Rheingau - Toerisme

Rheingau

Rheingau

In dit gebied wandel je in de voetsporen van Goethe en van de Engelse koningin Victoria. Beide dweepten met de Rheingauer wijn.

Waar de Rijn op zijn weg van zuid naar noord over een afstand van ongeveer 35 kilometer in westelijke richting stroomt, strekt zich op de rechteroever de Rheingau uit. Ook de omgeving van Hochheim en Lorch vallen eronder. Een verklaring voor de hoge kwaliteit van de wijnen hier vandaan zijn de op het zuiden liggende hellingen van het Rheingaugebergte. Oude kastelen en kloosters maken er een sfeervol cultuurlandschap van.

Het Rheingauer Rieslingpfad (of de Riesling Route voor automobilisten) begint in Wicker aan de Beneden-Main, gaat langs mooie dorpen als Eltville, Oestrich en Rüdesheim, en eindigt in Lorchhausen. Op de andere Rijnoever zie je eerst Rheinhessen liggen, later de monding van de Nahe in de Rijn en tenslotte het begin van het wijngebied.

Het mooiste deel van de Rieslingroute loopt tussen Eltville en Lorchhausen. Herkenningsteken is een gele wijnkelk op een groene ondergrond. Zie voor een beschrijving van deze en andere wandelroutes www.rheingau.de.

Eiland van rode wijn in een zee van Riesling

Wie Rheingauer wijn drinkt, heeft in de regel een Riesling in het glas. Ongeveer 80 % van de wijngaarden is er mee beplant. Op één uitzondering na: de wijngaarden bij Assmannshausen. Die brengen voortreffelijke rode wijnen van Spätburgunder voort. Schrijvers als Goethe, Brentano en Fontane genoten daar al van. In datzelfde Assmannshausen is ook een scootermuseum te vinden (dagelijks behalve maandag geopend van 9 tot 18 uur). Een stoeltjeslift (www.seilbahn-assmannshausen.de) brengt je omhoog naar het Niederwalddenkmal, waar je aan de voet van Germania een prachtig uitzicht over het Rijndal hebt. Aansluitend kun je verder naar Rüdesheim, hetzij per lift, hetzij via de aantrekkelijke weg door de wijngaarden. In Rüdesheim begint het gedeelte van het Midden-Rijndal dat door de UNESCO tot werelderfgoed is uitgeroepen (www.welterbe-mittelrheintal.de).

Mechanische zangvogels en de Drosselgasse

Hoewel hij maar 150 meter lang is, hoort hij tot de beroemdste steegjes van Duitsland, de Rüdesheimer Drosselgasse. In dit vrolijkste straatje ter wereld kun je bij de ‘Lindenwirt’ zelfs in wijnvaten overnachten (www.drosselgasse.de). Minder vrolijk gaat het er aan toe in het spannende Foltermuseum in de Oberstrasse (www.foltermuseum.com, dagelijks geopend van april tot november van 10 tot 18 uur, van januari tot maart in de weekenden van 11 tot 17 uur). Daarna kun je weer even bijkomen door een bezoek te brengen aan de grootste verzameling ter wereld van mechanische muziekinstrumenten in het Brömserhof (www.siegfrieds-musikkabinett.de). Hier springen vogeltjes uit speeldozen, bewegen ze hun snavel en fladderen ze met hun vleugels (dagelijks geopend van maart tot december tussen  10 en 18 uur). Bezienswaardig zijn ook het wijnmuseum in de Brömserburg (www.rheingauer-weinmuseum.de, geopend van maart tot oktober) en de distilleerderij Asbach.


Stilte in de abdij en in het Wisperdal

Wie na de drukte van Rüdesheim naar rust verlangt, kan de stilte van de benedictinesser abdij Sankt Hildegard ondergaan. Die is genoemd naar de heilige Hildegard von Bingen, die in het nabijgelegen klooster Eibingen leefde. De zusters zijn heel actief. In de herfst plukken ze de druiven voor hun kloosterwijn, eind oktober vieren ze hun dankdag voor het gewas en rijden ze met de tractor door de wijngaarden. (Wijnoogstdagboek onder www.abtei-st-hildegard.de).

