Pfalz - Wijnbouwgebieden

Pfalz

85 Kilometer wijngenot

De Pfalz kent nogal wat superlatieven. Het heeft bijvoorbeeld het grootste wijnfeest ter wereld in Bad Dürkheim, evenals de eerste en bekendste wijnroute van Duitsland, de Deutsche Weinstraße.

Over een lengte van 85 kilometer verbindt die wijnroute 130 wijndorpen tussen Bockenheim en Schweigen aan de grens met de Elzas. De Pfalz zelf is met ruim 23.000 hectare wijngaard het op een na grootste Duitse wijnbouwgebied. Het is onderverdeeld in de Bereiche Mittelhaardt-Deutsche Weinstraße en Südliche Weinstraße. 

In het door het Pfälzerwald begrensde en beschutte gebied ligt de nadruk op klassieke druivenrassen, met voorop de Riesling. De koning van de witte wijnen is in de Pfalz de onbetwiste nummer 1 met een aanplant van ruim 5000 hectare. Daarnaast zijn Weiß- en Grauburgunder sterk in opkomst. Verder behoren o.a. Silvaner, Müller-Thurgau, Scheurebe, Gewürztraminer, Kerner en Morio-Muskat tot het veelzijdige witte wijnaanbod van de Pfalz.

Rode wijnen worden steeds belangrijker. Zo zijn er tintelfrisse rosés van Portugieser en fruitige van Spätburgunder. Een typisch succesverhaal voor de Pfalz is de donkere Dornfelder met zijn zuidelijke trekje, een wijn die sinds einige furore maakt. Iets vergelijkbaars geldt voor de steeds vaker aangeplante kruising Regent. Ondertussen produceert 40 procent van de wijngaarden tussen Haardt en Rijn rode wijn. De Pfalz is daarmee het grootste Duitse gebied voor rode wijnen.

Dat men in de Pfalz bijzonder graag en veel feest viert, is bekend. Het seizoen van de wijnfeesten begint met het Mandelblütenfest (Amandelbloeifeest) in Neustadt-Gimmeldingen en eindigt pas wanneer Sint Martinus in november tijdens het Martinus-Weinfest in het naar hem genoemde dorp zijn mantel deelt. Bij zo veel wijnfeesten raak je als bezoeker makkelijk het overzicht kwijt. Daarom een aanbeveling: de Erlebnistag Deutsche Weinstraße, altijd in het laatste weekeinde van augustus. De wijnroute is dan autovrij en biedt 85 kilometer lang ontspanning en genoegen. Overal is te merken dat de Pfalz en de Elzas buren zijn, zeker wat betreft de voorliefde voor lekker eten. Langs de Deutsche Weinstraße hebben zich intussen sterrenkoks gevestigd die succesvol met de regionale keuken experimenteren en een bezoek meer dan waard zijn.

De Pfalz heeft ook heel veel bezienswaardigheden in huis. Een bezoek aan Bad Dürkheim, Neustadt en Landau is een must, evenals aan pittoreske wijndorpen als St. Martin, Rhodt en Gleiszellen. Burchten en burchtruïnes lokken bij Freinsheim, Deidesheim en Annweiler am Trifels, terwijl ook het afgelegen maar betoverende Zellertal een omweg waard is. Wie bij Eschbach naar de Madenburg klimt, een van de mooiste burchtruïnes in het land, en vervolgens naar beneden richting Rijnvlakte kijk, ziet intens groene rijkdom zo ver het oog reikt.


De Pfalz in een notendop

Geografische ligging:
zuidelijk van Worms tot aan de Franse grens en van de hellingen van het Pfälzerwald tot aan de Rijnvlakte 

Klimaat:
Veel zonnedagen; gemiddelde temperatuur 11 graden

Bodem:
bontzandsteen, kalkhoudende leem en klei, mergel en keuper, hier en daar mosselkalk; geïsoleerde graniet-, porfier- en leisteeneilandjes 

Aanplant:
circa 23.400 hectare, 2 Bereiche, 25 Großlagen, 323 individuele Einzellagen

Druivenrassen:
Riesling, Müller-Thurgau, Kerner, Silvaner, Weissburgunder, Grauburgunder, Dornfelder, Portugieser, Spätburgunder

20080121_01_08_044_A4_2560_1728.jpg
Ellerstadt_07_2560_1728.jpg

Pfalzwein e.V.

Martin-Luther-Strasse 69
67433 Neustadt/Weinstrasse

Tel.: +49 (0) 63 21 / 91 23 28
Fax: +49 (0) 63 21 / 12 88 1

www.pfalz.de
info[at]pfalz(dot)de