Mosel - Toerisme

Mosel

Adembenemend wijnlandschap

De wijnen die van de steile hellingen langs de rivieren Moezel, Saar en Ruwer komen, zijn wereldwijd bekend.

Bezoekers kunnen zich met een hangglider van de steile hellingen afstorten en genieten van het adembenemende landschap van Moezel, Saar en Ruwer. Wijnboeren lijken in het oudste wijnbouwgebied van Duitsland meer op bergbeklimmers.

De wereldwijde reputatie van de wijnen is gebaseerd op het samenspel van zon en bodem. De steile hoek van de zoninstraling verwarmt het bodemoppervlak en de leisteenbodem kan de warmte heel goed opslaan. Op die manier kunnen de stokken beter groeien. De bloei vindt daardoor eerder plaats dan in andere gebieden, wat door een langere rijpingstijd direct van invloed is op de kwaliteit van de druiven.

Bremmer Calmont: duizelingwekkend

De overtreffende trap van een steile wijngaard is de Calmont bij Bremm met een stijgingspercentage van 68 graden. Wie een bijzondere kick zoekt en geen last van duizeligheid heeft, kan de helling bedwingen langs een smal, drie kilometer langer voetpad, de Klettersteig. Bijna onmogelijk te nemen rotsen, glibberige leisteen en de nodige doorns maakten het nog tot voor kort tot een gevaarlijk waagstuk om het rotsmassief tussen Bremm en Eller te doorkruisen. Nu is het pad met ladders, staalkabels en stijgbeugels veilig en begaanbaar gemaakt (www.calmont-mosel.de). Je kunt het beste in Bremm beginnen. Een wat rustiger alternatief om van het landschap te genieten is de Calmont Höhenwanderweg.


Tussen Koblenz und Perl

Het Moezeldal en de mooie kleine zijdalen bieden telkens nieuwe verrassingen voor wandelaars en fietsers. Op www.mosel.de zijn de talrijke fietsroutes nader beschreven en staan ruim honderd wandelroutes. De Apollo-Wanderweg loopt bijvoorbeeld tussen Valwig en Cochem en dankt zijn naam aan de zeldzame Apollovlinder die hier te vinden is. Evenals de Moselweinstrasse begint ook de Mosel-Radweg in Koblenz om na 240 kilometer te eindigen in Perl. Van daar af heet de rivier immers Moselle.

Karl Marx en wijn

Wie meer over de streek en zijn bewoners te weten wil komen, kan het beste op pad gaan met een Weinerlebnisbegleiter. Deze bijzondere gidsen kennen de Moezel en de wijnbouw op hun duimpje. Hun gasten hebben de keuze uit 50 verschillende excursies, bijvoorbeeld ‘Wie der Wein Karl Marx zum Kommunisten machte’ of ‘Riesling auf Korallenbänken’. Ook een wandeling door het grootste beukenbos ten noorden van de Alpen of in de Moselkrampen maken deel uit van het aanbod. Niet zelden word je achteraf uitgenodigd voor een goed glas Moezelwijn (www.kultur-und-weinbotschafter.de/mosel).

Bernkastel-Kues: de essentie van de Mosel

Geen zin in lange wandeltochten maar liever de veelzijdigheid van Moezel, Saar en Ruwer in één oogopslag? Dan zijn de gewelfkelders van het Sankt-Nikolaus-Hospitals in Bernkastel-Kues de juiste plaats. In dit historische gebouw, waarin ook het Moselweinmuseum gevestigd is, zijn een dikke 150 wijnen te proeven (www.bernkastel-kues.de). Het middeleeuwse stadsbeeld met de romantische markt maken Bernkastel-Kues tot een ideale bestemming voor een excursie. In Kues leefde ooit de universele geleerde Cusanus. In zijn geboortehuis worden zijn leven en werk belicht.


20080121_01_06_007_A4_2560_1728.jpg
20080121_01_06_028_A4_2560_1728.jpg
20080121_01_06_045_A4_2560_1728.jpg

Als een plaatje: Beilstein

Tussen Cochem en Ediger-Eller, in de ’Cochemer Krampen’ en ver af van grote wegen, ligt Beilstein, de ‘Parel van het Moezeldal’. Ooit was het alleen via het water te bereiken. Tegenwoordig staat het dorpje in zijn geheel onder monumentenbescherming. Sinds de jaren dertig diende het keer op keer als decor voor filmopnamen. Prachtige gebouwen staan gegroepeerd bij elkaar en zijn door nauwe straatjes en trappen met elkaar verbonden.

Baden in de wijngaard...

Wie na lange wandelingen en bezichtigingen wat ontspanning zoekt, heeft een grote keuze uit zwembaden in het Moezelgebied. ’s Zomers kun je hoog boven het Moezeldal met een wijds uitzicht zwemmen in het Höhenfreibad Leiwen. Of in het bad van Ellenz-Poltersdorf dat midden in de wijngaarden ligt. Het Erlebnisbad Zeller Land heeft een lange waterglijbaan en een whirlpool. In Bad Bertrich zorgt thermaal water van 2000 meter diepte voor een temperatuur van 32 graden (www.vulkaneifeltherme.de).

... of in de Moezel

De Moezel wordt steeds meer tot een eldorado voor watersporters als roeiers en waterskiërs. Tussen Alf en Bullay heeft de Wasserskiclub Koblenz (www.wasserskiclub-koblenz.de) een steiger gebouwd, waarvan je op aanwijzing kunt starten. Eerst oefen je aan een boot met een speciale oefenstang, vervolgens komt te training aan de lange lijn. 