Bij Lorch loopt een bijzonder mooi stuk van het Rieslingpfad. Ongetrouwde jongedames die op zoek zijn naar een man zouden naar Lorchhausen moeten komen. In dit dorpje zetelt namelijk de oudste vrijgezellenvereniging van Duitsland. Tussen beide plaatsen mond de beek de Wisper uit in de Rijn. Het Wisperdal slingert zich dwars door het Rheingauer gebergte en biedt een heerlijke gelegenheid tot wandelen en ontspannen, bijvoorbeeld in de Alte Villa, een voormalig jachthuis te midden van bos en weiden (www.alte-villa.net).

Vaten in oude kelders...

De wijnbouw in de Rheingau was lange tijd in handen van adel en geestelijkheid Cisterciënzers stichtten Kloster Eberbach (www.klostereberbach.de, dagelijks geopend, rondleidingen tijdens de weekenden om 15 uur), een van de best bewaard gebleven kloosters in de wereld. Hier werden de binnenopnamen voor de film ‘De naam van de roos’ gemaakt.

Ook traditierijke wijngoederen, zoals Schloss Vollrads, zijn een begrip bij kenners. Op Schloss Johannisberg (www.schloss-johannisberg.de) hebben monniken in 1775 voor het eerst Spätlese gemaakt (je kunt in het dagboek van de Spätlesereiter Karl meelezen op www.apitz-kunkel.de). 

... muziek tussen oude muren

Van elektronische muziek via jazz en cabaret tot aan klassiek reikt het programmaspectrum van het Rheingauer muziekfestival. De meer dan 100 concerten vinden ondermeer in de basiliek van Eberbach of op Schloss Johannisberg plaats (www.rheingau-musik-festival.de). In juni beginnen de Eltviller Burghofspiele (www.burghofspiele.de). Het Brentanohaus in Winkel is gewijd aan goed eten en literatuur (www.brentano.de, bezichtiging van Goethes kamers op vaste tijdstippen). In dezelfde plaats staat het Graues Haus, dat als oudste Weinstube van Duitsland geldt. Verfijnd tafelen kun je tijdens het  Rheingauer Gourmet- und Weinfestival, bijvoorbeeld bij een winemaker´s dinner, waarbij de producent mee aan tafel zit (www.rheingau-gourmet-festival.de).


20080121_01_09_125_A4_2560_1728.jpg
20080121_01_09_110_A4.jpg

Lamatrekking rondom de Hallgartener Zange

Idyllisch in het bos ligt Hallgarten. De Hallgartener Zange boven het dorp verrast met zijn unieke uitzicht op de Rijn en wijngaarden. Het is een mooie plaats om te picknicken, al dan niet met een lama als drager. Op de boerderij Kisselmühle bij Kloster Eberbach zijn ongeveer 100 lama’s en alpaca’s thuis (www.kisselmuehle.de, een halve dag kost 15 euro, kinderen betalen de helft). Wie de lama’s niet zo ziet zitten, kann zich per helikopter, pony of in de koets van het Ebentaler Hof door de Rheingau verplaatsen (www.ebental.de, geopend van maart tot november tussen 9 en 19 uur, in de winter alleen na aanmelding). Naderhand kun je afzakken naar een van de vele Rheingauer Weinstuben.

