakobsberg.de, kosten: 19 euro per persoon, aanmelding op +49 (0)6742 / 808 491).

Mittelrhein Momente

Voordat de wijnreis langs de Rijn of dwars door de wijngaarden verder gaat, kun je je nog eenmaal inwendig versterken in Kamp Bornhofen. Op Burg Liebenstein is een restaurant ondergebracht in een gotische woontoren uit de 14e eeuw. Goede wijn en goed eten verzorgen het hele jaar door zeven wijnproducenten in het kader van de evenementenserie Mittelrhein Momente (zie voor data www.mittelrhein-momente.de), met cabaret en lezingen bij kaarslicht. In juli en augustus wordt in burchten langs de Rijn gemusiceerd (www.villamusica.de, www.musikmomente.de).


De palts in het water

Vanaf de Postenturm bij Bacharach heb je een schitterend uitzicht over het Middeleeuwse stadje en de voormalige tolburcht Pfalzgrafenstein. Deze is nooit verwoest, omdat hij alleen via het water te bereiken is.

In Burg Stahleck resideerden ooit de paltsgraven, tegenwoordig overnachten jongeren hier in de jeugdherberg. De goed bewaarde, overdekte weergang met zijn wachttorens onderstreept het belang van Bacharach als een destijds belangrijk handelscentrum en omslagplaats voor wijn. Het nabijgelegen Oberwesel wordt omgeven door tal van wandelroutes (www.oberwesel.de). Terwijl in het dal een druk verkeer heerst op de weg en op de rivier, kun je op de heuvels van de stilte genieten langs de Rheinhöhenweg, Rhein-Burgen-Weg, Rieslingroute etc. Zie ter oriëntering de site www.welterbe-mittelrheintal.de. Hierop kun je ook arrangementen boeken als ‘Wandern ohne Gepäck’ of ‘Mühlenromantik in Brauchbach’. Fietstochten in heel Rheinland-Pfalz zijn te plannen met behulp van www.radwanderland.de.

Voor de kinderen

Hoog boven het stadje Braubach ten zuiden van Koblenz ligt een authentieke burcht, de Marksburg. Het is de enige in zijn soort aan de Mittelrhein die nooit verwoest is. De originele inrichting en de Middeleeuwse kruidentuin ervan zijn te bezichtigen (‘s zomers geopend van 10 tot 17 uur, ’s winters van 11 tot 16 uur). Iedere twee jaar (in oneven jaren) wordt bij het middeleeuwse feest de binnenplaats bevolkt door jongleurs, handwerkers en ridders. Ten noorden van Rhens troont Schloss (www.schloss-stolzenfels.de, geopend van 10 tot 17 uur). Het Zehn-Burgen-Ticket biedt toegang tot tien burchten aan de Mittelrhein en bespaart je 50% op de normale toegangsprijs (www.burgen-am-rhein.de, volwassen betalen er 19 euro voor, kinderen 9,50 euro). Op Burg Maus bij St. Goarshausen wonen tegenwoordig geen ridders en hofdames meer, maar zeearenden, rode wouwen en slechtvalken. Van april tot begin oktober zijn er dagelijks om 11 en om 14.30 uur vluchtdemonstraties (volwassenen: 6 euro, kinderen 2,50 euro).

In het Hochwildschutzpark Rheinböllen ten westen van Bacharach vermaken grappige everzwijnbiggetjes de bezoekers in het voorjaar. De beren en wolven in hun grote leefruimten vragen daarentegen om respect. Ook moeflons, edelherten en bizons bevolken het park. Kleine kinderen kunnen zich uitleven in de speeltuin (www.hochwildschutzpark.de, het hele jaar geopend van 9 tot 19 uur). Diverse soorten haaien, morenen en zeepaardjes zijn vanuit duikersperspectief te bekijken in de onderwatertunnel van Salie in Königswinter. Het zoet- en zoutwateraquarium is dagelijks geopend van 10 tot 18 uur (www.sealifeeurope.com/de/konigswinter, volwassenen betalen 11 euro, kinderen 8,50 euro).

Wijnfeesten

De inwoners van Oberweseler vieren jaarlijks in het tweede en derde weekend van september hun Weinmarkt. Het feest behoort ondertussen tot de meest geliefde aan de Rijn. Het aanbod aan wijnen is dienovereenkomstig groot. Op een van de zondagavonden verlichten fakkels en vuurwerk het stadje voor de traditionele feeststoet. Daarbij trekken praalwagens, groepen te voet en muziekkorpsen door de versierde straten (www.oberwesel.de).

Ook het Bacharacher Weinfest in het eerste weekend van oktober is aan te bevelen. Wanneer het Weinforum Mittelrhein-Ahr plaatsvindt, kun je je door het hele gebied Mittelrhein heen proeven met en veelheid aan bekroonde wijnen, sekte en distillaten.

Bovendien staat het Rijndal ieder tweede weekend in augustus ‘in vuur en vlam’. Vanaf de heuvels wordt dan vuurwerk in grootse stijl afgestoken, burchten en kastelen lichten op in Bengaals vuur, terwijl op de Rijn meer dan 70 schepen tussen  Braubach en Koblenz varen (kaarten zijn verkrijgbaar bij de diverse rederijen die op de Rijn varen).