Je kunt het ook wat rustiger aan doen op een van de vele rondvaartboten op de Moezel. Tijdens het varen geniet je van een afwisseling van hellingen met druivenstokken, rotspartijen en beboste hoogten, evenals schilderachtige wijndorpen en burchten of burchtruïnes. Niet te missen zijn de Porta Nigra in Trier, de prachtige gebouwen in Jugendstil in Traben-Trarbach of de Reichsburg.


Mosel-Festivals

Voor wijngenoegens zorgt Mythos Mosel in juni. Op een jaarlijks wisselen parcours van ca. 20 km zetten tientallen domeinen hun deuren open. Samen met de gastproducdenten ontdek je wijnen van meer dan 100 domeinen. Een shuttle zorgt voor een veilige verbinding tussen de locaties (www.mythos-mosel.de). Dat de Moselaner weten wat feestvieren is, laten ze ook zien tijdens de Mosel-Festwochen (www.mosel-festwochen.de). Van begin juni tot in oktober vinden ruim 60 concerten en theateruitvoeringen plaats.

De sprong wagen

Ooit al eens van de Bremmer Calmont in de diepte van het Moezeldal willen springen? Durfals kunnen het dal het hele jaar lang vanuit vogelperspectief bekijken. De Moselglider bieden duosprongen voor beginners aan en helpen gevorderden bij het zoeken naar een veilige plaats om te af te springen. Aanmelden kan op www.moselglider.de, een duosprong kost ongeveer 70 euro.

Voor de kinderen

Grote trampolines, draaimolens, een waterglijbaan voor rubberboten en veel inheemse en exotische wilde dieren staan kinderen te wachten in Klotten. Het Wild- und Freizeitpark (www.freizeitpark-klotten.de) ligt in een bos op een bergrug. Het  kan vanuit Klotten met de auto bereikt worden, vanuit Cochem met een stoeltjeslift.

Wijnfeesten

De Piesporters, trots op hun volledig functionerende pershuis uit de 4e eeuw, vieren in het tweede weekend van oktober het Römisches Kelterfest. In Romeins gewaad gaan ze dan naar de pers om er onder het oog van de wijnkoningin en Caesar vers geplukte druiven te treden.

En verder

Organisator Kreativkultours biedt thematische rondleidingen (ook in het Engels) door Trier aan: ’Auf den Spuren des Dionysos’, ’Von Rittern und Königssöhnen’ of ’Des Nachts durch Triers Gassen’ (www.kreativkultours.de). Zie voor alle mogelijke informatie met betrekking tot rondleidingen, theater, spa’s en beauty, vissen, nordic walking, vliegen, motor of scooter rijden en vakantie bij de boer www.mosel.de. Ook kunnen hier direct arrangementen worden geboekt, zoals ’Kuschelwochenende im Himmelbett’, ’Wandern auf dem Moselhöhenweg ohne Gepäck’ of ’Radurlaub im Weingut an der Mittelmosel’. Ook heel nuttig: www.mosellandtouristik.de. Samen met Mosel e.V. biedt deze organisator specifieke wijnreizen aan. Ook voor ritten per trike of scooter door het Moezelgebied ben je hier aan het goede adres.

Van Kenn tot Leiwen reis je via de Römische Weinstrasse langs in totaal 18 plaatsen. Een must voor wie van geschiedenis houdt (zie voor een beschrijving www.schweich.de). Natuurlijk mag ook Trier niet ontbreken. De oudste stad van Duitsland word ruim 2000 jaar geleden gesticht als Augusta Treverorum. Tal van overblijfselen van thermen en religieuze gebouwen getuigen van de buitengewone geschiedenis van Trier.

Met een stoeltjeslift kun je omhoog naar de zomerrodelbaan in Saarburg om vervolgens snel af te dalen. De 530 meter lange baan is van april tot oktober dagelijks geopend; de rest van het jaar alleen op zondag (www.sommerrodelbahn-saarburg.de). Saarburg is ook de moeite waard om zijn pittoreske stadsbeeld. Midden in de stad stroomt de Leukbach over rotscascades 20 meter naar omlaag. Om de streek van nabij te leren kennen is een boerderijvakantie op een van de door de vereniging ‘Natururlaub auf Bauern- und Winzerhöfen’ uitgekozen en gecontroleerde bedrijven aanbevolen www.bauernhof-urlaub-rlp.de. Je kan zien hoe een kalfje geboren wordt of bij de wijnoogst meehelpen.

In de omgeving

Het Pulvermaar in Gillenfeld, gesitueerd in een door hoge kraterwanden ingesloten ketel, is na het Bodenmeer en de Alpenmeren het diepste natuurlijke meer van Duitsland. Je kunt er vissen, varen en wandelen (www.eifel.info/nl/a-pulvermaar-1). Bij een wandeling van Karden naar Moselkern is het de moeite om bij Burg Eltz (www.burg-eltz.de) langs te gaan. Het ligt een eindje van de Moezel af, in een bos op een steile rots. Met zijn acht spitse torens is het een van de mooiste en best bewaard gebleven burchten van Duitsland (geopend van april tot november). Weliswaar is de stijging aan het begin van de weg behoorlijk groot, maar later wordt het wat vlakker. Voor de 14 kilometer moet je drie tot vier uur uittrekken. Vanuit Moselkern kun je met de trein terug naar Karden.