Nahe - Toerisme

Nahe

Geologische verscheidenheid

Even gevarieerd als de bodem zijn ook de wijnen van de Nahe en zijn zijrivieren Glan en Alsenz. In dit gebied groeien de druivenstokken op leisteen, vulkanische porfier, löss- en leembodems.

Ook een leek kan deze verschillen met het blote oog waarnemen: rode zandsteen, zwartgroen glanzende leisteen en donker vulkanisch gesteente verlenen de Nahewijn zijn finesse. De oorzaak van deze bodemvariatie is de vulkanische activiteit van miljoenen jaren geleden die voor een vermenging van boven elkaar gelegen bodemlagen zorgde. Een goed inzicht in dit kleine wijngebied krijg je op de idyllische Naheweinstrasse of de Naheradweg (www.naheradweg.de). Tussen Bad Sobernheim en Bingen is er een afwisseling van heuvels met steile rotsen, waarbij de soms bizarre gesteenteformaties de bewogen geologische geschiedenis op een heel indrukwekkende manier aanschouwelijk maken. De Rotenfels is met circa 200 meter de hoogste rots aan de noordkant van de Alpen.

Middeleeuws Ebernburg

Voor dit machtige decor zijn in het kuur- en wijnstadje Bad Münster am Stein – Ebernburg in september tijdens de middeleeuwse markt ridders, artiesten, muzikanten en minder vredelievende types te bekijken. Bad Münster is het hele jaar door aantrekkelijk vanwege zijn fraaie kuurpark. Vanuit het Kurviertel kun je over de Nahe naar het Huttental aan de voet van de Rheingrafenstein roeien. In het recreatiegebied Rheingrafenstein ligt de kwikzilvermijn Schmittenstollen (www.schmittenstollen.de, geopend van april tot oktober). Rondom de Rotenfels is het heerlijk wandelen; klimmen is slechts beperkt mogelijk (zie www.dav-nahegau.de). Zelfs vanaf de golfbaan zie je de steile rotswand. Van april tot november kun je hier oefenen (www.golfclub-nahetal.de, twee uur kost 50 euro). Voor paardrijden of een rit met een oldtimer limousine kun je terecht op www.bad-muenster-am-stein.de voor informatie.

Wijn op de brug

Vanuit Bad Münster voert een wandelpad langs de Bastei en het Salinental naar Bad Kreuznach (www.bad-kreuznach-tourist.de), dat met 40.000 inwoners de grootste stad aan de Nahe is. De lokale wijnbouwschool wird gesticht in 1900 en geniet een uitstekende reputatie. Wijnen van studenten zijn ’s zomers te proeven in een bijzondere omgeving, wanneer de wijnboeren van morgen onder de brughuizen (Brückenhäuser) een mengeling organiseren van proeverijen, gourmetfestivals en wijnparty’s.

De geologische omstandigheden aan de Nahe zijn niet alleen gunstig voor wijnstokken, ze laten thermaal en mineraalwater opborrelen. Vanuit het buitenbad van de Bad Kreuznacher Thermen (www.crucenia.de) zie je de Nahe, binnen kun je je ontspannen in de Edelstein-Sauna en je met druivenpitolie laten masseren (www.baederhaus-sauna.de, een dagkaart kost 18 euro). Het Maurische Bad (Moorse bad) biedt de sfeer van het Alhambra onder de sterrenhemel.


Sterrenkijkers, archeologen en marktkramers

De sterrenwacht Bad Kreuznach houdt regelmatig rondleidingen en voordrachten (zie voor data www.sternwarte-kreuznach.de). Amateurarcheologen komen aan hun trekken in de Römerhalle aan de voet van de Kauzenburg. Het 58 vierkante meter grote gladiatorenmozaïek werd in 1893 ontdekt. Delen van de villa zijn te bezoeken (www.bad-kreuznach-tourist.de/sehenswuerdigkeiten/museen-ausstellungen/museum-schlosspark). In het derde weekend van augustus wordt de jaarmarkt van Bad Kreuznach gehouden, het grootste volksfeest van de streek. Je kan over de Pfingstwiese struinen, een ritje met de achtbaan maken en in een van de grote tenten Nahewijn proeven.

Perfectie in orgelbouw

Ten noorden van Bad Kreuznach, midden in de wijngaarden van Windesheim, is in het moderne Orgel- und Musikinstrumentenmuseum een orgelcollectie te zien (www.orgel-art-museum.de, geopend van dinsdag tot zondag tussen 11 en 18 uur). Op de weg er naar toe kom je door het Guldental met zijn Feldbahnmuseum (www.feldbahnmuseum-guldental.de, de locomotieven rijden van mei tot oktober op de eerste zondag van de maand tussen 10 en 18 uur) en het kleine dorp Bretzenheim. De hier in de rots uitgehouwen woningen boden ooit onderdak aan kluizenaars en behoren tot de opvallendste monumenten van de Nahe. (www.bretzenheim.de). De Romeinen zouden deze locatie al gebruikt hebben voor ceremonies en offers. Iets minder oud is de middeleeuwse woontoren boven het nietige Burgsponheim.

