Mittelrhein - Wijnbouwgebieden

Mittelrhein

Mittelrhein

Het Rijndal tussen Bingen en Bonn biedt een dramatisch landschap. Wijngaardhellingen met burchten en middeleeuwse stadjes sieren de oevers van de Rijn, daar waar het kleine wijnbouwgebied Mittelrhein te vinden is en waar de Romeinen de eerste wijngaarden aanlegden. De huidige wijngaarden strekken zich uit over meer dan 100 kilometer, van Bingen tot aan Bonn. Dit gebied langs de Rijn is een van de mooiste delen van Duitsland.

Het nauwe Rijndal met zijn talloze grillige rotsformaties biedt een imposant landschapsbeeld, niet in het minst door de sterk arbeidsintensieve wijnbouw die overwegend op steile hellingen bedreven wordt. Het zuidelijke deel van dit unieke cultuurlandschap, het Oberes Mittelrheintal, werd in 2002 door de UNESCO tot cultureel werelderfgoed uitgeroepen. Het is het kerngedeelte van het wijngebied, met burchten op de hellingen en middeleeuws aandoende dorpen aan de rivier. Aan de Bopparder Hamm ligt met een lengte van vijf kilometer de grootste aaneengesloten wijngaardoppervlakte van de hele Mittelrhein. Hier kun je ieder jaar ein april de nieuwe jaargang proeven bij de Mittelrheinische Weinfrühling en genieten van het panoramische uitzicht.

Aan de Mittelrhein is Rijnromantiek in pure vorm te beleven en dat niet alleen aan de Loreleyrots met zijn vele sagen. Tal van machtige burchten en oude kasteelruïnes volgen dicht na elkaar, terwijl in de dorpen en stadjes bijna geen straatje te vinden is zonder wijnlokaal. Geselecteerde eetgelegenheden zijn onderscheiden als Haus der besten Schoppen Mittelrhein.

Wijnbouw vindt bijna uitsluitend plaats in terrasvormige percelen op steile hellingen. Als gevolg van de moeilijke werkomstandigheden is de aanplant teruggelopen tot ongeveer 460 hectare. Het gebied is onderverdeeld in twee Bereiche, Siebengebirge en Loreley. Met het oog op kwaliteit oogsten de wijnboeren in doorsnee slechts 60 hectoliter per hectare. De arme leisteenbodems van de steile hellingen, de temperatuurregulering door het wateroppervlak van de Rijn en de lage opbrengst vormen de pijlers voor de topkwaliteit van de wijnen aan de Mittelrhein.

Klassieke druivenrassen zijn favoriet. Vooral de Riesling vindt hier ideale groeicondities en persenteert zich mineraal, met een fijn aroma en levendige zuren. Met een aandeel van 70 procent in de aanplant is hij de nummer 1 onder de druiven van de Mittelrhein. Daarnaast zijn ook Müller-Thurgau, Kerner en Burgunder te vinden. Het belangrijkste ras voor rode wijn is de Spätburgunder.

Het aantal mogelijkheden voor uitstapjes is legio. Midden in het ongeëvenaarde rivierlandschap ligt Koblenz, een van de grootste steden met wijnbouw überhaupt. St. Goar en  Boppard zijn net als Oberwesel met zijn bijna volledig bewaard gebleven stadsmuur bezienswaardig. Het pittoreske Bacharach is een oud wijnhandelscentrum.

Wijnfeesten als de wijnmarkt in Oberwesel en het Bacharacher wijnfeest zijn er het hele jaar door. Voor wijnpresentaties en bijzondere evenementen geldt hetzelfde. Zo zijn in juni bij Tal to Tal wegen en straten autovrij. Bij Rhein in Flammen in juli straalt het hele dal in Bengaals vuurwek. Een ander hoogtepunt in het rijke programma met wijnevenementen vormt het Weinforum Mittelrhein in september. Bij deze wijnpresentatie zijn rond de honderd bekroonde wijnen te proeven.


De Mittelrhein in een notendop

Geografisch ligging:
100 kilometer aan beide kanten van de Rijn, van de Nahe tot Koblenz en van Kaub tot aan het Zevengebergte

Klimaat:
veel zonnedagen en beschutting tegen de wind; de Rijn werkt als warmtereservoir

Bodem:
verweringsbodems van leisteen en grauwacke, hier en daar löss; in het noorden bodems van vulkanische oorsprong 

Aanplant:
circa 460 hectare, 2 Bereiche, 10 Großlagen en 111 individuele Einzellagen

Druivenrassen:
Riesling, Müller-Thurgau, Kerner en Spätburgunder.

20080121_01_05_006_A4.jpg
20080121_01_05_013_A4_2560_1728.jpg
20080121_01_05_014_A4_2560_1728.jpg

Mittelrhein-Wein e.V.

Am Hafen 2
56329 St. Goar

Tel.: +49 (0)67 41 / 77 12
Fax: +49 (0) 67 41 / 77 23

www.mittelrhein-wein.com
info[at]mittelrhein-wein(dot)com