Rheinhessen - Wijnbouwgebieden

Rheinhessen

Groot en het ontdekken waard

Duizend glooiende heuvels en druivenstokken zo ver het oog reikt. Dat is Rheinhessen, het grootste wijngebied van Duitsland. De aanplant beslaat 26.000 hectare wijngaarden tussen Alzey, Worms, Mainz en Bingen en wordt in het noorden en oosten omsloten door de grote boog van de Rijn. Geen wonder dat bijna ieder dorp in Rheinhessen, van Rheinterrasse via de Wonnegau tot in het Alzeyer Hügelland, op een lange wijnbouwtraditie kann bogen.

De Romeinen maakten al wijn in het gebied op de linkeroever van de Rijn. Ook de oudste oorkonde over een individuele Duitse wijngaard, Niersteiner Glöck, heeft betrekking op wijnbouw in Rheinhessen. Het klimaat is hier ideaal. Bergen in het westen zorgen voor beschutting, terwijl het weinig regent, de zomers warm en de winters zacht zijn. Deze ideale werkomstandigheden weet ook de jonge generatie wijnboeren in Rheinhessen op waarde te schatten. Een generatie die de afgelopen jaren de aandacht heeft weten te trekken met klassewijnen. Het zijn niet alleen hun Rieslings van de Rijn en uit het heuvelland die opzien baren, ook de Silvaner, vanouds de druif van de streek, doet weer van zich spreken. Onder andere onder de noemer RS. Bij de klassieke witte rassen zijn verder de Burgunderrassen (pinots) sterk in opkomst. Daarnaast is de aanplant vooor rode wijn binnen tien jaar meer dan verdubbeld, in het bijzonder door Dornfelder. Een derde van de aanplant in Rheinhessen bestaat nu uit druiven voor rode wijn.

Rheinhessens boeren produceren zowel moderne wijnen in ongecompliceerde stijl als absolute toppers. Al sinds de jaren 90 is er de Selection Rheinhessen voor fijne droge wijnen. Het programma voor topwijnen belichaamt authenticiteit op het hoogste niveau. Tenslotte telt Rheinhessen ook de nodige sektspecialisten. Al 25 jaar gelden brachten die hun eerste sekt van de boer op de markt. Daauit is sindsdien een ware sektcultuur ontstaan.

De gastronomie in Rheinhessen heeft net zo veel facetten als het wijngebied druivenstokken. Het meest ongecompliceerd gaat het toe in de Straußwirtschaften en proeflokalen van wijngoederen. Maar in Rheinhessen wordt ook met finesse gekookt, met de nodige lokale accenten. Er vallen op culinair gebied dus nog spannende ontdekkingen te doen.

En er is nog meer te ontdekken. Bijvoorbeeld tijdens een wijngaardwandeling langs zuidelijk aandoende schuilhuisjes (Trulli), bij een fietstocht van wijngoed naar wijngoed of bij een kruidenwandeling in de Rheinhessische Schweiz, het Zwitserland van Rheinhessen.


Rheinhessen in een notendop

Geografische ligging:
in de Rijnboog tussen Bingen, Mainz, Worms en Alzey 

Klimaat:
milde doorsneetemperaturen; beschutting van Donnersberg, Taunus en Odenwald

Bodem:
löss, zand, mergel, kalksteen, klei, rotliegend, bruine aarde, kwartsiet en porfier 

Aanplant:
circa 26.500 hectare, 3 Bereiche, 23 Großlagen, 414 individuele Einzellagen

Druivenrassen:
Müller-Thurgau, Riesling, Silvaner, Weiss- en Grauburgunder, Scheurebe, Dornfelder, Portugieser, Spätburgunder

20080121_01_10_013_A4.jpg
20080121_01_10_014_A4.jpg
20080121_01_10_018_A4.jpg

Rheinhessenwein e.V.

Otto-Lilienthal-Strasse 4
55232 Alzey

Tel.: +49 (0) 67 31 / 95 10 740
Fax: +49 (0) 67 31 / 95 10 74 99

www.rheinhessenwein.de
info[at]rheinhessenwein(dot)de