Bad Sobernheim: blotevoetenpad

In Sowerum (www.bad-sobernheim.de) kun je niet alleen in wijn baden (www.bollants.de), maar op het blotevoetenpad ook door modder waden en over boomschors, kiezelstenen en boomstammen lopen (van mei tot september tussen 9 en 20 uur; volwassenen betalen 2,50 euro, kinderen 1,50 euro). Ook kun je je aansluitend verkoelen in de Nahe of het mooie Sobernheimer Freibad bezoeken. In het Nachtigallental laat het openluchtmuseum het leven van vroeger zien. Originele gebouwen uit Rheinland-Pfalz – waaronder ook diverse wijngoederen en pershuizen – zijn verplaatst en hier weer opgebouwd. Dieren, tuintjes en een wijngaard zorgen voor een levendig dorpsbeeld. Op bepaalde dagen wordt in de bakkerij brood gebakken. Gasten kunnen dan meeproeven (www.freilichtmuseum-rlp.de). Het museum is dagelijks behalve op maandag van 9 tot 17 uur geopend (in de vakanties en op feestdagen ook op maandag).


20080121_01_07_008_A4_2560_1728.jpg
20080121__MG_0803.JPG
Nahe_Weinregionen__11_.jpg

Per boot of draisine langs de Glan

Bij Bad Sobernheim mondt Glan uit in de Nahe. Het riviertje is heel geschikt voor kanotochten. Bovendien heeft de natuur vaak nog vrij spel langs de oevers, zonder storende verkeerswegen. Bij Lauterecken kun je bijvoorbeeld goed je boot te water laten en later een picknick houden in het charmante Meisenheim, het ’Rothenburg aan de Glan’. In de buurt van Odernheim ligt de Disibodenberg, waar de mystica Hildegard von Bingen 40 jaar lang woonde. De kloosterruïne kan permanent bezocht worden (www.disibodenberg.de). Voor het hele peddeltraject tot Sobernheim moet je ongeveer vijf uur uittrekken (informatie en verhuur op www.outdoorlive.de of www.kanuverleih-glan.de). Het beste varen is het tot juni, omdat de Glan en de Nahe dan genoeg water hebben.

Van maart tot oktober duurt in het Glandal het draisineseizoen. De voertuigen rijden over de stil gelegde spoorbaan tussen Altenglan bij Kusel en Staudernheim aan de Nahe. Terwijl degenen op de achterbank kunnen uitrusten, moeten de personen voorop stevig aanpakken. Iedere twee kilometer is er een halteplaats waar je de draisine van de rails kann halen om de omgeving te bekijken (www.draisinentour.de, vier personen betalen circa 40 euro, zo vroeg mogelijk aanmelden vanwege de grote vraag!).

Voor de kinderen

De edelsteenmijn Steinkaulenberg (www.edelsteinminen-idar-oberstein.de, geopend van maart tot november tussen 9 en 17 uur) kan bezocht worden. Na aanmelding vooraf (telefoon: |+49 (0)6781-47400) kun je in de Schürfstollen zelf je geluk beproeven (volwassenen betalen 13 euro, kinderen 5 euro). De mooie Kallwiesweiherschleife (dagelijks geopend van 10 tot 18 uur, in de winter tot 17 uur) is een originele door water aangedreven slijpmolen aan de Idar.

Wie een paar dagen tijd heeft en met paarden weet om te gaan, die kan de  Hunsrück per huifkar verkennen. Tot zeven personen kunnen er in slapen. Startpunt is de manege St. Georg in Niederwörresbach (www.reiterhof-st-georg.de). ’s Zomers kun je je in het openluchtbad van Langenlonsheim ontspannen of met de hele familie peddelen op de Glan (zie voor meer suggesties www.ferienregion-nahe-glan.de).


In de omgeving

In het stadje Idar-Oberstein in de Hunsrück glimmen saffieren en briljanten om het hardst. Het Deutsche Edelsteinmuseum (www.edelsteinmuseum.de, geopend van 10 tot 18 uur, in de winter tot 17 uur) stelt bijna alle edelstenen uit de wereld tentoon. Langs de 50 kilometer lange Edelsteinstraße in de omgeving van Idar-Oberstein zijn ruim 50 slijperijen te bezichtigen. Jaarlijks kiezen de Deutsche Edelsteinstrasse en het bureau voor regionale wijnpromotie een wijn uit die de naam ‘Edelschliff’ mag dragen en in een sierfles gebotteld wordt. In Idar-Oberstein is bovendien een kerk te zien die gebouwd is in de nis van een rots op 60 meter hoogte (www.felsenkirche-oberstein.de).

Niet ver van Idar-Oberstein werd in Fischbach tot eind 18e eeuw koper gedolven. Tegenwoordig kun je in de historische mijn (www.besucherbergwerk-fischbach.de) niet alleen van alles te weten komen over het delven van de ertsen, maar ook genieten van goede Nahewijnen. Voor de ondergrondse Weinprobe unter Tage moet je je alleen wel goed warm aankleden (Aanmelding bij de gemeente Herrstein via info[at]edelsteinstrasse(dot)de of +49 (0)6785/79103).

Wijnfeesten

Het Fest rund um die Naheweinstrasse is uniek. Tijdens drie zomerweekends vieren zo’n 30 wijndorpen tegelijkertijd feest. De Nahewijnkoningin en haar prinsessen hebben het dan druk, want iedere gemeente verwacht dat ze even langskomen. In Monzingen groeien druivenstokken in de wijngaard Frühlingsplätzchen (‘lentepleintje’). Bij het Weinblütenfest, dat midden juni in de historische dorpskern plaatsvindt, kun je een wijndiploma behalen. Op de zondag juichen toeschouwers de deelnemers aan de Lögelauf toe. Bij deze race moeten vaten met water op de rug meegedragen worden (zie voor alle feesten www.weinland-nahe.de).