Met de boot naar de Mariannenaue

Wat te denken van een boottochtje op de Rijn (www.k-d.com; www.primus-linie.de)? Heel bijzonder is die rond het eiland en natuurreservaat Mariannenaue. Van Pasen tot september gooit een schip daarvoor de trossen los in Oestrich, Hattenheim of Eltville (www.charterliner.de). Aansluitend kun je in de Eltviller Vinothek wijnen van 20 verschillende wijngoederen proeven (www.eltviller-vinothek.de, ). Wanneer dames en heren in elegante 19e eeuwse uitgaanskledij ten tonele verschijnen, betekent dat het Sekt- und Biedermeierfest in Eltville weer is aangebroken (jaarlijks eind juni, begin juli). Ook in gewone plunje is het heerlijk flaneren op de promenade langs de Rijnoever. Het hele jaar door bestaat trouwens de mogelijkheid om je door gidsen in Biedermeierkostuum te laten begeleiden in het spoor van Gutenberg, over de Mühlen-Weg of door de Eberbacher Cabinetkeller (zie voor thematische rondleidingen www.eltville.de)

Voor de kinderen

In Taunuswunderland (www.taunuswunderland.de) bij Schlangenbad gaat het exotisch toe. Er fladderen papegaaien rond en in de jungletoren kun je klauteren en je vervolgens via een reuzenglijbaan in het dal laten afglijden. Voor de allerkleinsten zijn er het ballenbad en sprookjesfiguren, voor de wat groteren het piratenschip en de wildwaterbaan. Het park is geopend van maart tot oktober tussen 9.30 en 18 uur. De toegang voor volwassenen bedraagt 13,50 euro, kinderen die minder dan een meter lang zijn mogen er gratis in. In Schlangenbad zelf vind je een landschappelijk mooi gelegen warmwaterbad (www.schlangenbad.de).

Wijnfeesten

Een van de populairste feesten voor Rheingauer draait niet zo zeer om wijn, maar om aardbeien. Bij het Erbacher Erdbeerfest in juni worden die samen met sekt tot een heerlijke bowl verwerkt. Stands rond het marktplein bieden lekkere hapjes aan, zodat het feest meestal pas in de kleine uurtjes eindigt.

In Hochheim aan de Main vindt jaarlijks tijdens het eerste weekend in juli het grootste wijnfeest van de Rheingau plaats. In de straten en op de pleintjes van het oude centrum bieden ruim 150 stands versnaperingen, kunst, vermaak en natuurlijk wijn en sekt aan. Wellicht komt die zelfs uit de Königin-Viktoria-Berg. De naamgeefster toonde zich bij haar bezoek in 1850 een groot liefhebster van de Hochheimer wijn.


En verder

In Kronberg im Taunus voelt niet alleen de happy few zich thuis, maar ook het hazelhoen, de Australische zoetwaterkrokodil en het Mesopotamische damhert. De soortenrijkdom van de Opel Zoo is geweldig (www.opel-zoo.de). De diergaarde is verdeeld in zones: polair, continentaal, gebergte, woestijn, savanne, tropen, zee, zoetwater en huisdieren (geopend van 9 uur tot zonsondergang).

Dieren die niet meer bestaan bevolken het Frankfurter Senckenberg Museum (www.senckenberg.de): dinosauriërs. Verder zijn er ook Egyptische mummies te bewonderen en een anaconda die een heel waterzwijn verslindt (dagelijks geopend van 9 tot 17 uur, woensdag tot 20 uur). Entree voor volwassenen is 5 euro, voor kinderen de helft.

Wiesbaden

In de Hessische hoofdstad Wiesbaden kun je, net als ooit Dostojevski deed, je geluk proberen in het casino (rondleidingen met speldemonstratie onder www.spielbank-wiesbaden.de) of je kaarten op gezondheid en welzijn zetten. Dat kan bijvoorbeeld in het openluchtbad Maaraue en het Aukammbad (zie voor alle baden www.wiesbaden.de). In de luxueuze Kaiser Friedrich Therme kun je uitstekend zweten in de Finse sauna of het Russische stoombad (volwassenen betalen voor vier uur 17,50 euro). Het Kurhaus en theater in rococostijl (www.staatstheater-wiesbaden.de) onderstrepen het imago van Wiesbaden als chique stad. Op de Neroberg glanzen de vijf vergulde uivormige torens van de Griekse Kapel (toegankelijk van Goede Vrijdag tot oktober met de Nerobergbahn www.nerobergbahn.de). In augustus vindt hier de wijnweek plaats, waarbij de hele Rheingau vertegenwoordigd is.