Mosel - Wijnbouwgebieden

Mosel

Mosel

Het wijngebied aan Moezel, Saar en Ruwer geldt als oudste van Duitsland. In grootse stijl introduceerden de Romeinen de wijnbouw aan de Moezel. Talloze vondsten, waaronder diverse pershuizen uit de Romeinse tijd, getuigen van een grote wijnbouwtraditie. Vandaag de dag ligt de helft van de aanplant op steile hellingen met een stijgingspercentage van boven de 30, al dan niet in terrasvorm.

Langs de Moezel tussen Perl en Koblenz, aan de Saar tussen Serrig en Konz, en aan de Ruwer tussen Riveris en het Trierse stadsdeel Ruwer zijn in 125 dorpen zo’n 5.000 wijnboeren actief met in totaal 8.800 hectare wijngaarden. Onder vaak moeilijke omstandigheden, want nergens ter wereld zijn er zo veel steile hellingwijngaarden als in het op vier na grootste wijngebied van Duitsland.

Het wijnbouwgebied is onderverdeeld in zes Bereiche. Burg Cochem aan de benedenloop van de Moezel wordt tegenwoordig vaak Terrassenmosel genoemd, omdat wijnbouw daar vaak alleen maar in terrasvorm mogelijk is. Hier bevindt zich de steilste wijngaard van Europa, de Bremmer Calmont. Het Bereich  Bernkastel wordt als Mittelmosel aangeduid en vormt met zijn bekende wijnbouwgemeenten en beroemde wijngaarden het hart van het gebied. Ten zuiden van Trier begint de Obermosel. Het Bereich Moseltor dat deel uitmaakt van de Obermosel, behoort bij het Saarland, terwijl ook in het Bereich Saar wijnbouw bedreven wordt. Ruwertal tenslotte is de kleinste deelregio van het gebied.

Terecht beschouwen de Moezelproducenten zichzelf als Rieslingspecialisten, want die druif beslaat 5000 hectare van de totale aanplant. Deze laat rijpende edele witte wijndruif vindt hier ideale groeiomstandigheden. De beschutte ligging in een dal maakt de streek tot een van de warmste klimaatzones in Duitsland. De steile leisteenhellingen boven de rivieren slaan overdag de zonnewarmte op en geven die ‘s nachts weer af. Metersdiep dringen de wortels van de druivenstokken in de bodem om water en mineralen op te nemen. Zodoende kunnen de boeren van hun met de hand geplukte druiven fijn-fruitige wijnen produceren. Wijnen met een enorme smaakdiepte bij relatief weinig alcohol. Ideaal voor zorgeloos genieten.

Wereldberoemd zijn de edelzoete wijnen die jaarlijks bij veilingen goed zijn voor recordprijzen. Maar ook liefhebbers van droge wijnen komen aan de Moezel aan hun trekken, omdat de wijngoederen uitstekende feinherbe en harmonisch droge wijnen produceren. Bij nationale en internationale keuringen en competities wordt dat bevestigd.

Leisteen en Riesling domineren de wijngaarden langs Moezel, Saar en Ruwer. Andere druivenrassen completeren het geheel met Rivaner als op een na belangrijkste ras. Aan de Obermosel heeft het oude ras Elbling zijn thuis. Mogelijkerwijs wird het daar al 2000 jaar geleden geteeld. Er worden frisse, fruitige en ongecompliceerde droge wijnen en sekt van geproduceerd. Ook wordt steeds vaker Weißer en Grauer Burgunder aangeplant, evenals Auxerrois en Chardonnay die op de kalkbodems uitstekende wijnen voortbrengen. Sinds het einde van de jaren 80 zijn ook rode wijnen weer terug, met voorop Spätburgunder en Dornfelder.

Het wijnbouwgebied Mosel is een hoogst aantrekkelijk vakantiegebied. Je kunt het beter leren kennen met gekwalificeerde WeinErlebnisBegleiter als gidsen. Die nemen hun gasten mee op bijzondere tochten, laten de mooiste plaatsen zien en zorgen voor een  speciale wijnbeleving.


De Mosel in een notendop

Geografische ligging:
tussen Hunsrück en Eifel in het Rijnse Leisteengebergte; langs de Moezel en zijrivieren Saar en Ruwer

Klimaat:
optimale opwarming en neerslag op steile hellingen en in dalen

Bodem:
aan de Obermosel mosselkalk en keuper; in de dalen van Saar en Ruwer evenals in de Mittelmosel Devoonleisteen, noordelijk van Zell zachte kleileisteen en kiezelzuurrijke grauwacke; in dalwijngaarden met grind- en zandafzettingen

Aanplant:
circa 8800 hectare, 6 Bereiche, 18 Großlagen und 524 individuele Einzellagen 

Druivenrassen:
Riesling, Müller-Thurgau, Elbling, Kerner, Weißer Burgunder, Spätburgunder, Dornfelder 

20080121_01_06_007_A4_2560_1728.jpg
20080121_01_06_110_A4_2560_1728.jpg
20080121_01_06_113_A4_2560_1728.jpg

Mosel-Wein e.V.

Gartenfeldstrasse 12a
54295 Trier

Tel.: +49 (0)6 51 / 71 02 80
Fax: +49 (0)6 51 / 71 02 820

www.weinland-mosel.de
info[at]weinland-mosel(dot)de